Θεματα

Ταλαγάνι, το τυρί που πήρε το όνομά του από την κάπα του τσοπάνη

Μοιάζει παραδοσιακό αλλά πρωτοφτιάχτηκε πρόσφατα στη Μεσσηνία

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Το ταλαγάνι είναι ένα παραδοσιακό, χειροποίητο τυρί από 100% Ελληνικό, αιγοπρόβειο γάλα. Η παραγωγή του ξεκίνησε στη Μεσσηνία και πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για παραδοσιακό τυρί της περιοχής. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα τυρί που μοιάζει με την αραχωβίτικη φορμαέλα και το κυπριώτικο χαλούμι και πρωτοπαρασκευάστηκε από τον Κύπριο Κώστα Αποστόλου, που εγκαταστάθηκε στη Μεσσηνία για να ασχοληθεί με καλλιέργειες. Κάποια στιγμή η γυναίκα του Ελένη από την Αριδαία, άρχισε να φτιάχνει αρχικά για το σπίτι και τους φίλους, ένα σπιτικό τυρί σε συνταγή της γιαγιάς της.

rsz_dsc_3383.jpg

Το ταλαγάνι  -ένα άλλο όνομα για την κάπα του τσοπάνη στη μεσσηνιακή διάλεκτο – κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Τυποποιήθηκε και έγινε ανάρπαστο και ειδικά από νέους σεφ που το χρησιμοποίησαν κυρίως ως σαγανάκι γιατί δεν διαλύεται στη σχάρα, ενώ μαγειρεύεται και με πολλούς, δημιουργικούς τρόπους.

Λόγω της σύστασής του, το ταλαγάνι όταν ψήνεται στη σχάρα, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση, τα πλούσια αρώματά του και τις διακριτικές πινελιές δυόσμου που το χαρακτηρίζουν. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του. Ψήνεται εύκολα και γρήγορα σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι και απολαμβάνεται είτε μόνο του, ως εξαιρετικός μεζές για το κρασί, το ούζο και το τσίπουρο, είτε σε σαλάτες και ό τι άλλο φανταστείτε!

rsz_dsc_3388.jpg

Το ταλαγάνι παρόλη τη μεσσηνιακή του καταγωγή, έγινε πολύ πιο γνωστό όταν άρχισε να παράγεται, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στο εργοστάσιο της εταιρείας Ήπειρος, η οποία, εκτός από την κλασική του εκδοχή, παρουσίασε στην αγορά και την εκδοχή Ταλαγάνι καπνιστό.

Το Ταλαγάνι έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα που του έχει χαρίσει μέχρι σήμερα 3 βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το προτιμούν διάσημοι σεφ κι εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα.

*Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.

**Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ