Thallon, όταν το ελαιόλαδο που τρως σε γιατρεύει
Έχει υπέροχη γεύση αλλά και προστατευτικές της υγείας ιδιότητες
Meet Your Makers: o Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Thallon στην Ορμύλια Χαλκιδικής
Πριν λίγους μήνες, πες το και δώρο, μου έδωσε ο πατέρας μου ένα μπουκάλι λάδι. Με συμβούλεψε μάλιστα να μην το ξοδέψω στο φαγητό αλλά να πίνω μια κουταλιά τη μέρα. Για λάδι, ήταν πολύ ιδιαίτερο το μπουκάλι. Λευκό, με μινιμαλιστική προσέγγιση και τη φράση “HEALTH CLAIM”. Πιο χαμηλά τα γράμματα ψιθύριζαν το όνομά του: “Thallon”. Μακριά από το γνωστό σε όλους μας μπουκάλι λαδιού, το αγουρέλαιο που ευλαβικά κρατούσα στα χέρια μου έμοιαζε περισσότερο με ακριβό άρωμα. Άνοιξα το μπουκάλι και το άρωμα που ελευθερώθηκε με έκανε να πιστέψω ότι πρώτη φορά μύριζα λάδι. Έντονο και εθιστικό! Χρώμα ανοιχτό πράσινο που στραφτάλιζε. Γεύση φρουτώδης και πιπεράτη με μια ευγενική ισορροπία ανάμεσα στο πικρό και το πικάντικο.
Λευκό μπουκάλι και αρχαίο όνομα
Και όλα αυτά μαζί με έφεραν στην Ορμύλια Χαλκιδικής, στον τόπο που μεγάλωσαν οι δημιουργοί του. Συνάντησα τον Δημήτρη και Ανδρέα Τσικούρη στο χώρο της τυποποίησης. Και μόνο από το καθαρό βλέμμα τους ένιωσα οικειότητα. «Γιατί λευκή συσκευασία σε ένα προϊόν που μας έχει συνηθίσει στο πράσινο»; Ο Ανδρέας απάντησε πρώτος: «Το λάδι απαγορεύεται να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Το λευκό αντανακλά το φως οπότε και λειτουργεί σαν φίλτρο προστασίας. Έτσι δεν καταστρέφονται τα αρώματα και οι ιδιότητές του». Να κάτι απλό που δεν θα σκεφτεί ποτέ κανείς από μόνος του. «Και το όνομα από πού προέρχεται;» ρώτησα. Ο Δημήτρης πήρε τον λόγο: «Το βαφτίσαμε Thallon γιατί στα αρχαία ελληνικά είναι το νέο, το αγνό βλαστάρι της ελιάς, και έτσι κάνει εικόνα το ψηλής ποιότητας αγουρέλαιό μας». Έτσι πάει. Ένα καλό προϊόν συνήθως κρύβει ενδιαφέρον πίσω απ’ το όνομα του! Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από καλλιτέχνες.
Η Χονδρολιά και οι αμπελώνες των παπούδων
Ο Δημήτρης και ο Ανδρέας καταρχάς είναι δίδυμοι. Είναι χρόνια μουσικοί, στην πορεία τους, έχουν βρεθεί σε live σκηνές με γνωστούς καλλιτέχνες. Είχαν δικό τους ωδείο από το 1997 έως και το 2014 και μετά από αυτό φτάσανε στην εταιρεία με ηχητικά συστήματα που διατηρούν μέχρι και σήμερα. «Πως φτάνει ένας μουσικός να ασχολείται με τη γη»;
«Πάντα η ελιά ήταν το δέντρο της οικογένειας. Αλλά δεν ήταν αυτό που μας έκανε να την ακολουθήσουμε. Το 2015 ένα συγγενικό πρόσωπο αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας. Ήταν η αιτία να ψαχτούμε για τη διατροφή. Έτσι διαβάσαμε για το αγουρέλαιο και τις ιδιότητές του. Και επειδή το πιστέψαμε, αρχίσαμε και τα πειράματα με τους καρπούς από τους ελαιώνες των παππούδων μας.» Τέσσερα χρόνια κράτησαν οι δοκιμές αυτές με τη συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου. Και έγιναν πολλές αναλύσεις μέχρι να βγει το λάδι αυτό στην αγορά το 2019. Το Thallon προέρχεται από την ποικιλία Χονδρολιά Χαλκιδικής και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές. Επιδρά θετικά στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων, την αντιμετώπιση φλεγμονών, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζει τον οργανισμό έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ. Και όλα αυτά με 20 μόλις γραμμάρια την ημέρα. Κάτι ήξερε ο πατέρας μου...
Το ταξίδι θέλει μουσική
Το ταξίδι της ελιάς ήταν πολύ δύσκολο και απαιτητικό. «Με μεγάλο κόπο συλλέξαμε ορθές πληροφορίες για την καλλιέργεια, αφού οι παραγωγοί μάθαιναν από τους παππούδες τους. Εμείς διαβάσαμε βιβλία, βρήκαμε ανθρώπους με ειδικότητα σε αυτό, κάναμε πολλές μελέτες μέχρι να βρούμε εκείνο που αναζητούσαμε στο προϊόν». Και εγώ έμαθα από τα δυο αδέρφια ότι η συλλογή και ελαιοποίηση γίνονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, προκειμένου να είναι «από το κλαδί» στην παραγωγή οι ελιές. Και το φοβερό είναι πως επέλεξαν να την κάνουν στην Κόρινθο, εκεί βρήκαν τα μηχανήματα που ταιριάζουν στην παραγωγή τους. Ταξιδεύουν εξακόσια χιλιόμετρα μετά από μια δύσκολη μέρα συλλογής, για να κάνουν την ελαιοποίηση σε οικολογικό ελαιοτριβείο χωρίς καμία προσθήκη νερού. Στο δρόμο για την Κόρινθο η ώρα περνάει ευχάριστα και γρήγορα με μουσική, μου είπαν. «Βγάζουμε πολλές φορές κιθάρα ή μπουζούκι και ο ένας μας παίζει μουσική στη διαδρομή». Το κλείσιμο της συνάντησης έγινε σε μια ταβέρνα κοντά στο χωριό. Ο Ανδρέας ζήτησε όλα τα πιάτα αλάδωτα για να προσθέσουμε εμείς το Thallon. Και τα πιάτα έφεραν ποτήρια, και τα ποτήρια έφεραν κιθάρα και μπουζούκι. Όμορφη εμπειρία, σαν όλα εκείνα τα ωραία, που κρύβουν μέσα τους τη μουσική.
Info:
Ψακούδια Χαλκιδικής, 6946842571, info@thallon.gr, Facebook: @thallonoliveoil, Instagram: @thallonoliveoil
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.