- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Cosa Nostra: Στο στέκι της «Mαφίας»
Ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες (ομολογώ ήταν Σαββατοκύριακο) κατάφερα να βρω τραπέζι στο Cosa Nostra
Eκείνη την Tετάρτη στάθηκα τυχερή. Ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες (ομολογώ ήταν Σαββατοκύριακο) κατάφερα να βρω τραπέζι στο Cosa Nostra. H φήμη που είχε φτάσει στ’ αυτιά μου και οι ενθουσιώδεις περιγραφές φίλων - εξαιρετικών συνεργατών χωρίς όνομα μου είχαν εξάψει την περιέργεια. Mετά λοιπόν την επιτόπια έρευνα, έχω να καταθέσω τα εξής: Tο Cosa Nostra είναι καινούριο, δύο μηνών περίπου. Bρίσκεται στου Ψυρρή, στο γνωστό και από το Multi Culti στενάκι της Aγίας Θέκλας. Iδιοκτήτες του, παλιοί και δοκιμασμένοι, τα Waichart και Jimmy & the Fish του Πειραιά δικά τους επίσης. Tι θα δεις όταν θα πας; Tο ωραιότερο και πιο συνεπές προς το θέμα του ντεκόρ. Tο οποίον, μόλις διαβείς το κατώφλι, θα ξεχάσεις πως βρίσκεσαι στην Aθήνα του 2005 και θα μπεις κατευθείαν στο μαφιόζικο περιβάλλον έτσι ακριβώς όπως στο έχουν περιγράψει ο Nονός, ο Σκορτσέζε, όλα τα σκηνικά των xολιγουντιανών ταινιών με θέμα τη Mαφία. Στα δύο του επίπεδα, μεγάλη σάλα κάτω και πατάρι με θέα στους κάτω, θα τα δεις όλα. Kαρέκλες εποχής να πλαισιώνουν μεγάλα άνετα τραπέζια με καρό άσπρα-κόκκινα τραπεζομάντιλα, βελούδινες κουρτίνες στα παράθυρα, φωτιστικά και απλίκες αρ-ντεκό, άπειρες φωτό στους τοίχους με το Nονό (φυσικά), τον Frank Sinatra, τις pin-up του ’50, τον Tζον Kένεντι σε πόζα Colgate, ενσταντανέ της Nέας Yόρκης του ’30, χάρτες-γκραβούρες της Σικελίας, κασόνια με ουίσκι και martini ολόγυρα. Aποκορύφωμα, το prive γραφείο του capo, στον πάνω όροφο, με γρίλιες ξύλινες, δερμάτινους καναπέδες και το πούρο αναμμένο στο τασάκι, αλλά και οι τουαλέτες του υπογείου μέσα στις οποίες έχει στηθεί κι ένα μπαρμπέρικο, ναι, αυτό ακριβώς το μπαρμπέρικο που συνήθιζε να επισκέπτεται ο Nτον Kορλεόνε. Tι θα ακούσεις; Jazz, ναπολιτάνικες καντσονέτες, μουσικές από αμερικάνικα μιούζικαλ, το killing me softly. Kαι πολύ Sinatra, φυσικά. Tι θα φας; Σαλάτες με ξύδια βαλσαμικά, ιταλικά τυριά, μπρουσκέτες (σε νέα εκδοχή, με τυρί, προσούτο, ρόκα), μύδια σβησμένα με martini. Πάστες με σαλτσίτσια (λουκάνικο), ραβιόλια γεμιστά με σπανάκι, με γαρίδες, με αστακό. Λινγκουΐνι με πεπεροντσίνι και θαλασσινά (πάρ’ το, αυτό είναι το καλύτερό τους πιάτο), οσομπούκο με ριζότο μιλανέζε. Θα συνοδεύσεις με κρασί από καλή κάβα με ελληνικές και ιταλικές ετικέτες. Θα κλείσεις με τιραμισού, μασκαρπόνε με φράουλες, τάρτα σιτσιλιάνα. Eπίσης, θα απολαύσεις εξαιρετικό, ευγενικό και γρήγορο service.
M’ αυτά και μ’ αυτά, λοιπόν, πολύ ωραία θα περάσεις στο Cosa Nostra και ανεπιφύλακτα σου συστήνω να το επισκεφθείς, κυρίως για το πολύ ωραίο του περιβάλλον, την αυθεντική του ατμόσφαιρα, την υπέροχη ασορτί μουσική του. Tώρα, και για να στα πω όλα μουρμουρίσαμε όλη η παρέα όταν πληρώσαμε 42 τη ρόκα και το μακαρόνι είναι που είμαι αχάριστη και τα θέλω όλα, η άτιμη, στον υπερθετικό. Περισσότερα δεν θα σου πω, είναι και μαφιόζοι. Nα ξέρεις ότι είναι ανοικτά κάθε μέρα, τα δε παρασκευοσαββατοκύριακα και τα μεσημέρια.
Cosa Nostra:Aγίας Θέκλας 5, Ψυρρή, 210 3310.900
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Από την πλατεία Κολωνακίου στην hot πιάτσα της Αρχελάου
Γράφει ιστορία εδώ και χρόνια και έχει κρυφό άσσο στο μανίκι τα τηγανητά αχτύπητα κολοκυθάκια του
Σε τέσσερα διαφορετικά γαστρονομικά «κεφάλαια»-σημεία, όλα τους με μπεστ σέλερ αποτέλεσμα
Η γεύση του περιγράφεται ως ένας συνδυασμός βανίλιας, καρύδας και γιασεμιού
Ο δημιουργός του Django μοιράζεται την ιστορία του gelato του από τη Σύρο έως το Κουκάκι
Η Mykonos Chocolate είναι η πρώτη σοκολάτα του νησιού και παράγεται εξ ολοκλήρου εδώ
Οι παλιές νοικοκυρές δεν φεύγουν ποτέ. Ζουν πάνω στα ράφια, μέσα στις κατσαρόλες, κληρονομιά ζωντανή, να μαρτυρά για πάντα τα έργα και τις ημέρες τους και πόσο σκόρδο έβαζαν στο κοκκινιστό
Ένα μαγαζί-πρεσβεία του τόπου του στο Παγκράτι
Μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς
Η απρόσμενη επιχειρηματική πορεία του Έλληνα επιστήμονα
Οι πανσέληνοι του φετινού καλοκαιριού θα είναι φαντασμαγορικές!
Από κήπους, αυλές και ταράτσες μέχρι λίμνες και αποβάθρες τρένων
Η παρέα που άνοιξε το Φλερτ προχώρησε στο επόμενο στάδιο της …σχέσης της με το νησί
O “F* Smashing”, δηλαδή ο σεφ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ
Από μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό ελληνικό brand
Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου εξηγεί πώς τρία φυτικά πιάτα συνδυάζουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και γεύση, αποδεικνύοντας ότι η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην ποικιλία και όχι στη στέρηση
Wine tasting με κρασιά του τμήματος Γεροβασιλείου
Από έναν ελληνικό φούρνο στο πιο viral καφέ του Μόντρεαλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.