- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι χρειαζόμαστε 500 γρ. φρέσκα πράσινα φασολάκια● 2 κ.σ. βούτυρο ● 500 γρ. ξεκοκαλισμένο κρέας αρνιού κομμένο σε κύβους ● 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ● 2 κ.σ. πελτέ τομάτας ● 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ● 1/4 κ.σ. κόλιαντρο σε σκόνη ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα πράσινα φασόλια, κουνάμε καλά την κατσαρόλα για 2-3΄ ώστε να τσιγαριστούν λίγο τα φασολάκια. Αφήνουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά να αχνιστούν και να μαγειρευτούν με το κρέας και τα ζουμιά τους για 8΄ περίπου. Αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε τον πελτέ ντομάτας σε 2 κούπες βραστό νερό και το χύνουμε στην κατσαρόλα, πάνω από το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20΄ σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα, σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο και το κόλιαντρο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά – προσοχή να μην καεί το βούτυρο και μαυρίσει. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Κουνάμε καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό.
Μάθε ιστορία Τα γνωστά μας πράσινα φασόλια ή Phaseolus vulgaris κατάγονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Δείγματα καλλιέργειας εκατοντάδων χρόνων πριν έχουν βρεθεί στο Περού και το Μεξικό. Τα φασόλια που αναφέρουν Ρωμαίοι συγγραφείς ως phaselus ή phaseolus δημιούργησαν αρχικά μια σύγχυση στους βοτανολόγους και τους ιστορικούς αλλά, τελικά, όλοι κατέληξαν ότι τα πράσινα φασόλια είναι φυτά της «Νέας Γης». Eπιστέφοντας από το δεύτερο ταξίδι του, ο Κολόμβος πήρε μαζί του και τα «περίεργα πράσινα φασόλια» που, όπως αναφέρει, «ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν στην Ισπανία». Η πρώτη τυπωμένη περιγραφή του Phaseolus vulgaris εντοπίζεται το 1543 από το βοτανολόγο Leonhart Fuchs. Το 17ο αι. η καλλιέργεια των φασολιών είχε πια εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.
● Side dishes tip Μικρές λιβανέζικες πίτες γεμιστές με τριμμένη φέτα.
● Go Healthy tip Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
● Σκονάκι Το κόλιαντρο δίνει στο πιάτο έναν αέρα λιβανέζικης κουζίνας, μπορείτε όμως να το αφαιρέσετε και να πάτε στην τουρκική εκδοχή της συνταγής που δεν το χρησιμοποιούν, σε αυτή τη version όμως η ποσότητα του κρέατος δεν ξεπερνά ποτέ το 1/4 της ποσότητας των φασολιών. Τα φασόλια διατηρούνται περίπου 4 μέρες στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.