Η Μυρσίνη Λαμπράκη ψήνει αρνιά και προβατίνες σε διεθνές φεστιβάλ bbq
Μαζί της ταξιδεύουν η ελληνική κουλτούρα ψησίματος και τα ελληνικά προϊόντα
Η Meat & Fire Chef Μυρσίνη Λαμπράκη και η ομάδα της συμμετέχουν για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο BBQ Festival της Μεσογείου που θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία στις 6-8 Σεπτεμβρίου.
Είναι γεγονός, τα τελευταία χρόνια η ελληνική γαστρονομία ταξιδεύει και προβάλλεται διεθνώς κάνοντας γνωστά σε όλο τον κόσμο την παράδοση αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας. Η ελληνική γεύση έχει πολλά ακόμα να δείξει και σίγουρα ένα από αυτά που δεν έχουν ακόμη εξαχθεί εκτός συνόρων είναι η σπουδαία ελληνική «γαστρονομία της πυράς». Δηλαδή, το ελληνικό παραδοσιακό ψήσιμο στη φωτιά, στη σχάρα, στη γάστρα, στην τσερέπα, στη σούβλα, το κρητικό αντικριστό και τόσοι άλλοι μέθοδοι με τους οποίους ο Έλληνας έχει πορευτεί μέσα στους αιώνες. Αντίστοιχα, παραμένουν αναξιοποίητα οι ελληνικές κοπές κρεάτων, τα ποικίλα κρεατοπαρασκευάσματα, ακόμα και αυτά τα ίδια τα ελληνικά κρέατα.
Μέχρι τώρα… Μια και σε λίγες μέρες, στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου η Meat & Fire Chef Μυρσίνη Λαμπράκη, πρόεδρος του World BBQ Association στην Ελλάδα και η ομάδα της συμμετέχουν για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο BBQ Festival της Μεσογείου που θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία, στο Parque Municipal de Parades, ένα καταπράσινο πάρκο στην πόλη Paredes, 40 χλμ από το Porto. Εξαιρετική μαγείρισσα η Μυρσίνη, με θητεία σε πολύ γνωστά εστιατόρια, τηλεοπτικές εκπομπές και συγγραφή βιβλίων, τα τελευταία χρόνια έχει παθιαστεί με το κρέας και έχει γυρίσει την Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη μαθαίνοντας από κοντά όλα τα… «καυτά» μυστικά. Τώρα πραγματοποιεί ένα όραμα πολλών χρόνων και έχει στόχο να προωθήσει την ελληνική κουλτούρα ψησίματος και τη δική μας «γαστρονομία της φωτιάς», να προβάλλει τα ελληνικά αμνοερίφια σε διεθνές επίπεδο και να καταξιώσει την γευστική υπεροχή που διαθέτει το ελληνικό κρέας.
Το κρέας που θα ταξιδέψει στο φεστιβάλ έχει επιλεχθεί εδώ και τρεις μήνες από την ίδια τη σεφ, ώστε να τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν οι διοργανωτές στο εξωτερικό. Δηλαδή αρκετό ενδομυϊκό λίπος και περιφερειακό λίπος, σωστή εκτροφή καθώς και σωστή διαχείριση πριν και μετά τη σφαγή. Επιλέγει για να ψήσει τη συχνά αδικημένη και με κακή φήμη προβατίνα, ένα κρέας που πολλοί, ακόμη και εδώ στην Ελλάδα, θεωρούμε πως μυρίζει, είναι σκληρό ή έχει πολύ λίπος. Η ίδια η Μυρσίνη επιμένει πως αν το διαλέξουμε σωστά, ακολουθήσουμε τη σωστή διαδικασία ωρίμασης και ψησίματος, μπορούμε να κερδίσουμε ένα γευστικό αποτέλεσμα που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο! Οι προβατίνες που επιλέχθηκαν είναι από την Αργολίδα και συγκεκριμένα από τον εκτροφέα και κρεοπώλη «Ζούρας-Στάικος» στο Λυγουριό, ενώ τα αρνιά είναι από την Κρήτη και από τον εκτροφέα Διονύση Λουλουδάκη και το «Σπίτι του Αρνιού» από τη Φαιστό. Και μια ακόμη λεπτομέρεια για τη Μυρσίνη που αγαπάει και προωθεί κάθε τι ελληνικό, τα κάρβουνα είναι της Olea Briq, παράγονται από πυρήνα ελιάς στην Καλαμάτα, χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο, ανάβουν εύκολα, δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα, αγαπούν το περιβάλλον, αναδεικνύουν τη γεύση των ψητών.
Τέλος, στα πλήθη που αναμένεται να συρρεύσουν στο φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και πολλά μεγάλα ονόματα διεθνών επιχειρηματιών του χώρου, το μενού που θα παρουσιαστεί περιλαμβάνει: Αρνί κρητικό αντικριστό με αφράλατο Γαύδου, σουβλάκια προβατίνας με τζατζίκι από ελληνικό γιαούρτι και γλιστρίδα, φιλέτο και παιδάκια προβατίνας με καπνιστή μελιτζανοσάλατα, λουκάνικα προβατίνας με δίκταμο και χαρουπόμελο. Κάτι μας λέει πως θα διαπρέψουμε!
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Bbq Portugal Assosiation, κάτω από την ομπρέλα του World BBQ Association. Συμμετέχουν μερικές από τις πιο σημαντικές ομάδες BBQ & Grill του κόσμου, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, το Μαρόκο, η Αγγλία, η Ιρλανδία και το Μεξικό, με 25 συνταγές και διαφορετικούς τρόπους ψησίματος και bbq, όπως parilla, asado και robata.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.