Ταλαγάνι, το τυρί που πήρε το όνομά του από την κάπα του τσοπάνη
Μοιάζει παραδοσιακό αλλά πρωτοφτιάχτηκε πρόσφατα στη Μεσσηνία
Το ταλαγάνι είναι ένα παραδοσιακό, χειροποίητο τυρί από 100% Ελληνικό, αιγοπρόβειο γάλα. Η παραγωγή του ξεκίνησε στη Μεσσηνία και πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για παραδοσιακό τυρί της περιοχής. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα τυρί που μοιάζει με την αραχωβίτικη φορμαέλα και το κυπριώτικο χαλούμι και πρωτοπαρασκευάστηκε από τον Κύπριο Κώστα Αποστόλου, που εγκαταστάθηκε στη Μεσσηνία για να ασχοληθεί με καλλιέργειες. Κάποια στιγμή η γυναίκα του Ελένη από την Αριδαία, άρχισε να φτιάχνει αρχικά για το σπίτι και τους φίλους, ένα σπιτικό τυρί σε συνταγή της γιαγιάς της.
Το ταλαγάνι -ένα άλλο όνομα για την κάπα του τσοπάνη στη μεσσηνιακή διάλεκτο – κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Τυποποιήθηκε και έγινε ανάρπαστο και ειδικά από νέους σεφ που το χρησιμοποίησαν κυρίως ως σαγανάκι γιατί δεν διαλύεται στη σχάρα, ενώ μαγειρεύεται και με πολλούς, δημιουργικούς τρόπους.
Λόγω της σύστασής του, το ταλαγάνι όταν ψήνεται στη σχάρα, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση, τα πλούσια αρώματά του και τις διακριτικές πινελιές δυόσμου που το χαρακτηρίζουν. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του. Ψήνεται εύκολα και γρήγορα σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι και απολαμβάνεται είτε μόνο του, ως εξαιρετικός μεζές για το κρασί, το ούζο και το τσίπουρο, είτε σε σαλάτες και ό τι άλλο φανταστείτε!
Το ταλαγάνι παρόλη τη μεσσηνιακή του καταγωγή, έγινε πολύ πιο γνωστό όταν άρχισε να παράγεται, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στο εργοστάσιο της εταιρείας Ήπειρος, η οποία, εκτός από την κλασική του εκδοχή, παρουσίασε στην αγορά και την εκδοχή Ταλαγάνι καπνιστό.
Το Ταλαγάνι έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα που του έχει χαρίσει μέχρι σήμερα 3 βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το προτιμούν διάσημοι σεφ κι εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα.
*Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.