Θεματα

Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή είναι ο Ναός των γλυκών στην Αισχύλου

Ο απόλυτος σταθμός για κάθε γλυκατζή εκεί έξω

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sermpetia-anoigma.jpg

«Ψυρριώτης ο μπαμπάς μου, γεννήθηκε στην Αγίων Αναργύρων. Ο πατέρας του είχε κρεοπωλείο μέσα στη Βαρβάκειο. Η μητέρα του όμως ήταν Πολίτισσα. Δεινή μαγείρισσα και μεγάλη γλυκατζού». Αυτά μου λέει η Μαρία (Μαίρη για την οικογένεια και τους φίλους) και μου δείχνει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του παππού της που ποζάρει έξω από την Εδέμ με το μαγιό του. Είναι τραβηγμένη κάπου τη δεκαετία του ’40. Ο μπαμπάς της ο Αντώνης υπήρξε γραφίστας. Αυτός έχει ζωγραφίσει και όλες τις καρέκλες μέσα στο μαγαζί. Το 1997 πήρε τη μεγάλη απόφαση: γραφιστική τέλος. Θα άνοιγε γλυκοπωλείο στη γειτονιά που μεγάλωσε, στη γειτονιά του Ψυρρή. Και να ‘μαστε τώρα 22 χρόνια μετά ακόμα να τσακωνόμαστε για το τελευταίο κομμάτι από το «γλυκό της αγάπης. Ναι. Προφανώς και αυτή η ιστορία ανήκει στα «Σερμπέτια στου Ψυρρή», το γλυκοπωλείο που έγραψε τη δική του ιστορία στις λιγούρες αυτής της πόλης.

_mg_1686.jpg

Η Μαρία, η κόρη του κυρ Αντώνη είναι που μαζί με τον άντρα της, τον Αντρέα οδηγούν τα Σερμπέτια στη νέα τους εποχή. Οι δυο τους εκσυγχρονίζουν το μαγαζί, πλουτίζουν τον κατάλογο, ανακαινίζουν το κτίριο και κάνουν αυτή τη γωνιά προορισμό: αν είσαι στο κέντρο και σου έρθει λαχτάρα για σπιτικό, ζουμερό, κολασμένο, πληθωρικό, φοβερά σοκολατένιο ή έξτρα σιροπιαστό γλυκό, ε, λοιπόν, αν σου τύχει αυτό, μόνο σε ένα μέρος μπορείς να πας.

«Τα Σαββατοκύριακα», λέει η Μαρία «φτάνουμε τα 55 με 60 διαφορετικά γλυκά. Τις καθημερινές θα βρεις λίγο λιγότερα γιατί τα φτιάχνουμε ίσα-ίσα. Θέλω όλα τα γλυκά μου να είναι φρέσκα, τίποτα δεν μένει δεύτερη μέρα. Φυσικά και τα πάντα φτιάχνονται εδώ, ακόμα και τα μπισκότα για το cheesecake. Το εργαστήριό μας λειτουργεί στον πρώτο όροφο».

_mg_1697.jpg
_mg_1718.jpg

Αχ και τι βγάζει αυτό το εργαστήριο! Να μιλήσουμε για κέικ; Επτά στον αριθμό, όσα περίπου και τα εγκεφαλικά που παθαίνεις όταν τα βλέπεις στη βιτρίνα. Γιατί δεν είναι κανονικά κέικ. Είναι πολυώροφα, με στρώσεις κρέμας στο ενδιάμεσο και γλάσο να τρέχει από την κορυφή. Να μιλήσουμε για το γλυκό της αγάπης; Όχι, γιατί πιθανότητα ξέρεις ήδη την πιο ζουμερή σοκολατόπιτα της Αθήνας. Μήπως τότε για το μπανανάτο με τα ολόκληρα κομμάτια μπισκότου «Μιράντα», τα κομμάτια φρέσκιας μπανάνας και την απανταχού παρούσα σοκολάτα; Σερβίρεται με τριμμένο μπισκότο, ζεστό σιρόπι πραλίνας και ολόφρεσκα κομμάτια μπανάνας. Μήπως θες να σου πω για την «Αγάπη με τα Σου»; Θα προσπαθήσω, πριν λιποθυμήσω: φρεσκοψημένο προφιτερόλ γεμιστό με κρέμα, σερβιρισμένο με ζεστό σιρόπι πραλίνας φουντουκιού. Αχ, και δεν ξέρεις τίποτα ακόμα για το εκμέκ κανταΐφι, για το κιουνεφέ που σερβίρεται καυτό με παγωτό καϊμάκι ή κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, για το μωσαϊκό που μας τάιζαν οι μανάδες μας, αλλά εδώ υπάρχει και στη λευκή του εκδοχή, για τις ποικιλίες γλυκών που αγαπούν οι παρέες γιατί εδώ τα γλυκά που θα επιλέξεις έρχονται στο ίδιο πιάτο με ένα μικρό βουνό παγωτού στη μέση.

_mg_1712.jpg
_mg_1758.jpg

Από €3 αρχίζουν τα γλυκά αν θες να τα πάρεις πακέτο, από €4 αν θες να τα τσακίσεις επιτόπου. Αλλά ποιόν κοροϊδεύω; Αυτά τα γλυκά δεν καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ σε κανένα σπίτι. Στον δρόμο τρώγονται, κατευθείαν από το κουτί. Ναι, ακόμα και όταν τα προορίζεις για δώρο. Για αυτό πάρε μερικά έξτρα κομμάτια cheesecake, ποτέ δεν ξέρεις.

_mg_1784.jpg

Αισχύλου 3, Ψυρρή, 210 3245862, www.serbetia.gr, Fb: @serbetia

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ