- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Taverna, το νέο pop – up εστιατόριο του Bios, είναι ένα project συναισθηματικό
Η Γωγώ Δελογιάννη σερβίρει καλοκαιρινές αναμνήσεις με υψηλές ελληνικές πρώτες ύλες
Αλάτι στο ηλιοκαμένο δέρμα, μυρωδιά αντηλιακού, μια γλυκιά κούραση στο σώμα από το κολύμπι και το παιχνίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Στην επιστροφή από την παραλία, η γιαγιά έχει ήδη δροσίσει την αυλή με το λάστιχο και η μυρωδιά από τους κεφτέδες και τις πατάτες του τσιτσιρίζουν στο καυτό λάδι φτάνει μέχρι το τέλος του δρόμου. Κάπως έτσι είναι οι εικόνες που σκάνε στο μυαλό με την πρώτη μπουκιά ενός πιάτου της Taverna(ς).
Το νέο pop-up project του Bios.Home Kitchen, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται η Γωγώ Δελογιάννη, παρουσιάζει μερικά από τα πιο κλασικά, ελληνικά πιάτα μαγειρεμένα με ανώτερες πρώτες ύλες και πολλή αγάπη. Η Γωγώ επιχειρεί κάτι δύσκολο στην Taverna. Κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη μαεστρία για να καταλήξει σε ποίημα και όχι καταστροφή. Να αποδομήσει την κουζίνα της γιαγιάς, να κάνει «μία μοντερνιά προς τα κάτω» όπως λέει η ίδια και να δημιουργήσει ένα μενού που να εξυμνεί την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, χωρίς να την «εξευρωπαΐζει» σε σημείο που να γίνει «γκουρμέ για το γκουρμέ», αλλά να δημιουργήσει απλά και ταυτόχρονα κορυφαία ποιοτικά πιάτα που ξυπνούν αναμνήσεις. Οι γευστικοί μας κάλυκες και τα στομάχια μας που δεν χόρταιναν να δοκιμάζουν τα πιάτα της Taverna(ς) λένε ότι τα κατάφερε.
«Εκτιμώ την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και θεωρώ ότι δεν της έχει δοθεί το απαραίτητο βήμα στην ελληνική γαστρονομία, την έχουμε εξελίξει σε ένα άλλο επίπεδο, αλλά ειδικά στις δικές μας ηλικίες, κανείς δεν ασχολείται με την απόδοση της ελληνικής κουζίνας της μαμάς ή της γιαγιάς. Για την Taverna έμαθα πολλά από τις γιαγιάδες στις λαϊκές. Με έβλεπαν να ψωνίζω και ρωτούσαν, “Τι θα φτιάξεις;”, τους έλεγα και ξεκινούσαν, “Λοιπόν άκου τι θα κάνεις…” και έβγαζα μπλοκάκι και σημείωνα», αναφέρει με τον γνώριμο ενθουσιασμό της η Γωγώ για το project που φαίνεται να την εκφράζει περισσότερο από οτιδήποτε.
Η δημιουργία της Taverna(ς) έχει σοβαρή έρευνα από πίσω. Πολλές ώρες αναζήτησης της τέλειας πρώτης ύλης, μαμάδες, θείοι, ξαδέρφια και γιαγιάδες κλήθηκαν να δώσουν τα φώτα τους, μικρά οδοιπορικά οργανώθηκαν, ύπνος χάθηκε (και χάνεται), άπειρες δοκιμές χρειάστηκαν. «Μας απασχόλησε πάρα πολύ το πώς θα έρχεται στα χέρια μας η πρώτη ύλη καθώς και το consistency αυτής. Αυτό που θυμάμαι να τρώω όταν ήμουν 7 ετών, έχει πλέον εκφυλιστεί. Αυτές τις γεύσεις επιθυμούμε να επαναφέρουμε. Έλα να σε ταΐσουμε το φαγητό που έτρωγες στις διακοπές σου! Αυτό είναι η Taverna, κέρασμα, φίλοι μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι σε ένα μπαλκόνι είτε αυτό είναι στην Ανάφη, είτε στον Κολωνό. Η προσέγγιση αυτή είναι και τιμολογική, καθώς το πιο ακριβό μας πιάτο είναι στα 7 ευρώ», εξηγεί η Γωγώ.
Η ντομάτα τριαντάφυλλο (με την πραγματική γεύση ντομάτα) και καπαρόφυλλα, η τραγανή αγγρουροσαλάτα με βιολογικό μηλόξυδο και η αυθεντική φάβα με κρεμμυδάκι ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι, χόρτα με τα πιο λαχταριστά και φρέσκα κολοκυθάκια είναι στις επιλογές για σαλάτα. Στα τυριά θα βρείτε σφέλα σαγανάκι, ένα αλμυρό τυρί από το Κοπανάκι Μεσσηνίας, φέτα βοσκών Ολύμπου με πιπεράτο τελείωμα και γραβιέρα Αμφιλοχίας. Έπειτα ακολουθεί μία ντουζίνα πιάτα (κυριολεκτικά) τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε όπως θέλετε μεταξύ τους.
Ολόκληρη πατάτα τηγανιτή σπασμένη, γκόγκιες (παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό Αργολίδας) με ξερή μυζήθρα, τραχανάς ανοιγμένος στο χέρι τηγανιτός με κρεμμυδάκι, ξεροτηγανισμένα κεφτεδάκια 100% μαμαδίστικα σε γεύση και εμφάνιση, καβουρμάς από κρέας Θράκης, χειροποίητο λουκάνικο χασάπικο, μοσχαρίσιο μεδούλι, ντομάτα τριμμένη, γιαούρτι σακούλας από την Καρδίτσα, μυστικό τυρί - δηλαδή τυρί αλοιφή με τη μυστική συνταγή Taverna - αυγά μάτια και φυσικά προζυμένιο ψωμί από το Πεϊνιρλί Ιωνία είναι οι επιλογές με τις οποίες μπορείτε να παίξετε φτιάχνοντας άπειρους συνδυασμούς, ή ακόμη απολαμβάνοντάς τες την κάθε μία ξεχωριστά. Επίσης, ρωτάτε πάντα για το πιάτο ημέρας.
Στο μενού περιλαμβάνεται και το magnum opus της Γωγώς Δελογιάννη για την Taverna, το χοιρινό μπούτι για τετραμελείς παρέες (κοστίζει 32 ευρώ) με την ασύλληπτη κρούστα που όμοιά της δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ. Συνοδεύεται από δύο σάλτσες, πελτέ ντομάτας και μουστάρδα.
Το τέλος δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει γλυκό. Όπως η γιαγιά τα καλοκαίρια πάντα φροντίζει να έχει κι ένα στο σπίτι για να φιλέψει παιδιά, εγγόνια, γειτόνισσες και λοιπούς διαβάτες, έτσι και στην Teverna θα βρείτε ξεροτήγανα με παγωτό παρφέ και γαλατόπιτα με παγωτό γιαούρτι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.