Θεματα

«100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές», ένα βιβλίο γεμάτο Κρήτη

Η Εύα Παρακεντάκη μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της ατόφιας κρητικής κουζίνας

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρητικό γαμοπίλαφο

Το βιβλίο «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές» της Εύας Παρακεντάκη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις creamy w publications

Είναι ξανθιά, όμορφη, αεικίνητη, καλό παιδί, έχει τρομερό χιούμορ. Η Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά από κρητικούς γονείς και πέρασε τα παιδικά της χρόνια μέσα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Δούλεψε για χρόνια στις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια οινογνωσίας, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Κάποια στιγμή αποφάσισε πως οι φρενήρεις ρυθμοί της πρωτεύουσας δεν είναι η ζωή που θέλει κι έτσι τα μάζεψε και εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο, τον τόπο καταγωγής της.

Εύα Παρακεντάκη
Εύα Παρακεντάκη

Εκεί, αντί να… καθίσει ήσυχη άρχισε να ψάχνει μεθοδικά τις παλιές συνταγές του τόπου της, να μιλάει με γιαγιάδες και νοικοκυρές, να γυρνάει τα χωριά και τους λόγγους  για να ανακαλύψει τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει η Κρήτη στον τομέα της γαστρονομίας. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία. Μέσα σε λίγο καιρό ο κόσμος  τη γνώρισε και την αγάπησε από τις συνταγές που ανέβαζε στο μπλογκ της, όλες τους σπιτικές, απλές, «ανθρώπινες», ξεχείλιζαν νοστιμιά αλλά και τη χαρά της ζωής. Στη συνέχεια απέκτησε καθημερινή εκπομπή μαγειρικής σε γνωστό κανάλι της Κρήτης, άρχισε να συνεργάζεται με περιοδικά και site γεύσης ενώ τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται στο δυναμικό του Star Channel και μαγειρεύει στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Πριν λίγες ημέρες μας παρουσίασε και το πρώτο της βιβλίο, «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές», το οποίο προλόγισε ο φίλος της αλλά και… σύντεκνος Ηλίας Μαμαλάκης σε μια βραδιά (στον γνωστό Μαγεμένο Αυλό της πλατείας Προσκόπων στο Παγκράτι), που πραγματικά τα πάντα μύριζαν Κρήτη. Από την όμορφη φιλόξενη ατμόσφαιρα, μέχρι τη δυνατή τσικουδιά αλλά και τα τσιγαριαστά, τα καλιτσουνάκια, τα γαμοπίλαφα, τα ντολμαδάκια, (όλα τους κα-τα-πλη-κτι-κά και φτιαγμένα από την ίδια), που σερβιρίστηκαν στον κόσμο. Μέσα σε φιλιά (στον αέρα), και συγχαρητήρια προλάβαμε να αλλάξουμε λίγες κουβέντες για τα νέα και την καινούργια της δουλειά, το βιβλίο*.

Το βιβλίο «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές»
Εύα Παρακεντάκη
Εύα Παρακεντάκη

Εύα σε βλέπω δροσερή και ανάλαφρη ενώ ξέρω πως μέχρι πριν λίγο ήσουν στην κουζίνα του Μαγεμένου Αυλού και άνοιγες χορτοκαλίτσουνα για να μας τρατάρεις. Πώς το καταφέρνεις;
Αυτή είναι η προτεραιότητα μου πάντα, όταν καλώ κόσμο να μαγειρεύω με τα χεράκια μου για τους καλεσμένους μου όσοι και να είναι!  Έχει σημασία να έχω ανοίξει το φύλλο, να έχω τσιγαρίσει τα χόρτα, μου αρέσει αυτή η διαδικασία, δεν μπορώ να λείπω από την κουζίνα, μου κάνει καλό να περιποιούμαι και να φροντίζω, είναι για εμένα σαν να φορτίζω τις μπαταρίες μου.

Αν σου πω τη λέξη «Κρήτη» τι είναι αυτό που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό;
Για εμένα ή Κρήτη είναι κάτι ιερό, είναι τα βουνά, το φαγητό, η θάλασσα, οι λίμνες, οι άνθρωποι, η αγριάδα και η ηρεμία που μπορεί να σου προσφέρει στο ίδιο σκηνικό.

_56a9978-edit.jpg

Παρατηρώ πως οι συνταγές που έχεις στο βιβλίο είναι «απλές» και μπορεί να τις κάνει ο καθένας. Πιστεύεις στην απλότητα και την πρώτη ύλη;
Αυτή είναι η αρχή μου σαν μαγείρισσα, μου αρέσει να αναδεικνύω την πρώτη ύλη. Οπότε η προτεραιότητα μου είναι να βρω άριστο υλικό. Αφού το βρω και το θαυμάσω , στη συνέχεια το αγκαλιάζω με το μαγείρεμα μου. Ένα καλό υλικό δεν έχει ανάγκη από περιττές πληροφορίες, η απλότητα είναι αυτό που το αναδεικνύει ακόμη περισσότερο.

Τι έχει σημασία όταν μαγειρεύουμε;
Να ευχαριστήσουμε αυτόν για τον οποίο μαγειρεύουμε και ας είναι 100 άνθρωποι ή απλά ο εαυτός μας. Όσο και να στολίσουμε, όσες τεχνικές και να εφαρμόσουμε, ένα έχει σημασία στο τέλος, η νοστιμιά!

_56a6897-258.jpg

Είσαι λάτρης της παράδοσης ή σου αρέσουν και τα σύγχρονα και τα «διεθνή». Αν σου ζητήσω να διαλέξεις; 
Είμαι λάτρης της παράδοσης, αγαπώ και τα σύγχρονα ενώ και τα διεθνή τα θεωρώ κι αυτά παράδοση, απλά κάποιου άλλου τόπου. Όπως καταλαβαίνεις  στο σπίτι μαγειρεύω παραδοσιακά, αυτό φαίνεται άλλωστε, αλλά μου αρέσουν όλα και δεν αφορίζω τίποτα! Το κάθε είδος έχει κάποιο λόγο, κάποια ανάγκη, κάποιο κοινό  να εξυπηρετήσει.

Τι είναι για σένα φαγητό;
Είναι η παρέα, το σμίξιμο, το γλέντι, η καλή ζωή. Για μένα το φαγητό είναι τα πάντα. Για να σου δώσω να καταλάβεις, όταν σκέφτομαι μία πόλη ή μία χώρα, πρώτα προσπαθώ να θυμηθώ ποια είναι η γεύση της. Πχ. η Θεσσαλονίκη έχει γεύση μπουγάτσας, η Ρώμη καρμπονάρας, η Κέρκυρα παστιτσάδας, η Μήλος καρπουζόπιτας. Άσε…  είναι σπάνια η περίπτωση μου!]

_56a7796-1131.jpg

Με τόσες δουλειές που έχεις πια (ξανα)ανοίξει μήπως επαναφέρεις στη ζωή σου τους έντονους ρυθμούς της Αθήνας που άφησες πίσω σου;
Μπορεί, δεν το αποκλείω. Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι, αν το κάνω,  θα το κάνω συνειδητά, από επιλογή και όχι γιατί γεννήθηκα με αυτό το κουστουμάκι. Για εμένα η Κρήτη είναι πηγή έμπνευσης και το ησυχαστήριο μου, όπου και να πάω, ό,τι και να κάνω, εκεί θα γυρνάω. Στο Ρέθυμνο που είναι ο τόπος μου.

8541627_hq.jpg
Πες μας έναν λόγο για να πάρουμε το βιβλίο σου…
Αυτό το βιβλίο ήταν μία βαθύτερη μου ανάγκη να αναδείξω τη γαστρονομία του τόπου μου, ήταν η ανάγκη μου να δείξω τον μεγαλύτερο σεβασμό και την ταπεινότητα απέναντι στο γαστρονομικό φαινόμενο που ονομάζεται Κρήτη, να υποκλιθώ καταγράφοντας αυτές τις παραδοσιακές συνταγές απέναντι στον κτηνοτρόφο, τον ψαρά την αγρότισσα, την χορταρού και τη γιαγιά που μέσα στη διάρκεια των ετών διαμόρφωσαν για εμένα, τον κόσμο αλλά και για πολλούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, αυτό το μοναδικό διατροφικό πρότυπο. Σε αυτό το βιβλίο το κρητικό φαγητό, η άριστη πρώτη ύλη, τα ήθη και τα έθιμα, οι άνθρωποι του νησιού μου είναι οι πρωταγωνιστές.

*Το βιβλίο «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές», εκδόσεις creamy w publications, € 29.90, θα βρείτε στα Public και σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Δείτε εδώ τη συνταγή της Εύας Παρακεντάκη για Ψάρι Γιουβέτσι, από το βιβλίο «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ