Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
4 πανεύκολες συνταγές χωρίς γλουτένη
Αν αποφάσισες να κόψεις τη γλουτένη, είτε γιατί σε πειράζει, είτε γιατί θες να προσέχεις τη διατροφή σου, αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως πρέπει να απαρνηθείς και τις αγαπημένες σου λιχουδιές. Σήμερα, στην αγορά υπάρχουν πια πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη, που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις σπίτι τα δικά σου κέικ, μπισκότα ή και ψωμί!
Πρόσφατα ανακαλύψαμε τη σειρά των Μύλων Αγίου Γεωργίου με προϊόντα χωρίς γλουτένη και τα τεστάραμε σε 4 φα-ντα-στι-κές συνταγές. Από ένα αφόρητα σοκολατένιο κέικ και μαλακά αμερικάνικα cookies, μέχρι την κλασσική pizza margarita και ένα υπέροχο ψωμί με βρώμη (ιδανικό για τέλεια πρωινά), οι παρακάτω συνταγές είναι αφιερωμένες σε όσους θέλουν να κόψουν από τη διατροφή τους τη γλουτένη, αλλά όχι και την απόλαυση! Είναι όλες τους πανεύκολες συνταγές, γρήγορες και οικονομικές. Κυρίως όμως είναι άκρως λαχταριστές! Άλλωστε, δεν τους λείπει τίποτα… εκτός από τη γλουτένη!
Κολασμένο κέικ σοκολάτας!
Υλικά:
- ¾ φλιτζανιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζάνια Φαρίνα Μύλοι Αγίου Γεωργίου χωρίς γλουτένη*
- ¾ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη χωρίς γλουτένη
- ½ κ. γλ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι γάλα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 26εκ. και το αφήνουμε στην άκρη
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη Φαρίνα Μύλοι Αγίου Γεωργίου χωρίς γλουτένη, το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τη φαρίνα μέσα στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο μείγματα.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε καλά για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το αλείψουμε (προαιρετικά) με γλάσο σοκολάτας.
*Η συγκεκριμένη Φαρίνα των Μύλων Αγίου Γεωργίου είναι η πρώτη χωρίς γλουτένη! Έχει βάση το ρυζάλευρο, το καλαμποκάλευρο, και το άμυλο πατάτας, συστατικά που εξασφαλίζουν τη βελούδινη υφή. Εκτός από κάθε είδους κέικ, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε γλύκισμα.
Ψωμί με μέλι και βρώμη
Μαλακό και άκρως απολαυστικό, αυτό το ψωμί με μέλι και βρώμη τρώγεται ευχάριστα και μόνο του, αλλά απογειώνεται αν απλά το αλείψεις με βούτυρο και μαρμελάδα!
Υλικά για μία φρατζόλα:
- 2 1/3 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου*
- 2 ½ κ. γλ. μπέικινγκ πάουντερ
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 μεγάλο αυγό
- ¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας
- ¼ φλιτζανιού μέλι
- 1 φλιτζάνι + 2 κ. σ. βρώμη χωρίς γλουτένη
- ¾ φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι χωρίς γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, το λάδι καρύδας, το μέλι και το 1 φλιτζάνι βρώμης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα το γάλα αμυγδάλου και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Σιγά-σιγά ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά μέσα στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
- Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βρώμης.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει το ψωμί μας (περίπου για 30-45 λεπτά).
- Απομακρύνουμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
*Το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου είναι ένα μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας και δεν περιέχει ίχνος γλουτένη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή με αλεύρι.
Μαλακά cookies με κομματάκια σοκολάτας
Υλικά για 24 μπισκότα:
- 1 συσκευασία Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου*
- ½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ. σ. γάλα
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 αυγό
- 1 ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη, το βούτυρο, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αυγό και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε μέσα στη ζύμη τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης, να πάνε παντού.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μεσαίου μεγέθους μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε προηγουμένως καλύψει με μια λαδόκολλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε αρκετή απόσταση (περίπου 3-4εκ.) ανάμεσα στα μπισκότα, καθώς θα «πέσουν» αρκετά στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά ή μέχρι να έχουν ψηθεί οι άκρες τους, αλλά το κέντρο να παραμένει μαλακό.
- Απομακρύνουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως (αν αντέχουμε την αναμονή!) πριν σερβίρουμε.
*Το Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου είναι ιδανικό για τις γλυκές δημιουργίες σας. Εκτός από μπισκότα, μπορείτε να πειραματιστείτε μαζί του για να φτιάξετε muffins, τάρτες ή ακόμα και παντεσπάνι!
Σπιτική pizza Margarita
Υλικά για μία pizza με 8 κομμάτια:
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. Μείγμα Αρτοποιίας Μύλοι Αγίου Γεωργίου χωρίς γλουτένη*
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 10 γρ. ζάχαρη
- 4 γρ. αλάτι
- 11 ml λάδι
- 200 ml χλιαρό νερό (περίπου 30°C)
Για την επικάλυψη:
- 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας σπιτική ή έτοιμη
- 220γρ. καλής ποιότητας μοτσαρέλα, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- φρέσκα φύλλα βασιλικού
- καλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- λίγη τριμμένη παρμεζάνα (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το Μείγμα Αρτοποιίας μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε με μία σπάτουλα
- Κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά μαζί με λίγο νερό και περιμένουμε 5-10’ ώστε να ενεργοποιηθεί.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και το λάδι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι σε αλευρωμένο πάγκο.
- Μορφοποιούμε το ζυμάρι σε ένα μπαλάκι και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, μία πίτσα.
- Τοποθετούμε την πίτσα σε βουτυρωμένο ταψί (26cm) και τη σκεπάζουμε, αφήνοντας την σε ζεστό μέρος για 40-45’ περίπου, για να φουσκώσει.
- Τρυπάμε την επιφάνεια της πίτσας με ένα πιρούνι και την προψήνουμε για 10’ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 220°C.
- Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο και την καλύπτουμε με τη σάλτσα ντομάτας (φροντίζοντας να αφήσουμε 3εκ. κενό από την άκρη της πίτσας).
- Στη συνέχεια τοποθετούμε ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα και από πάνω τα ντοματίνια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 10’.
- Απομακρύνουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε αμέσως με τριμμένη παρμεζάνα.
- Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε αμέσως.
* Το Μείγμα Αρτοποιίας Μύλοι Αγίου Γεωργίου χωρίς γλουτένη, δεν θα σας βοηθήσει μόνο να φτιάξετε τη δική σας σπιτική πίτσα, αλλά και να ανοίξετε φύλλο για πίτα ή να δημιουργήσετε το δικό σας ψωμί σε ελάχιστο χρόνο!
Δειτε περισσοτερα
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού