- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ραντεβού στις νέες αγαπημένες ταράτσες της Αθήνας
Ιπτάμενη βόλτα στις συγκλονιστικότερες ταράτσες της Αθήνας!
8 αθηναϊκές ταράτσες για το καλοκαίρι. Οι παλιές κι αγαπημένες και οι καινούργιες.
Αν είχα μια φωτογραφία του κέντρου από ψηλά, θα μέτραγα δεκάδες ολοζώντανες οάσεις: με φουντωτούς κήπους, με ρομαντικά φωτάκια, με θέα που κόβει ανάσες και χαρίζει αναστεναγμούς. Οι ταράτσες είναι το ιδανικότερο σημείο για να γλιτώσεις από τη ζέστη της πόλης όταν εκείνη χτυπάει κόκκινο, αλλά και για να ερωτευτείς την Αθήνα από την αρχή. Το καλό νέο είναι ότι, μετά την καραντίνα, οι ταράτσες μας πολλαπλασιάστηκαν! Βλέπετε, αυτή η ηλιόλουστη πόλη που έχουμε την τύχη να ζούμε προσφέρεται για ανοίγματα και επενδύσεις προς τον ουρανό… Εντάξει, σε όλες θα πάμε. Και θα αρχίσουμε αμέσως. Με μια νοερή, ιπτάμενη βόλτα στις παρακάτω γραμμές θα πηδήξουμε από ταράτσα σε ταράτσα για να σας τις συστήσουμε… Έτοιμοι; Ζακέτα να πάρετε!
Αρχίζω την πτήση από την «άκρη» του κέντρου, εκεί όπου πέρυσι το φθινόπωρο προσγειώθηκε το σινεφίλ Stellar (στην ταράτσα του πολυχώρου T16 - Τζαφέρη 16, Γκάζι, 6948086999). Η ιδέα ήταν ένα Gastro Cinema, που θα λειτουργούσε για λίγο μόνο (pop up, βλέπετε…). Με την άρση της καραντίνας, όμως, μας έκανε την ευχάριστη έκπληξη να εμφανιστεί ξανά! Κι ευτυχώς, γιατί τέτοιες πρωτότυπες και νόστιμες ιδέες θέλουμε να τις χορταίνουμε. Οι γνωστοί σεφ, Πάνος Ιωαννίδης και Γιάννης Μαρκαδάκης επαναλαμβάνουν το εγχείρημα σερβίροντας τη δημιουργική κουζίνα τους με φόντο αριστουργήματα της 7ης τέχνης. Αυτή τη φορά με θεματικά δεκαπενθήμερα όπου οι γαστρονομικές προτάσεις θα συνδυάζονται με την εκάστοτε ταινία. Για παράδειγμα, κατά τις εβδομάδες που θα προβάλλεται γιαπωνέζικος κινηματογράφος, θα βρίσκετε κλασικά ιαπωνικά στο μενού, τις μέρες του αμερικάνικου κινηματογράφου πιάτα της αμερικάνικης κουζίνας κ.ο.κ. Αυτές τις ενδιαφέρουσες γαστρονομικές - κινηματογραφικές βραδιές μπορείτε να τις συνοδέψετε με κάποιο cocktail ή ένα κρασί από τη wine list.
Διασχίζουμε (…πετώντας πάντα) το Γκάζι για να φτάσουμε στα σύνορα με Ψυρρή, εδώ όπου μέσα στην καραντίνα άνοιξε το ανατρεπτικό Luv n Roll (Καραϊσκάκη 147, 2114182422), ένας εντυπωσιακός πολυχώρος που συνδυάζει στην ίδια στέγη όλες τις εφαρμοσμένες και μη τέχνες: αρχιτεκτονική, ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία, χορό, αλλά και tattoo, piercing, γραφιστική, σχεδιασμό ρούχων και φυσικά… μαγειρική και bartending! Εδώ είναι και όλο το «ζουμί»… Το υπέροχο μενού που έχει σχεδιάσει ο σεφ Αλέξανδρος Αποστόλου, αλλά και τα άκρως ενδιαφέροντα cocktails που βγαίνουν από την ανήσυχη μπάρα μπορείτε να τα απολαύσετε διασχίζοντας όλο το Luv n Roll προς τα… πάνω και βγαίνοντας στη μαγευτική ταράτσα του που κοιτάει την Ακρόπολη με πάθος στα μάτια.
Λίγο πιο δίπλα, χαμηλά στην Ερμού, βρίσκεται το ολοκαίνουργιο boutique hotel Mira Me Athens (Ερμού 118, 2152151930), με πολυτελή δωμάτια που θα ανοίξουν τέλη Ιουνίου, ωστόσο το κρυφό του χαρτί είναι ήδη επισκέψιμο. Μιλάμε για ένα συγκλονιστικό rooftop που έχει σε απόσταση αναπνοής τον λόφο της Ακρόπολης, την Αγορά και τον λόφο του Φιλοπάππου – τα διαμάντια της Αθήνας, δηλαδή! Το μεσογειακό μενού υπογράφει ο σεφ Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος πριν βρεθεί στη μαγευτική αυτή ταράτσα έκανε τη θητεία του δίπλα στον βραβευμένο με τρία αστέρια Michelen Martin Berasategui στο Σαν Σεμπαστιάν, την αγαπημένη πόλη της υψηλής γαστρονομίας. Συνοδέψτε το γεύμα σας με ετικέτες κρασιών μικρών παραγωγών, αλλά και με ωραία cocktails.
Πάμε τώρα λίγο πιο πάνω για να συναντήσουμε το Manouka (Ερμού 46, 2103241814). Το ολοκαίνουργιο wine bar έχει δεν έχει 10 μέρες που άνοιξε στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia σερβίροντας πρωινά, comfort brunch, lunch, dinner και ωραία κρασιά. Ο sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος έχει στήσει μια υπέροχη wine list με πολλές ποικιλίες από όλη την Ελλάδας και με 100+1 ξεχωριστές ετικέτες, όλες και σε ποτήρι. Το μενού υπογράφει ο σεφ Παναγιώτης Βασιλάτος, ο οποίος και επιλέγει για τις δημιουργίες του προϊόντα μικρών παραγωγών.
Πάμε και στην ταράτσα που μόλις άνοιξαν τα Καραμανλίδικα του Φάνη, ακριβώς πάνω από τη μικρή εσωτερική τους αυλή (Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 210 3254184), φυσικά με τους ίδιους αξεπέραστους μεζέδες με τους οποίους όλοι κάποια στιγμή έχουμε μερακλώσει. Σουτζουκάκια και παστουρμάδες, του κόσμου τα αλλαντικά, ντολμαδάκια και σαγανάκια μαζί με πολλούς ακόμα μεζέδες τα οποία τώρα πια θα απολαμβάνουμε στην ταράτσα με τις ψάθινες καρέκλες, τα μαρμάρινα τραπέζια, τις γλαστρούλες και τη θέα της Αθήνας. Σε περίπτωση που δοκιμάσετε κάποιο αλλαντικό ή τυρί που δεν μπορείτε να βγάλετε από το μυαλό σας, φεύγοντας μπορείτε να το αγοράσετε από το παστουρματζίδικο που λειτουργεί στο ισόγειο ή απέναντι από το (αδελφό) κατάστημα του Αραπιάν.
Ακόμη μία ταράτσα που κερδίζει την αγάπη μας είναι κι εκείνη του L’ Amiral (Πανός 6, 2100100641). Το νόστιμο all day στέκι που βρίσκεται στα στενά της Πλάκας και αυτό σημαίνει (ναι, σωστά το καταλάβατε!) ότι από την ταράτσα του ο βράχος της Ακρόπολης είναι τόσο κοντά που σχεδόν τον αγγίζεις με το χέρι! Σε αυτή την ταράτσα, λοιπόν, θα απολαύσετε μια νόστιμη ελληνική κουζίνα στη μοντέρνα της εκδοχή, ενώ ταυτόχρονα θα πίνετε το signature cocktail σας ή κάποια από τις επιλεγμένες ετικέτες ελλήνων παραγωγών της wine list.
Για το τέλος της ιπτάμενης βόλτας μας, σας κράτησα δύο ταράτσες που, αν και δεν είναι καινούργιες, είναι τόσο κλασικές που δεν μπορούν να λείπουν από καμία «πτήση». Η μία είναι η κινηματογραφική tarazza του εστιατορίου Kuzina (Αδριανού 9, Θησείο, 2103240133), ίσως με την ωραιότερη θέα στην Ακρόπολη και στον ναό του Ηφαίστου. Εδώ θα δοκιμάσετε την υπέροχη δημιουργική κουζίνα του Άρη Τσανακλίδη, με πιάτα που ξεχωρίζουν για τη μεσογειακή τους ταυτότητα και τη βαθιά νοστιμιά τους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το φρέσκο φιλέτο πελαγίσιας σφυρίδας με λαχανικά ατμού, χόρτα εποχής και λαδολέμονο και συνοδεύστε το με κάποια από τις δεκάδες ετικέτες ωραίων κρασιών από όλη την Ελλάδα που θα βρείτε στην εξαιρετικά προσεγμένη wine list.
Η άλλη βρίσκεται στη σκιά του Λυκαβηττού και ανήκει στο λαμπερό ξενοδοχείο St. George Lycabettus (Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000). Εδώ, από τα μπαλκόνια του εστιατορίου La Suite Lounge με θέα που ξεκινάει από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και φτάνει μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού (!) θα χορτάσετε… Αθήνα! Απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις δημιουργίες του εξαιρετικού executive chef του ξενοδοχείου Βασίλη Μήλιου… Αν πάλι προτιμάτε βουτιές με θέα, δεν έχετε παρά να ανέβετε έναν όροφο ακόμα και να βρείτε καταφύγιο στη δροσιά του Vertigo Pool. Και κάπου εδώ, έτσι δροσερά, τελειώνει η νοερή μας πτήση. Προσωρινά! Γιατί σίγουρα θα βρεθούμε σε κάποια ακόμη, καινούργια ταράτσα...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.