- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης
Στο «Μπαγκλαντές» και στο «Νησί της Αφροδίτης» πήγαιναν οι διανοούμενοι για να αποτοξινωθούν από τα μπετά της πόλης
Η Θεσσαλονίκη έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στους διανοούμενους που για τον καφέ ή το κρασί τους σύχναζαν σε στέκια περιθωριακά. Εκεί, ακόμη και σήμερα, κοντά στην εργατιά και τους ανθρώπους της βιοπάλης μοιράζονται στιγμές, απαραίτητες για την ισορροπία και το μέτρο της ζωής.
Μια σειρά τέτοιων στεκιών ήταν στο Καλοχώρι, στο δέλτα του Αξιού, όπου ανάμεσα σε βαλτόνερα, βοσκοτόπια και υγρότοπους με χιλιάδες πουλιά (τσικνιάδες, φλαμέγκος, πελεκάνους) ξεφύτρωναν κάποιες παραγκοταβέρνες, παράνομες μεν, αλλά πανέμορφες και ιδιαίτερα χρήσιμες δε. Στέκια των ψαράδων, κάποιων κτηνοτρόφων –μοναδικές οάσεις σ’ ολόκληρο το δέλτα- αν γνώριζες τον λαβύρινθο των χωματόδρομων μέχρι να φθάσεις εκεί.
Τα πιο γνωστά στις παρέες της Θεσσαλονίκης ήταν το Μπαγκλαντές και το νησί της Αφροδίτης. Στέκια κάποιων καθηγητών της αρχιτεκτονικής, με επικεφαλής τον Δημήτρη Φατούρο- τα βαστούσαν κρυφό μυστικό- εκεί πήγαιναν για να αποτοξινωθούν με την ησυχία τους από τα μπετά της πόλης!
Όλες αυτές οι παραγκοταβέρνες έπαψαν να λειτουργούν τον Ιούλιο του 2007 με εισαγγελική παρέμβαση, αφού κρίθηκαν παράνομα και αυθαίρετα, όταν ιδρύθηκε το εθνικό πάρκο δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
Αν υπάρχει κάποιο σύγχρονο στέκι που θυμίζει λίγο την ατμόσφαιρα εκείνη είναι αυτό του Σωτήρη στη Βραχιά. Στις όχθες του ποταμού Αξιού και σ’ ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο που φέρνει στο νου εικόνες από τροπικό δάσος βρίσκεται το στέκι «Αξιός» του Σωτήρη. Eδώ κάτω από την παχιά σκιά των πλατανιών μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκα ψάρια, σπιτικές τηγανητές πατάτες, χταποδάκι, καλαμαράκια, κουτσομούρες και βεβαίως τη σπεσιαλιτέ του, που δεν είναι άλλη από τους κολοκυθοκεφτέδες.
Η περίοδος λειτουργίας του είναι ίδια με τη σχολική! Από Σεπτέμβρη μέχρι και Ιούνη, και το ωράριο από μεσημεράκι ως τη δύση. Γιάννης Μπουτάρης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Καραμανλής ήταν οι σημαντικότεροι πελάτες του Σωτήρη, ενώ από ατυχίες θυμάται τις φορές που έχει πλημμυρίσει το μαγαζί, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ζημιές, καθώς ο ποταμός δεν είναι ορμητικός και τα νερά φουσκώνουν σιγά-σιγά δίνοντας προειδοποιητικά σημάδια. Το Στέκι του Σωτήρη είναι μοναδικό, ιδιαίτερα το χειμώνα με βροχή και αέρα και εσένα πλάι στη φωτιά με μιά όμορφη παρέα να απολαμβάνεις το φαγοπότι και τον Αξιό.
*Για το καφέ της χαράς στη θέση Μουργκάνι διαβάστε εδώ.
*Για τον Μπέη της Μάνης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.