Θεματα

Επιστροφή στις γειτονιές

Πλατεία Προσκόπων-Παγκράτι

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36167-78626.gif

Παλιά, κάθε Πέμπτη-Τσικνοπέμπτη, η Αθήνα ζούσε μεγάλες... τσίκνες! Όχι τόσο σε σπίτια, αλλά κυρίως στις ταβέρνες – τότε ο κόσμος την έξοδο για φαγητό δεν την είχε στην καθημερινότητά του. Στα χρόνια που κύλησαν η μέρα της τσίκνας θεωρήθηκε ολίγον ξεπερασμένη και μια σταλιά... μπανάλ. Σήμερα, μέρες αρκετά πιο μετρημένες, οι παλιές συνήθειες αναβιώνουν. Οι γειτονιές παίρνουν ξανά τα πάνω τους και μας καλούν σε χαρές απλές και προσιτές σε όλα τα βαλάντια. Όπως η πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι (και όλοι οι δρόμοι γύρω), που φέτος ακούστηκε πολύ για τα φαγοποτικά στέκια που ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο. Είναι μια καλή πρόταση, για να την περπατήσετε, να τη γνωρίσετε και να επιλέξετε πού θα τσικνίσετε. Όμορφη, ήσυχη, με ένα νοσταλγικό «old Athens» άρωμα, με επισκέπτες όλων των ηλικιών και κατηγοριών, είναι πολύ πιθανό να την αγαπήσετε και να την κάνετε σταθερή πρόταση εξόδου χειμώνα καλοκαίρι.

Έχουμε και λέμε: Το Μαύρο Πρόβατο, με πρωτότυπο ντεκόρ και νόστιμη ελληνική κουζίνα κάνει θραύση και έρχονται απ’ όλες τις άκρες της πόλης για να γευτούν τα (και σε πολύ καλές τιμές) καλούδια του. Για την ημέρα θα έχει διάφορα τσικνιστά κρεατικά, παϊδάκια, μπιφτεκάκια, λουκάνικα καραμανλίδικα, θα παίζει ελληνικές μουσικές του κεφιού και θα μοιράζουν στους θαμώνες σερπαντίνες και μάσκες. Σχεδόν δίπλα, το Musique Café & More είναι πολύ ωραίο και μοντέρνο στην εμφάνιση, είναι all day και μπορεί κανείς στα τραπέζια του (μπροστά του έχει και λιλιπούτειο «ιδιωτικό» παρκάκι) να ξεχαστεί για ώρες. Με καφέ, μ’ ένα ποτό, με τσιμπολόγημα ή και με πλήρες (και πολύ καλό) φαγητό. Κι ακόμη, έχει καρδιά νησιώτικη και παραδοσιακή, οπότε την ημέρα θα τη γλεντήσει με σχάρα και καταπληκτικά καλούδια από τη Νάξο, δηλαδή παϊδάκια κατσικίσια, συκωταριές, λουκάνικα αρνίσια, κόντρα μπριζόλες και όλα τα υπόλοιπα – προσθέστε και τα φημισμένα τυριά του νησιού που συνέχεια παραλαμβάνει από δικούς του παραγωγούς ο ιδιοκτήτης του Μάκης Μικές.

n

Μαύρο Πρόβατο

Πιο πέρα βρίσκεται ο Βρούτος, το τελευταίο απόκτημα της πλατείας, ιδίας ιδιοκτησίας με το γνωστό και καλό Σκούφια των Πετραλώνων, με πολύ απλό και χαλαρό περιβάλλον, με σουξέ το χοιρινό κότσι που σιγοψήνεται για ώρες και είναι λουκούμι, με πολλά άλλα κρεατικά για την ημέρα στη σχάρα, με καλές ρακές και κρασιά, με απίστευτα χαμηλές τιμές.

n

Βρούτος

Πιο πάνω, στην Αρχελάου, βρίσκεται το Piggyπόπουλο, το πολύ χαριτωμένο (κόκκινα καρό τραπεζομάντιλα και καδράκια στους τοίχους), καθαρό και νόστιμο σουβλατζίδικο της γειτονιάς, το οποίο λογαριάζει να βγάλει έξω τις ψησταριές και να ψήνει... ακατάπαυστα. Από εδώ, στην περίπτωση που δεν θέλετε να βγείτε έξω, μπορείτε να παραγγείλετε τα άπαντα για ένα σπιτικό τσικνοπεμπτιάτικο τσιμπούσι.

n

Piggyπόπουλο

Πάνω στην πλατεία θα συναντήσετε το αρκετά χρόνια τώρα all day στέκι, το πασίγνωστο Αερόστατο, εδώ δίνουν τα ραντεβού τους παλιοί και νέοι της περιοχής και όχι μόνο. Για την ημέρα θα έχει γλέντι με κάποια κρεατοφαγικά πιάτα, ποτά αλλά και μουσικές αποκριάτικες, τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα που θα ερμηνεύει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

n

Αερόστατο

Πιο πέρα ένα ακόμη καινούργιο στέκι, το Small 8, τόσο μικρό όσο το όνομά του, τόσο όμορφο, φιλόξενο και εναλλακτικό, με ωραία ατμόσφαιρα, καλά κοκτέιλ, ακόμα καλύτερες rock-swing μουσικές και με διάθεση να χαρίσει μικρές απολαύσεις και ιδιαίτερες στιγμές. Την Παρασκευή θα παίζει ο «δικός» μας dj Yogi, οπότε αναμένεται κοσμοσυρροή.

n

Small 8

Το Μαύρο Πρόβατο: Αρριανού 33, 210 7223.466 / Musique Café & More: Αρριανού 37 & Αρχελάου, 210 7238.900/ Βρούτος: Αμύντα 12, 210 7219.254/ Το Piggy-πόπουλο: Αρχελάου 16, 210 7237.100/ Αερόστατο: Κτησίου & Πτολεμαίων (πάνω στην πλατεία), 210 7241.116/ Small 8: Αρχελάου 8, 215 5308.846


Κεντρική φωτό: Musique Café & More

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ