- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Λάτρεψαν οι Νοτιοκορεάτες το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αυξάνονται οι πωλήσεις και η κατανάλωσή του
Στη Νότια Κορέα έμαθαν το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και η τάση για κατανάλωσή του είναι αυξητική.
Στην Κορέα το ελαιόλαδο θεωρείται ως ένα εξωτικό είδος και όχι ως βασικό είδος διατροφής, αλλά χάρη στην άποψη που έχει ευρέως εδραιωθεί μεταξύ των Κορεατών για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά και στη σταδιακή διείσδυση δυτικών καταναλωτικών προτύπων, αναμένεται ότι η κατανάλωση του προϊόντος θα διατηρήσει και στο προσεχές μέλλον την ήπια ανοδική της τάση.
Αυτό αναφέρεται στην «Έρευνα Αγοράς Ελαιολάδου Νοτίου Κορέας» του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σεούλ που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών (agora.mfa.gr).
Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Νοτίου Κορέας, κυρίαρχη είναι η θέση της Ισπανίας, η οποία, κατά το 2019, κάλυψε το 78,8% των εισαχθέντων ποσοτήτων (11.000 τόνοι) και το 67,8% της αξίας των εισαγωγών (39,5 εκ. δολάρια ΗΠΑ). Ακολουθούν η Ιταλία (2.461 τόνοι/15,1 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 26% της αξίας των εισαγωγών), η Ελλάδα (173 τόνοι/1,37 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 2,36% της αξίας των εισαγωγών), η Τουρκία (173,6 τόνοι/604 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 1,04% της αξίας των εισαγωγών), η Γαλλία (77,5 τόνοι/574 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 1% της αξίας των εισαγωγών) και οι Η.Π.Α. (27,8 τόνοι/391 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 0,7% της αξίας των εισαγωγών).
Όμως από την ανάλυση της ποιότητας (αλλά και ανταγωνιστικότητας) του προϊόντος της Ελλάδας και των κύριων ανταγωνιστριών χωρών, «με βάση τον καλύτερο δείκτη που διαθέτουμε, δηλαδή την αξία CIF σε δολ. ΗΠΑ/κιλό εισαγόμενου προϊόντος, προηγείται η χώρα μας με 7,93 δολ. ΗΠΑ/κιλό και ακολουθούν η Ιταλία με 6,15 δολ. ΗΠΑ/κιλό, η Ισπανία με δολ. ΗΠΑ/κιλό και η Τουρκία με δολ. ΗΠΑ/κιλό» όπως σημειώνεται.
Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κορέα άρχισαν το 2000
Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κορέα άρχισαν ουσιαστικά από το έτος 2000 και ακολούθησαν ανοδική τάση. Πρόσφατα, όπως σημειώνεται, υπήρξε αξιόλογο ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο και οι εξαγωγές του αυξήθηκαν πιο γρήγορα από την άνοδο της κατανάλωσης του προϊόντος, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά, το οποίο παραμένει ωστόσο περιορισμένο (2,4% έναντι 1,7% το 2018). Η ποσότητα του εξαχθέντος ελληνικού ελαιολάδου κατά την τελευταία εξαετία κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 200 τόνων και η αξία του μεταξύ 743 χιλιάδων (2017) και 1,37 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (το 2019, που αποτέλεσε και έτος-ρεκόρ για την αξία των εξαγωγών μας).
Ο πολύ σημαντικός για εμάς δείκτης της αξίας ανά κιλό (διότι, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, καταδεικνύει την εικόνα του ελληνικού προϊόντος στην κορεατική αγορά) αυξήθηκε αργά αλλά σταθερά, από 2,4 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2001 σε 7,93 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2019.
Προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Νοτίου Κορέας, όπως αναφέρεται στην έρευνα, προτείνεται η κατάρτιση και εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβολής και προώθησης ανάλογο με εκείνο του ελληνικού κρασιού.
Σχετικά με τις εξαγωγές μη εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων από την χώρα μας προς την Νότιο Κορέα είναι απειροελάχιστες έως μηδενικές. Κυριότεροι προμηθευτές της Νοτίου Κορέας στην κλάση αυτή είναι η Ισπανία (1.372 τόνοι/4,53 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 51,8% της αξίας των εισαγωγών), η Ιταλία (426 τόνοι/2,8 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 32% της αξίας των εισαγωγών) και η Τουρκία (290 τόνοι/765 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 8,75% της αξίας των εισαγωγών).
Τέλος υπογραμμίζεται ότι το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ διαθέτει ενημερωμένους καταλόγους κορεατικών εταιρειών εισαγωγής και διανομής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, οι οποίοι βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενης ελληνικής επιχείρησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παλιά και νέα στέκια σφύζουν από ζωή
Το πεϊνιρλί που μεγάλωσε γενιές Νικαιωτών και συνεχίζει να βγαίνει ζεστό από τον φούρνο 45 χρόνια μετά
Schiacciata και panuozzo στην Τσακάλωφ
Φοκάτσιες, παραδοσιακές πίτες, καρπάθικες συνταγές και ιταλικά γλυκά σε έναν φούρνο με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα
Ένα τραπέζι που τα χωράει όλα μα κυρίως την καλή παρέα!
Από τις παλιές ταβέρνες μέχρι τα νέα και hot resto, πάντα υπάρχει ένας λόγος για να το περπατήσεις
Πού θα περάσουμε ωραία φέτος τις κρύες ημέρες;
Η γιορτή γαστρονομίας επιστρέφει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Μια οικογενειακή παράδοση που συνεχίζεται στο τραπέζι
Χειροποίητο ψωμί αργής ωρίμανσης, καφές από μικρές φάρμες, γλυκά και αρτοποιήματα συνθέτουν τη νέα γαστρονομική άφιξη της Κηφισιάς
Πώς ο καφές από ρόφημα έγινε lifestyle, design, εμπειρία, ταυτότητα και τελικά τρόπος να οργανώνουμε τον χρόνο μας
Ένας κυψελιώτικος δρόμος γεμάτος tacos και burritos
Από το πρώτο κατάστημα το 1985 μέχρι σήμερα, η Cinnabon και το διάσημο ρολό κανέλας της
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Η Σάντυ Δημητριάδου φτιάχνει entremets που μοιάζουν με ψυχεδελικά γλυπτά, ζωγραφίζει με mirror glaze και αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα τρίγωνα Πανοράματος και τα κλισέ της πόλης, υπάρχει χώρος για γαστρονομική τέχνη.
Ένα μικρό -και νόστιμο- βόρειο θαύμα με χίλια δυο νόστιμα για να γευτείς
Ο αυστριακός φούρνος Rye στο Σόχο διχάζει τους λάτρεις της γαστρονομίας
Με ανανεωμένη εμφάνιση, πλούσια γεύση και την ελεύθερη έκφραση στο επίκεντρο, η Lovit μιλά στη GenZ και στους Millennials που αγαπούν τη διαφορετικότητα και θέλουν να δίνουν τον δικό τους τόνο σε ό,τι κάνουν
Από τα μπαρ και τα πολύχρωμα ψωμιά του Line στο δικό της all day στέκι
Mερικές καθημερινές συνήθειες μπορεί να χαλάνε την απόλαυση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.