Θεματα

Άραγε μπορείς να τρως με τα χέρια; Και αν ναι, τι και πότε;

Έχει μια αίσθηση ελευθερίας αλλά μη γίνουμε και πρωτόγονοι…

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Δεν κρατιέσαι, θέλεις οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Βάζεις το χέρι και παίρνεις μια γεύση… ωραιότατο σκέφτεσαι, γλείφοντας τα δάχτυλά σου. Πόσες φορές έχεις «κλέψει» κάτι από την κατσαρόλα; Στο σπίτι σου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, κανείς δεν θα σε κρίνει. Ούτε καν η κολλητή σου θα σε κακοχαρακτηρίσει αν απλώσεις το χέρι σου στο πιάτο της και της τσιμπήσεις μια πατάτα, το πολύ πολύ να σε κοιτάξει ξαφνιασμένη και αγριεμένη (τις πιο πολλές φορές) ταυτόχρονα. Το να τρως με τα χέρια έχει μια πρωτόγονη ελευθερία, ενώ για κάποιο λόγο κινητοποιεί περισσότερες αισθήσεις, δεν συμφωνείς;

arxika.gif

Κατηγορίες φαγητού
Κάποια φαγητά δεν προορίζονταν ποτέ να φαγωθούν με μαχαίρι και πιρούνι, και αν τα τρως με αυτό τον τρόπο, είναι λάθος. Τέτοια φαγητά είναι η πίτσα, οι φτερούγες κοτόπουλου, το τηγανιτό κοτόπουλο, οι τηγανιτές πατάτες, τα παϊδάκια. Φυσικά το να χρησιμοποιείς μόνο τα χέρια σου είναι συνήθως «βρώμικη» υπόθεση, οπότε, αν για το savoir vivre τα μαχαιροπίρουνα είναι λάθος σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση της κατάλληλης πετσέτας σίγουρα δεν είναι. Γιατί, εξυπακούεται πως δεν επιτρέπεται να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ούτε να σκουπίσεις τα χέρια σου στο παντελόνι και τα χείλια στο μανίκι.  

pizza.gif

Κρακεράκια με τυρί και ορεκτικά γενικότερα επίσης τρώγονται με τα χέρια, άλλωστε αυτό υποδεικνύει και ο όρος που τα περιγράφει - «finger food». Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα μπισκότα (οποιασδήποτε μορφής).

crakers.gif

Τρόφιμα που επίσης τρως με το χέρι είναι  το ψωμί και ότι σερβίρεται πάνω σε ψωμί, συνεπώς κάθε τύπος burger, σάντουιτς, χοτ-ντογκ, τα κουβέρ, τα κριτσίνια κ.α. Το ψωμί μάλιστα επειδή χρησιμοποιήθηκε αρχικά περισσότερο για να «μαζεύει» σάλτσες από το πιάτο, είναι ίσως και το πιο χαρακτηριστικό είδος φαγητού για το οποίο σχεδόν επιβάλλεται το χέρι. 

burgers.gif

Τα φρούτα επίσης, τρώγονται με το χέρι, ειδικά όταν σερβίρονται ολόκληρα και όχι καθαρισμένα.

«Πολιτιστικό» φαγητό
Σε κάποιες κουλτούρες του πλανήτη τρώνε με τα χέρια. Στην Ανατολική Ινδία, το να τρως με το δεξί χέρι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό. Εκτός του ότι θεωρείται πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να φας το φαγητό σου, λέγεται πως δίνει και περισσότερο συναίσθημα στην όλη διαδικασία κάνοντάς ταυτόχρονα το γεύμα πιο απολαυστικό. Το ψωμί που συνήθως σερβίρεται με το φαγητό, είναι αυτό που χρησιμοποιούν ως πιρούνι, για να πιάσουν τη μπουκιά ή να τη σκουπίσουν από το πιάτο. Αν βρεθείς σε ένα τοπικό εστιατόριο ή σε κάποια εκδήλωση ή πάρτι, το να τρως με τα χέρια όχι μόνο είναι θεμιτό, αλλά και αναμενόμενο, ωστόσο, θυμήσου, πρέπει να χρησιμοποιήσεις πάντα το δεξί σου χέρι.

humus.gif

Κάποια φαγητά της βόρειας Αφρικής και της Ασίας, πρέπει επίσης να τρώγονται με τα χέρια. Όπως το χούμους (!)

Και με τους δυο τρόπους
Πολύ συχνά κάποια τρόφιμα για να τα φας, όπως για παράδειγμα τα οστρακοειδή, χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις και τα δυο, και τα χέρια σου και μαχαιροπίρουνα. Τα καβούρια και τους αστακούς για παράδειγμα, τα σπας και τα ανοίγεις χρησιμοποιώντας τα χέρια, η χρήση του ειδικού πιρουνιού θα σε βοηθήσει να βγάλεις ευκολότερα το κρέας και με πιρούνι πάλι θα φτάσει η μπουκιά στο στόμα.

clums.gif

Όταν δεν υπάρχουν μαχαιροπίρουνα
Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις όπου, ξεκάθαρα, τα μαχαιροπίρουνα είναι πολυτέλεια, για παράδειγμα σε ένα … πανηγύρι ή μια υπαίθρια γιορτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν κανόνες, κάνε ό,τι κάνει και ο, εξίσου απελευθερωμένος διπλανός σου και … διασκέδασέ το διπλά.

telos.gif

Να θυμάσαι: όταν τρως με τα χέρια είναι σημαντικό να τα έχεις πλύνει καλά πριν αλλά και μετά. Να έχεις πάντα εύκαιρη την πετσέτα σου. Και αν δεν είσαι σίγουρη για τον ενδεδειγμένο τρόπο, μην βιαστείς, παρατήρησε πρώτα τους γύρω σου για να βεβαιωθείς πως είσαι στο σωστό δρόμο.   

teleytaio.gif

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ