Τα σουβλάκια του Ζάρου είναι τα πιο φημισμένα του Αιγίου
Συγκινηθήκαμε από την απλή νοστιμιά και τρυφερότητα του κρέατος και από τις «αληθινές» πατάτες του
Στην πλατεία της Αγίας Λαύρας, Ζαΐμη 9, βρίσκονται τα πιο φημισμένα σουβλάκια του Αιγίου, τα σουβλάκια του Ζάρου. Ο λόγος, αφ’ ενός η ιστορικότητα του μαγαζιού, όταν εδώ και μισό αιώνα –αλά υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Ράγιου- λειτουργούσε ως στέκι, αλλά κυρίως από την ποιότητα των χειροποίητων σουβλακίων που προσφέρει. Το 1988 ο Ευστάθιος Ζάρος παρέλαβε το μαγαζί και σε μικρό διάστημα καθιερώθηκε. Δοκιμάσαμε και συγκινηθήκαμε από την απλή νοστιμιά και τρυφερότητα του κρέατος και από τις «αληθινές» πατάτες του.
Το σουβλάκι είναι χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα, το οποίο έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και σερβίρεται κυρίως σε ειδικά καταστήματα (σουβλατζίδικα). Μια μορφή γρήγορου φαγητού που συναντάται και από πλανόδιους ψήστες σε υπαίθριες γιορτές και φυσικά στα ελληνικά πανηγύρια όπου πρόχειρες ψησταριές πουλούν σουβλάκια περασμένα σε μικρή σούβλα από καλάμι (για αυτό το λόγο λέγονται καλαμάκια σε αντίθεση με τα σουβλάκια στην πίτα) και σερβίρονται με φετούλες από ψωμί. Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα και οι κάνδαυλοι ήταν κάτι ανάλογο.
Δυστυχώς το σύγχρονο σουβλάκι δεν αντιμετωπίσθηκε με τη δέουσα προσοχή και την ανάλογη ποιότητα. Για αυτό τον λόγο όπου σερβίρονται σωστά νομίζω ότι πρέπει να αναδεικνύονται και να συνεχίσουν τη φήμη των σουβλακιών της Λιβαδειάς ή της αντίστοιχης των σουβλακιών του Ισθμού της Κορίνθου.
Μιλήσαμε με τη Χριστιάνα Ζάρου την κόρη του Ευσταθίου. Από μικρή μέχρι και το Λύκειο βοηθούσε τους γονείς της, όταν δεν μελετούσε τα μαθήματα του σχολείου και του Ωδείου, γιατί είχε ταλέντο στη μουσική. Στη συνέχεια πέτυχε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, απ’ όπου αποφοίτησε:
«Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, απασχολούμαστε εδώ δυο οικογένειες, ο πατέρας μου Ευστάθιος Ζάρος, η μητέρα μου Βελισσαρία και τα αδέλφια μου Μιχάλης και Βάσω. Η άλλη οικογένεια είναι ο αδερφός της μητέρας μου Τάσος Γιαννούλης, η γυναίκα του Δήμητρα και ο γιος τους Θωμάς. Δουλεύουμε όλο το χρόνο καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Κλειστοί είμαστε μόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και 4-5 μέρες τον Σεπτέμβρη. Το Αίγιο μας αγαπά γιατί ξέρει ότι εδώ προσφέρουμε εγγυημένα κρέατα. Το χοιρινό κρέας έρχεται από συγγενείς μας στην Πρέβεζα και την επεξεργασία του κρέατος την κάνουμε μόνοι μας». Περισσότερα.
*Για το εστιατόριο Μελτέμι στο Αίγιο διαβάστε εδώ.
**Για την κορινθιακή σταφίδα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.