Θεματα

5 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα αυγό

Από μια μάσκα για τα μαλλιά μέχρι την επισκευή του… αυτοκινήτου σου

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Αυτές τις μέρες τα αυγά έχουν την τιμητική τους. Αν αγόρασες (πολλά) παραπάνω από ό,τι στα αλήθεια χρειάζεσαι, μην αγχώνεσαι. Γιατί εκτός από το να φας αυτή την εξαιρετική τροφή, υπάρχουν τουλάχιστον 5 ακόμη πράγματα που μπορείς να κάνεις με ένα αυγό:

Να ζωγραφίσεις ένα αριστούργημα

painting.gif

Η λαδομπογιά πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη κατά τον 12ο αιώνα για μικροδιακοσμητικές παρεμβάσεις. Από τον 15ο αιώνα και κυρίως κατά την Ιταλική αναγέννηση διαδόθηκε στο χώρο της ζωγραφικής Τέχνης. Για περισσότερα από 2000 χρόνια όμως πριν τις λαδομπογιές το βασικό υλικό ζωγραφικής ήταν το αυγό. Οι αυγοτέμπερες φτιάχνονταν από ένα μείγμα χρωστικών σε σκόνη (από πετρώματα ή φυτά), νερού και του κρόκου ενός αυγού. Οι βυζαντινοί αγιογράφοι χρησιμοποιούσαν αυγοτέμπερες. Σεβόμενοι την παράδοση, πολλοί αγιογράφοι εξακολουθούν και σήμερα να δημιουργούν εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας χρησιμοποιώντας αυγοτέμπερες.   

Να αναζωογονήσεις τα μαλλιά σου

hair.gif

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία μαλλιών που δεν κοστίζει και τίποτα (!) είναι μια μάσκα με αυγό. Σπάσε ένα αυγό - πλούσιο σε πρωτεΐνες και άλλα εξίσου θρεπτικά συστατικά -  άπλωσέ το στα φρεσκολουσμένα, βρεγμένα μαλλιά σου, άφησέ το για περίπου 20 λεπτά και μετά ξέπλυνε με κρύο νερό (όχι ζεστό, θυμάσαι πως γίνεται το αυγό όταν «ζεσταίνεται»). Η πρακτική αυτή ενυδατώνει, τρέφει και δυναμώνει τα μαλλιά, τα κάνει λαμπερά και αφαιρεί τη λιπαρότητα. Για λιπαρά μαλλιά χρησιμοποιείστε μόνο το ασπράδι, για ξηρά, μόνο τον κρόκο.

Να καθαρίσεις τα μοκασίνια σου

leather_shoes.gif

Παλιά υπήρχε σε κάθε σπίτι ένα γυαλιστικό παπουτσιών (η αλοιφή, το βουρτσάκι κ.λ.π.). Σήμερα αυτά τα «κιτ» σπανίζουν. Πιθανότερο είναι να πετάξουμε τα παπούτσια που «χάλασαν» παρά να φροντίσουμε το δέρμα τους. Εάν όμως έχουμε ένα αγαπημένο ζευγάρι δερμάτινα μοκασίνια (ή μια δερμάτινη ζώνη ή έναν δερμάτινο καναπέ!) το αυγό θα κάνει θαυμάσια «επανορθωτική» δουλειά. Απλά ξεχωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και με ένα μαλακό σφουγγάρι τρίβουμε απαλά το ασπράδι στο δέρμα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Το δέρμα θα αποκτήσει τη γυαλάδα της νιότης του και… μην φοβάστε για «ενοχλητικές» (έξτρα;) μυρωδιές στα παπούτσια σας, το ασπράδι δεν μυρίζει. 

Να βελτιώσεις τη γεύση ενός «κακού» καφέ

filter_coffee.gif

Με τρόμο ανακαλύπτεις ένα πρωί πως ο καφές έχει τελειώσει και το μόνο που υπάρχει στο πίσω μέρος του ντουλαπιού είναι εκείνος ο όχι και τόσο γευστικός καφές που κάποτε είχες ψωνίσει. Ο κακός καφές δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι και πικρός. Απλά θρυμμάτισε  μερικά τσόφλια αυγού στο φίλτρο του καφέ μαζί με τον καφέ. Η γεύση του φρεσκοφτιαγμένου καφέ σου θα είναι πιο απαλή από ποτέ, κι αυτό γιατί τα τσόφλια που είναι αλκαλικά θα μειώσουν την οξύτητα του καφέ κάνοντάς τον πιο ευχάριστο στη γεύση.  Και αφού θα μπεις σε αυτόν τον «γευστικό» κόπο, ίσως συνηθίσεις να τρως και ένα αυγό για πρωινό, που κάνει καλό.

Να φτιάξεις τη διαρροή στο ψυγείο του αυτοκινήτου

aytokinito.gif

Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά αν είσαι τόσο άτυχος και τρυπήσει το ψυγείο σου ενώ βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά, χωρίς τη δυνατότητα να βρεις ένα συνεργείο, έναν μηχανικό, τα στοιχεία της οδικής σου ασφάλειας, ανοίξε το ψυγείο του αυτοκινήτου και ρίξε μέσα το ασπράδι ενός αυγού. Το ασπράδι θα ταξιδέψει προς τη διαρροή και καθώς το νερό στο ψυγείο ζεσταίνεται, το ασπράδι θα «μαγειρευτεί» σφραγίζοντας την τρύπα. Απαραίτητη προϋπόθεση να… έχεις εύκαιρο ένα αυγό! Επίσης, να ξέρεις ότι αυτό δεν είναι μόνιμη λύση. Πρέπει να φτιάξεις το ψυγείο με την πρώτη ευκαιρία. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 07/04/2018

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ