Θεματα

Αλεξάνδρα

Νοστιμιές στις δροσιές του κήπου

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 443
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44686-100489.jpg

Η Αλεξάνδρα είναι από εκείνα τα εστιατόρια που τα αγαπάς γιατί βρίσκονται στο πόστο τους πολλά πολλά χρόνια.

Η Αλεξάνδρα είναι από εκείνα τα εστιατόρια που τα αγαπάς γιατί βρίσκονται στο πόστο τους πολλά πολλά χρόνια και εκτιμούν τον πελάτη τους, δηλαδή εσένα. Στο ίδιο σημείο για πάνω από 20 χρόνια, έχει κουζίνα που πατάει στην ελληνική παράδοση και τη μεσογειακή διατροφή, αλλά παρακολουθεί και τις σύγχρονες τάσεις. Η ατμόσφαιρα είναι απλή και μαζί «φρέσκια», καθαρή, προσεγμένη. Το σέρβις είναι ευγενέστατο, αυτό που μεταξύ μας λέμε «τόσο-όσο...».

Τα πιάτα αλλάζουν συχνά αλλά κάποια best sellers είναι πάντα εκεί, σταθερά. Οι τιμές είναι καλές, τώρα με την κρίση έχουν γίνει πιο φιλικές, και τώρα το καλοκαίρι είναι ακόμα πιο μειωμένες. Υπάρχουν εκπλήξεις, όπως το υπέροχο χειροποίητο καρβελάκι ψωμιού που έρχεται ζεστό και μυρωδάτο. Με ένα τέτοιο (€ 1,30) και με μια ρεβίθια κυκλαδίτικα (€ 5,60) μπορείς να φας σαν άρχοντας έχοντας πληρώσει ελάχιστα. Υπάρχουν οι κλασικές συνταγές «της μαμάς», φασολάκια λαδερά –πραγματικά πεντανόστιμα–, υπάρχουν και μπρουσκέτες Ζακύνθου με ντομάτα, κάπαρη, γαύρο μαρινάτο, κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι, μελιτζάνες με τυρί σαγανάκι, τάρτα με κολοκυθάκια και ανθότυρο από την Κω, κοτόπουλο με μαστέλο Χίου, μοσχάρι σοφρίτο Κέρκυρας.

Α, τα αγαπούν τα προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα στην Αλεξάνδρα, γι’ αυτό και πολύ συχνά κάνουν αφιερώματα στις τοπικές κουζίνες. Αγαπούν και τα ψάρια, υπάρχει το best seller λαβράκι στη λαδόκολλα με λαδολέμονο και κρόκο Κοζάνης μαζί με ριζότο λαχανικών, και άλλα για τη σχάρα. Κι ακόμη, πλούσιες σαλάτες, κρεατικά ψημένα στο γκριλ με τα κάρβουνα, ριζότα, μακαρόνια με θαλασσινά και φυσικά πολλά γλυκά και πάλι ελληνικά, όπως γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή γλυκό του κουταλιού, κανταΐφι με παγωτό, καρυδόπιτα, ποικιλία παγωτών, λεμονόπιτα. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, μιλάει λίγο και αρκετά σεμνά για την ιστορία του εστιατορίου, για την εμμονή στην ποιότητα των πρώτων υλών (έχει πιστοποιηθεί από τον ΕΟΤ με το «Ειδικό Σήμα Ποιότητας της Ελληνικής Κουζίνας»), δίνει απλές συμβουλές για να συνδυάσετε το φαγητό με κάποιο από τα κρασιά της λίστας – ελληνικές ετικέτες και καλό χύμα σε κανάτα.

Από την άνοιξη η Αλεξάνδρα αξιοποιεί και ένα ακόμη ατού της. Αυτό τον υπέροχο κήπο με τις μουριές, τα λουλουδικά και τις απίστευτες δροσιές, ένα βήμα από την καυτή και πήχτρα στα αυτοκίνητα Αλεξάνδρας, κήπος που σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στην εξοχή. Για να γνωρίζετε, στέλνουν φαγητό και στο σπίτι ή το γραφείο, ενώ διοργανώνουν και εταιρικά γεύματα. Λίγα μέτρα πιο πάνω και με τα ίδια καλά στοιχεία βρίσκεται και η Αλεξάνδρα μπιραρία με πολλές μπίρες (και 10 ελληνικές), πιάτα από €3 και μεζέδες ασορτί, δροσιές μεγάλες επίσης.

Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21, Πάρκο Παναθήναια, Λ. Αλεξάνδρας, 210 6420874, καθημερινά από το μεσημέρι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ