Θεματα

Πάντα υπάρχει χώρος για γλυκό, ΠΑΝΤΑ

Και με επιστημονική εξήγηση

Μαρίνα Κουτσούμπα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State στις ΗΠΑ, εξηγεί γιατί δεν λέμε ποτέ όχι στο επιδόρπιο.

Ακόμα και όταν νιώθεις να έχεις σκάσει μετά από ένα καλό γεύμα, πάντα βρίσκεις χώρο για το επιδόρπιο. Και για αυτό βέβαια δεν φταίει μόνο το ασίγαστο πάθος σου για τους γλυκούς πειρασμούς. Έτσι είμαστε πλασμένοι. Υπάρχει πράγματι χώρος για το λαχταριστό επιδόρπιο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που μας μιλάνε για τον αισθητηριακό κορεσμό.

Με πιο απλά λόγια, όσο περισσότερο τρώμε κάτι, τόσο λιγότερο μας αρέσει και μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε γεμάτοι. Είμαστε όμως τελικά κορεσμένοι μόνο με τη συγκεκριμένη γεύση, υφή ή άρωμα.

«Ενώ μπορείτε να χάσετε την όρεξή σας για ένα φαγητό, ένα διαφορετικό φαγητό θα είναι ακόμα ελκυστικό. Για αυτό και έχετε πάντα χώρο για το επιδόρπιο» έρχεται να μας ενημερώσει η Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State στις ΗΠΑ.

Η θεωρία είναι ότι ο αισθητηριακός κορεσμός εξελίχθηκε για να μας κρατήσει υγιείς. Ο περιορισμός της όρεξής μας για ένα τρόφιμο και η ενθάρρυνση να δοκιμάσουμε κάτι άλλο ενισχύει τις πιθανότητες να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Τα στοιχεία αυτά για τον ενσωματωμένο μας μηχανισμό χρονολογούνται από μια κλασική μελέτη της δεκαετίας του 1920.

Η καθηγήτρια Barbara Rolls από την πλευρά της έρχεται να σημειώσει πως το φαινόμενο είναι πιθανό να μας δυσκολέψει να αντισταθούμε στην τεράστια ποικιλία τροφίμων που υπάρχουν γύρω μας και μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.