Θεματα

Biribildu: Σουβλάκι και θεάματα

Άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι και είναι ένα σουβλατζίδικο –fast food shop το λένε οι ίδιοι– που δεν έχεις ξαναδεί

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 449
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Biribildu

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, σούρουπο και με μια θάλασσα πορτοκαλιά, μαθαίνω πως Biribildu σημαίνει στα βασκικά ό,τι γυρίζει γύρω από τον εαυτό του.

Άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι και είναι ένα σουβλατζίδικο –fast food shop το λένε οι ίδιοι– που δεν έχεις ξαναδεί! Φωτογραφίες του που είδα προχτές μου προκάλεσαν τέτοια περιέργεια που το ίδιο βράδυ κατηφόρισα στην παραλιακή της Αθήνας. Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, σούρουπο και με μια θάλασσα πορτοκαλιά μπροστά μου, μαθαίνω πως Biribildu σημαίνει στα βασκικά η ρόδα, ο τροχός, ό,τι γυρίζει γύρω από τον εαυτό του. Όπως δηλαδή γυρίζει για να ψηθεί η πιο διάσημη ελληνική σπεσιαλιτέ «δρόμου», ο γύρος. Ο χώρος είναι στημένος καταπληκτικά και είναι δουλειά του γνωστού και από πολλές άλλες πετυχημένες του δουλειές αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη - Architecture in Concept.
Με το που μπαίνεις, πέφτεις πάνω σε δύο υπέροχα αλογάκια από carousel. Ο μαγικός κόσμος του τσίρκου και τα έντονα χρώματά του αποτυπώνονται παντού. Ξύλινα κιβώτια μεταφοράς αντικειμένων ενός τσίρκου κρύβουν μέσα τους τα σκεύη του μαγαζιού. Το ταμείο είναι ένα… κλουβί με μια πανέμορφη τίγρη από πάνω να σε κοιτάει. Δίπλα, πάγκοι με φωτιστικά σαν τέντα τσίρκου, λαμπιόνια, μια γυναίκα δεμένη στον τροχό έτοιμη να αντιμετωπίσει τα μαχαίρια, κλόουν, ξύλινα πανό, αφίσες, σκίτσα, γραμματόσημα, ακόμα και τα wc που θυμίζουν καμαρίνια των μελών του θιάσου συμπληρώνουν το αναπάντεχο και πολύ γουστόζικο σκηνικό.

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, σούρουπο και με μια θάλασσα πορτοκαλιά, μαθαίνω πως Biribildu σημαίνει στα βασκικά ό,τι γυρίζει γύρω από τον εαυτό του.
Στα του φαγητού, το Biribildu σερβίρει σουβλάκια καλαμάκια, και τυλιχτά, και λαχανικών, και με ψητό χαλούμι, φιλετίνια χοιρινά και μοσχαρίσια, σαλάτες από τη σαλάτα των Ελλήνων, δηλαδή την κλασική χωριάτικη μέχρι τη vamos με σπανάκι, ρόκα, σύγκλινο, σος ροδιού και κρουτόν πορτοκαλιού (παρακαλώ… το fast food shop!), σάντουιτς, burger και άλλα πολλά. Δοκίμασα νόστιμα καλαμάκια κοτόπουλου και burger με εξαιρετικό μπιφτέκι και ωραιότατη σαλτσούλα cheddar, σωστό κρεμμύδι.
Υπάρχει και ντονέρ και διάφορες σαλτσούλες σπιτικές, όπως μουσταρδομαγιονέζα, φέτας, αγγουρομαγιονέζα, τζατζίκι χωρίς σκόρδο. Τα τυριά και τα κρέατα είναι φρέσκα, τα σουβλάκια είναι χειροποίητα, τα διογκωτικά και τα βελτιωτικά η Biribildu δεν θέλει ούτε να τα ακούει, οι πατάτες φρέσκιες, όλες οι σος έχουν βάση το γιαούρτι και μισούν τα λίπη. Υπάρχουν και ατομικές μερίδες όπου κάποιος συνθέτει το δικό του γεύμα με €8-10, τα καλαμάκια κυμαίνονται €1,20-1,80 (χαλούμι), τα τυλιχτά από €2. Το θαυμάσιο burger €4,90. Άλλο ατού είναι ότι σερβίρουν ή και σου στέλνουν στο σπίτι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα τις καθημερινές, το Σ/Κ μέχρι τις 6 το πρωί. Κι ακόμη, αν τα φέρουν σπίτι δέχονται και παραγγελιές σε τσιγάρα, εφημερίδες, είδη περιπτέρου, όπως και ζαχαροπλαστικής. Με κάθε παραγγελία άνω των €20 δίνουν δώρο Coca Cola 1,5lt, στο κατάστημα σε κερνάνε στο τέλος βανίλια υποβρύχιο. Μαθαίνω ότι αυτό το πρώτο Biribildu είναι το πιλοτικό, σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα σε στρατηγικά σημεία της πόλης.

Λ. Ποσειδώνος 79, Άλιμος, 2109846656

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, σούρουπο και με μια θάλασσα πορτοκαλιά, μαθαίνω πως Biribildu σημαίνει στα βασκικά ό,τι γυρίζει γύρω από τον εαυτό του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ