Θεματα

Σούπα με πατάτες και πράσα

Και λίγο μπέικον για νοστιμιά…

Τζένη Σταυροπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι χρειαζόμαστε

25 γρ. βούτυρο, 600 γρ. πράσα, μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους, 5 μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους, 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 4-5 φέτες μπέικον, 650 ml ζωμό κρέατος, μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα, ελάχιστο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό, 1-2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Πώς τη φτιάχνουμε

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρά χρυσό χρώμα και προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες. Τα τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά ανακατώνοντας με προσοχή για να μη λιώσουν. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5΄ κουνώντας το τηγάνι και προσέχοντας να μην «κολλήσουν» στον πάτο τα λαχανικά. Ρίχνουμε ζεστό το ζωμό του κρέατος, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 30΄ περίπου.

Ρίχνουμε τη μισή, περίπου, σούπα σε ένα μπολ, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή με το ειδικό μηχάνημα χειρός έως ότου γίνει ένας παχύρρευστος πουρές. Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στο τηγάνι, κουνάμε καλά, ώστε να ανακατευτεί με την υπόλοιπη σούπα και σιγοβράζουμε για 10-15΄ περίπου. Στο μεταξύ σε ένα μικρό ταψί ή σε ένα αλουμινόχαρτο βάζουμε το μπέικον και το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μπέικον και ολοκληρώνουνε το σερβίρισμα προσθέτοντας την παρμεζάνα.

Μάθε ιστορία 

Οι ιστορικοί της γαστρονομίας λένε ότι η ιστορία της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει το πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να «ρουφούν» την πρώτη ζεστή σούπα. Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, κατά τη Νεολιθική εποχή, ήταν οι πρώτοι που έβρασαν σούπες. Η πρακτική πάντως του να συνδυάζονται διάφορα υλικά και να βράζονται ήταν γνωστή σε όλους τους λαούς της αρχαιότητας και οι συνταγές για σούπες ήταν συνάρτηση των τοπικών προϊόντων αλλά και της κουλτούρας του κάθε λαού. Σύμφωνα με πηγές, στην αρχαιότητα τις σούπες τις έτρωγαν ως φάρμακο.

Τον Μεσαίωνα οι σούπες περνούν στα τραπέζια των ευγενών και αρχίζουν οι πρώτοι σοβαροί προβληματισμοί για το κατάλληλο κουτάλι, τον τρόπο χρήσης του και τους καλούς τρόπους. Τον 16ο αι. μικροπωλητές πουλούσαν σούπες στους δρόμους του Παρισιού. Λέγεται ότι τον 18ο αι. ένας επιχειρηματίας άνοιξε το πρώτο μαγαζί με σπεσιαλιτέ το συγκεκριμένο φαγητό. Έτσι οι σούπες συνδέθηκαν και με την ιστορία των εστιατορίων. Αργότερα με τη βιομηχανική επανάσταση και την ανάπτυξη της επιστήμης οι σούπες μπήκαν σε κονσέρβες, άρχισαν να καταναλώνονται μαζικά και έγιναν μόδα. Στο μεγάλο (όσο και… αμείλικτο) ερώτημα γιατί λέμε «τρώω τη σούπα» και όχι «πίνω τη σούπα», οι ειδικοί της Ετικέτας απαντούν: επειδή η σούπα θεωρείται μέρος του γεύματος.

Side dishes tip: Ξεροψημένες φέτες χωριάτικου ψωμιού με βούτυρο και μαϊντανό.

Go Green tip: Κλείστε το φούρνο αμέσως μόλις τελειώσει το ψήσιμο, εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του φούρνου για να ζεστάνετε άλλα φαγητά. Ο φούρνος κρατά τη θερμοκρασία περίπου 30΄ από τη στιγμή που τον κλείνετε.

Go Healthy tip: Αντί να χρησιμοποιείτε έτοιμο ζωμό κρέατος καλύτερα να τον φτιάξετε μόνοι σας. Βράστε κρέας η κοτόπουλο μαζί με ό,τι λαχανικά σας αρέσουν και διατηρήστε το ζουμί σε μικρά βάζα η ακόμα και σε θήκες για τα παγάκια, στη κατάψυξη.

Σκονάκι: Για να γίνει τραγανό το μπέικον, ψήστε το σε μέτριο προς δυνατό γκριλ μέχρι να πάρει ένα ελαφρά καφέ χρώμα, μετά με μια λαβίδα γυρίστε το και αφήστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά για 1-2΄. Το βγάζετε από το φούρνο και το στεγνώνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.