- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
5 πράγματα να σκεφτείς το 2019 για το φαγητό
Μιλάμε περισσότερο για το φαγητό, τσακωνόμαστε για αυτό και το βγάζουμε φωτογραφίες. Γιατί;
Έχετε παρατηρήσει ότι έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την τροφή; Μιλάμε περισσότερο για το φαγητό, τσακωνόμαστε για αυτό και το βγάζουμε φωτογραφίες. Γιατί; Γιατί όσο ο κόσμος αλλάζει, αλλάζει και η καθημερινότητα. Κάποιες αλλαγές είναι καλές, κάποιες όχι και άλλες πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Αυτή δεν είναι μια λίστα που πρέπει να ακολουθήσεις, ούτε μια λίστα με τα food trend του 2019. Είναι απλά μια λίστα με σκέψεις που με απασχόλησαν όλη την προηγούμενη χρονιά και ελπίζω να μην με απασχολούν και την επόμενη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
1. Σταμάτα να αγχώνεσαι για το φαγητό σου
Παχαίνει; Ομορφαίνει; Διώχνει την κυτταρίτιδα; Μπα… Ξέρεις τι στα αλήθεια κάνει το φαγητό; Σε κρατάει ζωντανό. Αυτός είναι ο σκοπός του. Το αν θα μείνεις ζωντανός με γαριδάκια ή με γιαούρτι (ή και με τα δύο) είναι δική σου απόφαση. Για τίποτα στον κόσμο όμως μην αφήσεις την ιδέα του φαγητού να σου γίνει ψύχωση. Μην το αφήσεις δηλαδή να πάρει μυθικές διαστάσεις και να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι: τροφή.
2. Δεν πετάμε τίποτα
Το 1/3 της τροφής που παράγεται στη Γη καταλήγει στα σκουπίδια. Δεν είναι απλά τεράστιο ποσοστό, είναι τρομακτικό. Ακόμα πιο τρομακτικό αν σκεφτείς ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πεταμένης τροφής δεν είναι ούτε ληγμένο, ούτε σάπιο. Είναι απόλυτα βρώσιμο. Οπότε: την επόμενη φορά στη λαϊκή απλά αγόρασε εκείνο το καρότο που μοιάζει να πάσχει από αρθρίτιδα και το μήλο που δεν είναι τόσο κόκκινο. Μην ανησυχείς, είναι στα φυσιολογικά τους. Και επιπλέον μάθε να προγραμματίζεις το φαγητό σου, να μαγειρεύεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου και να μην παρασύρεσαι αγοράζοντας παραπάνω τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι. Προγραμμάτισε και προγραμμάτισε ξανά, μέχρι να πετύχεις το τέλειο: στο σκουπιδοτενεκέ σου αξίζουν μόνο σκουπίδια. Όχι τρόφιμα.
3. Αν δεν είσαι vegan, σκέψου το. Αν είσαι όμως, σκέψου το επίσης.
Μπορεί οι vegan να έχουν ανακαλύψει την τέλεια διατροφή. Μπορεί όμως και οι κρεατοφάγοι να ισχυριστούν το ίδιο. Και μπορεί του χρόνου να μας πουν ότι τα έντομα είναι η μόνη τροφή που θα τρώει ο πλανήτης από εδώ και πέρα. Μπορεί. Δεν το ξέρω. Σεβάσου όμως το γεγονός ότι θέλω να τρώω μπριζόλα και θα σεβαστώ το γεγονός ότι θες να τρως μαρούλι και έτσι ίσως καταφέρουμε να συνυπάρξουμε χωρίς να φάμε ο ένας τον άλλον.
4. Φάε περισσότερο, φωτογράφισε λιγότερο
Δεν έχω Instagram. Δεν ξέρω, μπορεί να είμαι και τρελή. Με ενοχλεί πάντως όταν πεινασμένη ετοιμάζομαι να βάλω την πρώτη μπουκιά στο στόμα μου και από το πουθενά πάντα κάποιος θα πεταχτεί για να πει: «Μηηηηη δεν το έχω βγάλει ακόμα φωτογραφία!». Ας το πάμε λίγο πιο χαλαρά παιδιά, ε; Για να μη βρεθείτε καμιά μέρα με πιρούνι στον καρπό και κινητό θαμμένο στη σαλάτα το λέω.
5. Κάθε πράγμα στον καιρό του
Κάθε φυτό έχει την εποχή του, όχι μόνο γιατί έτσι του ήρθε, αλλά για να βοηθήσει και εσένα να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν γύρω σου. Ντομάτα το καλοκαίρι γιατί χρειάζεσαι νερό, μαρούλια το χειμώνα γιατί χρειάζεσαι βιταμίνες. Η φύση παραμένει πιο σοφή από τα ράφια του σουπερμάρκετ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.