- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί η Ήπειρος θεωρείται η βασίλισσα της πίτας;
Από 16/1 τρώμε φοβερές ηπειρώτικες πίτες στο εστιατόριο Αλεξάνδρα
Λίγο να έχεις ψάξει το κεφάλαιο «πίτα», θα το ξέρεις. Οι χιλιοπαινεμένες ηπειρώτικες πίτες, θεωρούνται οι καλύτερες στην Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι της ηπειρώτικης κουζίνας, εκεί στους ζεστούς ξυλόφουρνους του Βορρά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πίτας. Πίτες για κάθε μέρα, πίτες για ειδικές περιστάσεις, του λεπτού ή μπελαλίδικες, αλμυρές, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, και γέμιση ό,τι μπορείς να φανταστείς. Χορτόπιτες, τυρόπιτες, γαλατόπιτες, πρασόπιτες, λαχανόπιτες, κιμαδόπιτες, ζυμαρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κοτόπιτες και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Ούτε και η όρεξη όμως.

Μη ζηλεύεις, μπορείς να δοκιμάσεις όλες αυτές τις πίτες στην ωραία «Αλεξάνδρα», το εξαιρετικό αυτό εστιατόριο της Νεάπολης, που αγαπάει και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αξεπέραστες ελληνικές γεύσεις. Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα, έχει αρχίσει τις εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα, βρίσκοντας και προσκαλώντας σεφ να μαγειρέψουν τις νοστιμιές των τόπων τους στα αφιερώματα που κατά καιρούς κάνει στην ελληνική, γευστική παράδοση. Έτσι, από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου η ηπειρώτισσα μαγείρισσα Αθηνά Χίττα θα παρουσιάσει αυθεντικές ηπειρώτικες πίτες, φτιαγμένες με ιδιαίτερες τοπικές συνταγές, άλλες τις έμαθε από τη γιαγιά της και άλλες στην πορεία.
Η Αθηνά μεγάλωσε στο Μέτσοβο και παρακολουθούσε σχεδόν καθημερινά τη γιαγιά της να ανοίγει φύλλο. Τον χειμώνα έψηνε τις πίτες της στη μασίνα, το καλοκαίρι έξω στον ξυλόφουρνο της αυλής. Όπως λέει η ίδια, αυτό που έμαθε μεγαλώνοντας με αυτή την τραγανή παράδοση είναι ότι το 50% για μια επιτυχημένη πίτα είναι θέμα πρακτικής εμπειρίας, ενώ το άλλο μισό είναι «καρδιά και συναίσθημα». Σήμερα, η Αθηνά Χίττα είναι υπεύθυνη της κουζίνας στο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ, στο Μέτσοβο.

Για το εστιατόριο Αλεξάνδρα θα ετοιμάσει τέσσερις αλμυρές πίτες και δύο γλυκές: κοτόπιτα, λαχανόπιτα, κασσάτα (η τυρόπιτα με τα 40 φύλλα!), αρνίσια κρεατόπιτα, αλλά και γαλατόπιτα και γλυκιά κολοκυθόπιτα. Ανυπομονείτε όσο κι εμείς;
Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8α, Νεάπολη, 210 6420874
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκεί θα βρεις τα asian προϊόντα και το ethnic fast food που χαζεύεις στα social media
Μετατρέποντας την καθημερινότητα σε ευκαιρία για ισότητα, εργασία και ανθρώπινη επαφή
Βόλτα στο πιο ενεργό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο της χώρας
Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι γαλλική κουζίνα και επικά σάντουιτς. Τρώμε στα καινούργια στέκια της πόλης
Το «παλιομοδίτικο» γλυκό που έγινε ξανά trend
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο πλούσια προσφορά σοκολάτας;
Έχει και το Πάσχα τις… αμαρτίες του
Λαχταριστή μαγειρίτσα, από παραδοσιακή μέχρι vegan και «πειραγμένη»
Θα το βρεις ίσως όχι στα μενού διάσημων σεφ, αλλά σίγουρα στις συνταγές του τικ-τοκ και στα ψυγεία των σπιτιών μας
Και τα καλύτερα τρίγωνα Πανοράματος της Αθήνας
Με μαχλέπι, μαστίχα και εκλεκτό βελγικό βούτυρο, ζυμώνεται με επιμονή και ψήνεται μέχρι να γεμίσει η γειτονιά με εκείνο το ακαταμάχητο άρωμα.
Χειροποίητα sandwiches με τσιαπάτα, βουτυράτα κρουασάν, specialty καφές και μια limited πασχαλινή προσθήκη που φέρνει στο τραπέζι τα αρώματα των ημερών.
Τα αποξηραμένα φρούτα και οι φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί είναι ελληνικής προέλευσης και οι ιδανικοί πρωταγωνιστές για τα γλυκά των ημερών αλλά και των πλούσιων φαγητών σας
Φέρνουν την άνοιξη στο μενού, χωρίς να χάνουν το γνώριμο Friday attitude
Εδώ το Πάσχα σημαίνει οικογένεια. Σημαίνει μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για ουσιαστική επαφή
Φρέσκα αρτοσκευάσματα, προσεγμένα σάντουιτς και πασχαλινές γεύσεις που κάνουν κάθε στάση στην Παλιά Πόλη να αξίζει
Στην Κέρκυρα, το Πάσχα έχει τη δική του γλυκιά υπογραφή
Το πασχαλινό τραπέζι ξεκινά από τις σωστές επιλογές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.