- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Έχει έναν από τους πιο προσεγμένους λογαριασμούς που μπορείς να συναντήσεις στο instagram, το προσωπικό του blog με τίτλο neanikon είναι αισθητικά περίφημο και ο ίδιος συζητήσιμος, γεμάτος ιδέες και όρεξη για δημιουργία και καλό φαγητό.
Ο Άρης ασχολείται με την γλυκιά πλευρά της ζωής, προσφέροντας συνταγές για λαχταριστές πίτες, τάρτες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς με βάση τις ακατέργαστες πρώτες ύλες ενώ όποτε δεν βρίσκεται στην κουζίνα ασχολείται με καπελάκια, τετράδια και καρτ ποστάλ που φτιάχνει ο ίδιος-αποκλειστικά με εργαλεία αντίκες που εντόπισε κάπου ξεχασμένες και τους έδωσε καινούρια ζωή.
Είναι δηλαδή μία πραγματική περίπτωση ανθρώπου, που κάπως μοιάζει σαν να ξεπήδησε από ταινία του Wes Anderson όμως είναι αληθινός και μας υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να γίνονται τα πράγματα.
Καταρχάς ας μιλήσουμε για το θέμα που μας ενδιαφέρει και τους δύο περισσότερο, δηλαδή τα γλυκά! Πότε ξεκίνησες να καταπιάνεσαι με την ζαχαροπλαστική;
Μη φανταστείς ότι ήμουν (ή είμαι) κλασσικός γλυκατζής. Τα γλυκάκια μου είναι πολύ διαφορετικά από τα κλασσικά, γιατί βασίζονται σε φυσικές ακατέργαστες πρώτες ύλες και στόχος μου πάντα, κατά τον σχεδιασμό μιας συνταγής είναι να καταφέρω να υλοποιήσω κάτι γευστικό και όμορφο αλλά ταυτόχρονα και πολύ θρεπτικό. Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό; Ξεκίνησε από την απόφασή μου, πριν 5-6 χρόνια να κόψω εντελώς την ζάχαρη, στα πλαίσια αναζήτησης μίας πιο φυσικής διατροφής. Ψαχουλεύοντας στο Internet, κυρίως σε ξένα blogs, ανακάλυψα έναν ολόκληρο άγνωστο κεφάλαιο από ευφάνταστες και νοστιμότατες συνταγές γλυκών με βάση υλικά 100% φυσικά. Το μόνο πρόβλημα μου ήταν πως τα υλικά αυτά δεν ήταν τα δικά μας τοπικά υλικά, αλλά σχεδόν όλα ακριβά και εισαγόμενα. Σκέφτηκα πως θα είχε περισσότερο νόημα αν επιχειρούσα κάτι ανάλογο αξιοποιώντας περισσότερο τον τεράστιο πλούτο που παράγει ο τόπος μας.
Στο blog σου φαίνεται να εμπνέεσαι από τα υλικά της κάθε εποχής για τις δημιουργίες σου. Μπορείς να μου δώσεις την αγαπημένη σου συνταγή για Καλοκαίρι, Άνοιξη, Φθινόπωρο και Χειμώνα;
Όλα τα φρούτα είναι πιο ζουμερά και πολύ πιο νόστιμα στην εποχή τους και πολύ πιο θρεπτικά. Μου αρέσει να απολαμβάνω την αναμονή για το κάθετί, να περιμένω με αδημονία τις φράουλες και τα κεράσια τον Μάιο, τα ροδάκινα τον Ιούνιο, τα καρπούζια τον Αύγουστο και πιο χειμώνα τα μήλα και τα πορτοκάλια! Δεν θέλω να τα μπερδεύω.
Από αγαπημένες συνταγές, θα πρότεινα την αχλαδόπιτα για το φθινόπωρο, την σοκολατίνα για τον χειμώνα, την τάρτα λεμόνι για την άνοιξη και την βυσσινάδα για το καλοκαιράκι!
Ποιοι είναι ορισμένοι άλλοι ζαχαροπλάστες που θαυμάζεις; Μπορεί να είναι καταξιωμένοι chefs ή food bloggers.
Παρακολουθώ αρκετούς food bloggers, αλλά πλέον όχι φανατικά κάποιους. Άλλοτε εμπνέομαι στο κομμάτι της συνταγής και άλλοτε της παρουσίασης, από όλους παίρνω και από κάτι μικρό. Δεν ακολουθώ σχεδόν καθόλου τους επαγγελματίες chef μιας και δεν ταυτίζομαι με αυτή την ιδιότητα. Πρόκειται για μία διαφορετική εργασία, σίγουρα πολύ απαιτητική, που όμως δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με αυτή του food blogger.
Αν θέλω απεγνωσμένα να φάω καλό γλυκό αλλά βαριέμαι να το φτιάξω μόνη μου, σε ποια μέρη της Αθήνας να πάω;
Η bio & health food σκηνή της Αθήνας φαίνεται να αναπτύσσεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι επιλογές είναι πλέον αρκετές και μάλιστα πολλές περιλαμβάνουν και λαχταριστά γλυκά. Δυστυχώς ακόμα δεν έχω βρει τον χρόνο, αν και θα ήθελα, να επισκεφτώ κάποια ωραία μαγαζιά που έχω σταμπάρει όπως για παράδειγμα το The Vegan Fairies στην Νέα Ερυθραία και το Peas στο Κουκάκι.
Ποια είναι μερικά υλικά που εύχεσαι οι Έλληνες να χρησιμοποιούσαν περισσότερο στα γλυκά τους;
Από πού να αρχίσω; Από το πετιμέζι, το χαρουπόμελο, τις σταφίδες, τα ξερά σύκα; Πρόκειται για υπέροχα φυσικά γλυκαντικά που μπορούν να δώσουν γεύση και γλύκα σε κάθε παρασκεύασμά μας. Ανάλογη αγάπη τρέφω προς τους ξηρούς καρπούς που μπορούν είτε να πολτοποιηθούν σε μορφή κρέμας είτε απλά να αλεσθούν για μια πιο «παστελένια» υφή. Επίσης έχουμε δικής μας παραγωγής άλευρα ολικής από ντόπιες ποικιλίες σιταριού αλλά και από άλλα θρεπτικά δημητριακά. Το ελαιόλαδο επίσης μπορεί να βρει άριστη λιπαρή εφαρμογή σε κέικ και αρτοπαρασκεύασματα αρκεί να τα εμπλουτίσουμε με έξτρα αρωματικά όπως π.χ. κανέλα, πορτοκάλι ή (και) ginger για να καλύψουμε την λίγο έντονη γεύση του. Τελευταία αφήνω τα φρέσκα φρούτα που καλύτερα και σε τόση μεγάλη ποικιλία δύσκολα συναντάμε αλλού!
Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σου για το neanikon; Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί;
Το Νεανικόν ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια ως ένα food blog για θρεπτικά γλυκά αλλά γρήγορα εξελίχθηκε ως προς το περιεχόμενό και την αισθητική του φιλοξενώντας κάθε δημιουργική μου ασχολία. Σήμερα το blog, τα social media, οι συνταγές, οι χάρτινες και οι υφασμάτινες δημιουργίες μου, οι φωτογραφίες, όλα μαζί, αποτελούν το μέσο για να σας πω μια ιστορία, για να σας ταξιδέψω στον κόσμο που από μικρός ονειρευόμουν και τώρα πια νιώθω δυνατός να κατασκευάσω. Αυτό εύχομαι για το μέλλον, αυτός ο κόσμος μου να πάρει περισσότερο σάρκα και οστά και να γίνει ακριβώς όπως τον φανταζόμουν!
Εκτός όμως από φίνος ζαχαροπλάστης είσαι και δεξιοτέχνης! Μίλησέ μας λίγο για την προσωπική συλλογή σου από χαρτοκατασκευές και stationary. Αυτό πώς προέκυψε;
Πάντα μου άρεσαν οι κατασκευές! Η επαφή με την ύλη έχει μια άλλη μοναδική μαγεία, είναι για μένα στιγμές ευτυχίας να παράγω κάτι με απλά μέσα και ταπεινά υλικά. Ευτυχώς χάρη στο Internet και συγκεκριμένα στα social media είχα την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψω και να παρακολουθήσω στενά ένα παγκόσμιο κίνημα επαναφοράς του craftsmanship. Νέα παιδιά έχοντας ως σύμμαχο την τεχνολογία τόσο ως μέσο επικοινωνίας όσο και απόκτησης γνώσης, επαναφέρουν παλιά επαγγέλματα παράγοντας μικρής κλίμακας όμορφα προϊόντα. Ακριβώς αυτό είδα και ζήλεψα! Ξεκίνησα, αναζητώντας παλιά εργαλεία στο Μοναστηράκι, να στήνω ένα μικροσκοπικό απλοϊκό τυπογραφείο εποχής που σήμερα παράγει μία σειρά από τετράδια, ευχετήριες κάρτες και διάφορα άλλα νοσταλγικά στολίδια σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Πριν 6 μήνες απέκτησα και μία παλιά ραπτομηχανή, ποδοκίνητη, πολύ δυνατή, η οποία επισκευάστηκε και δουλεύει άψογα. Με αυτή κατασκεύασα για αρχή λίγα υφασμάτινα καπελάκια ενώ όνειρό μου είναι να δημιουργήσω ακόμα και ρούχα. Πάντα σε πολύ μικρή κλίμακα, και πάντα τα πάντα να περνάνε από τα χεριά μου!
H απόφασή σου να χρησιμοποιείς μόνο εργαλεία-αντίκες είναι τόσο ενδιαφέρουσα! Πες μας δυο λόγια για την διαδικασία της χειροποίητης τυπογραφίας και τι σε γοητεύει τόσο σε αυτήν.
Η γοητεία των παλιών εργαλείων και μηχανημάτων είναι αληθινά απίστευτη. Τόσο απλά και ταυτόχρονα τόσο μελετημένη η λειτουργία τους που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν από μηχανικής πλευράς. Δεν είναι πάντα εύκολη η χρήση τους, πολλές φορές παιδεύουν και δεν δίνουν το αποτέλεσμα που εγώ θέλω να δω, αλλά εγώ επιμένω και αναζητώ λύσεις. Μου αρέσει που δεν χρειάζονται ρεύμα και βασίζονται στην ανθρώπινη δύναμη. Για παράδειγμα για να παράξω τα τετραδιάκια ξεκινώ από το εξώφυλλα τα οποία πρέπει να κοπούν, διπλωθούν και τυπωθούν. Για την μήτρα της εκτύπωσης, σκαλίζω το σχέδιο πάνω σε linoleum και το μεταφέρω στο τυπογραφικό μου πιεστήριο. Κάθε χρώμα πρέπει να τυπωθεί χωριστά. Τα μελάνια λαδιού, που χρησιμοποιώ, προσφέρουν λαμπερά και αναλλοίωτα χρώματα ακόμα και πάνω σε "άγρια" χαρτόνια και αυτό μου δίνει μια ποιότητα που η σημερινή τυπογραφία δύσκολα παράγει. Μόλις τα εξώφυλλα στεγνώσουν συρράπτονται μαζί με τις εσωτερικές σελίδες και όλα μαζί μπαίνουν σε μία πρέσα για να ισιώσουν και να γίνουν όμορφα επίπεδα τετράδια. Στην συνέχεια τριμάρονται οι άκρες τους με το κοπτικό ενώ στρογγυλεύονται οι γωνίες με τον corner rounder.
Πού μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;
Καταρχήν να πω πως δεν διαθέτω κάπου τα γλυκά που παρουσιάζω μέσα από το blog, απλά μοιράζομαι τις συνταγές. Όμως τις χάρτινες και τις υφασμάτινες δημιουργίες μου μπορείτε να τις βρείτε online μέσα από την πλατφόρμα του jamjar καθώς και σε υπέροχα souvenir και concept stores όπως ενδεικτικά να αναφέρω: το Flâneur Souvenirs & Supplies στην Πλάκα, το it's all oh so souvenir to me στο Μοναστηράκι, το Zalo στο Ηράκλειο, το Kurkuta στο Ρέθυμνο αλλά και άλλα πολύ αξιόλογα καταστήματα όπως θα δείτε στην σχετική σελίδα «πού βρίσκω το Νεανικόν» στο blog. Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για κάθε μικρή μου συνεργασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.