26 μυστικά που ίσως δεν ξέρεις για το Athénée ( πρώην Zonar’s)
Ποιοί έχουν περάσει από τις αίθουσες του, ποιο είναι το πιο φημισμένο πιάτο του
Athénée: Μερικά μυστικά που δεν ξέρεις για το γνωστό bar restaurant της Βουκουρεστίου (πρώην Zonar΄s)
1. Αυθεντικοί πίνακες του Andy Warhol, έχουν εκτεθεί στις αίθουσες του (δάνειο από τη συλλογή του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη).
2. Τα μωσαϊκά στα πατώματα που όλοι πιστεύουν ότι είναι τα αυθεντικά του 1939, δεν είναι. Κατασκευάστηκαν από την αρχή με σκοπό να θυμίζουν τα παλιά.
3. Η βραβευμένη με Όσκαρ Έμμα Τόμσον είχε γυρίσει στο Zonar’s την τηλεοπτική σειρά «Fortunes of War» για το BBC το 1987.
4. Υπήρξε το πρώτο μέρος που σέρβιρε brunch στη χώρα μας. Σήμερα, καθημερινά αλλά και τις Κυριακές, συνεχίζουν την παράδοση με ένα απολαυστικό υγιεινό brunch.
5. Εδώ έχουν γίνει μερικά από τα πιο ιστορικά νυχτερινά πάρτι στα χρόνια της ακμής του. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και σήμερα, στο καινούργιο Athénée με άλλες, πιο νεανικές παρέες.
6. Είναι το αγαπημένο στέκι των ηθοποιών που συνήθως επισκέπτονται μετά την παράσταση. Παπακαλιάτης, Μαρκουλάκης, Σμαράδγα Καρύδη, Αθερίδης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Κόκλας, Άλκης Κούρκουλος, Σμαραγδή είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που μπορείς να συναντήσεις στα διπλανά τραπέζια.
7. Λόγω των πολλών θεάτρων που βρίσκονται στην περιοχή, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα μενού για πριν ή μετά την παράσταση.
8. Η Ευρώπη (Κωνσταντινίδου), η γυναίκα που για πολλά χρόνια υπήρξε η ψυχή της Ράτκας, τώρα έχει μετακομίσει εδώ αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του Athénée.
9. Το γλυκό fondant πορτοκαλιού ονομάστηκε «Valentino’s favorite» προς τιμή του μεγάλου ιταλού σχεδιαστή αφού, όταν επισκέφτηκε το εστιατόριο, δήλωσε ότι ήταν το ωραιότερο γλυκό που είχε δοκιμάσει.
10. Εσωτερική πληροφορία: Στο cocktail Zonar’s Alexander Brandy χρησιμοποιείται η χειροποίητη crème anglaise, η οποία εκτός από βανίλια είναι αρωματισμένη με φλούδες εσπεριδοειδών.
11. Τους λαχανοντολμάδες και όλα τα ελληνικά πιάτα τα φτιάχνει μια παραδοσιακή τρομερή μαγείρισσα, που έρχεται το πρωί και ετοιμάζει όλα τα ταψιά.
12. Λένε ότι πληρώνεις πολλά; Μύθος. Ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα, όπως μουσακά, χοιρινό αυγολέμονο ή λαχανοντολμάδες από €7 η μερίδα.
13. Mετά τις 7 το απόγευμα η μουσική δυναμώνει και το κοινό ηλικιακά κατεβαίνει.
14. Οι καταπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες στα κάδρα που απεικονίζουν τους διάσημους που πέρασαν κάποτε από εκεί και ουσιαστικά εξιστορούν όλη τη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας προέρχονται από το πλούσιο αρχείο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου, που επιμελήθηκε και όλο το στήσιμο.
15. Οι επαναλαμβανόμενες προηγούμενες ανακαινίσεις του χώρου κατέστρεψαν σχεδόν όλα όσα έκαναν το Ζοnar’s της δεκαετίας του ’50 ένα από τα πιο εμβληματικά στέκια της Αθήνας. Ωστόσο οι τελευταίοι του ιδιοκτήτες, οι αδελφοί Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς, προσπάθησαν να επαναφέρουν πολλά στοιχεία από την αίγλη εκείνης της εποχής.
16. Ο chef του Ζωναρά ήταν ο Τσακίρης, πιο γνωστός μετέπειτα σε όλους μας ως Tsakiris chips!
17. Κανείς, ούτε εμείς, δεν κατάφερε μέχρι αυτή τη στιγμή να μάθει πώς και ποιος έδωσε τη συνταγή της πάστας αμυγδάλου και του Σικάγο παγωτού στους νέους ιδιοκτήτες.
18. Είναι γνωστό ότι το Ζοnar’s ήταν η αγαπημένη στάση της –τότε– πριγκίπισσας Σοφίας, η οποία το επισκεπτόταν συχνά για να αγοράσει τα περίφημα σοκολατάκια μέντας.
19. Σήμερα δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει αυτά τα σοκολατάκια, αν όμως παραγγείλει καφέ ή τσάι θα το δει να έρχεται στο τραπέζι του παρέα με ένα τέτοιο σοκολατάκι.
20. Σήμερα η βασίλισσα Σοφία, μαζί με την αδελφή της Ειρήνη, το επισκέπτονται κάθε φορά που βρίσκονται στην Αθήνα.
21. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς κανόνισε όλα τα επαγγελματικά ή φιλικά της ραντεβού εκεί, όσο καιρό έμεινε στην Αθήνα για τις παραστάσεις της.
22. Ένας ακόμα VIP επισκέπτης του νέου Athénée υπήρξε ο Frederik Willem de Klerk, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.
23. Πίσω από τους χώρους του Athénée που δεν είναι ορατοί στο κοινό δουλεύουν συνολικά 28 άτομα.
24. Αν δουλεύει ξανά το σιντριβάνι στην αρχή της Βουκουρεστίου, αν τα δέντρα έχουν υπέροχη διακόσμηση, αν όλα τα λουλούδια στα παρτέρια είναι ανθισμένα και ζωντανά, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προσωπική και οικονομική συνδρομή των νέων ιδιοκτητών του Athénée.
25. Το μεγαλύτερο στοίχημα των νέων ιδιοκτητών, που κερδήθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, είναι ότι κατάφεραν να αλλάξουν με μεγάλη επιτυχία το ηλικιακό κοινό της πελατείας του.
26. To Athénée λειτουργεί κανονικά σαν bar από το απόγευμα μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα με cocktails και πάρα πολύ νέο κόσμο που κερνάει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.