330031-682773.jpg
Θεματα

7 στέκια για να γευτείς την Πολίτικη Κουζίνα

Oι Πολίτες έχουν το μυστικό της μερακλίδικης γεύσης

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιος μπορεί να πει όχι σ’ ένα πλούσιο σε γεύση και μυρωδιές πολίτικο πιάτο, σ’ ένα κομμάτι σιροπιαστό κιουνεφέ; Οι Έλληνες που ήρθαν από την Πόλη έφεραν μαζί και τις παραδόσεις τους με πρώτη και καλύτερη την κουζίνα τους. Μια κουζίνα-σταυροδρόμι πολιτισμού, με επιρροές τούρκικες, αρμένικες, εβραϊκές... Τα μυστικά τους πέρασαν από μάνα σε κόρη κι από γιαγιά σε εγγονή με πολλούς από τους Πολίτες να  ‘χουν ανοίξει μαγαζιά για να μπορούμε εμείς οι καλοφαγάδες να  απολαμβάνουμε τις αυθεντικές, παραδοσιακές τους νοστιμιές. Η Αθήνα έχει πολλά στέκια, όλα τους σε ταξιδεύουν μέσα από τα αρώματα και τα μπαχάρια στην μαγευτική Ανατολή.

Πέρα Καφέ

7 χρόνια πριν, ένα ζευγάρι βέροι Πολίτες αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας που να τους θυμίζει τα χρόνια που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι με πολίτικο όνομα και φαγητό, το Πέρα Καφέ προσφέρει αλμυρές και γλυκές λιχουδιές σε απίστευτη ποικιλία, τόσο που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Σταθερή αξία είναι το ζεστό λαχματζούν και το μενεμένι (ομελέτα με φέτα κι αυγά), ενώ το πεινιρλί με σουτζούκι, φέτα κι  αυγό κι η χειροποίητη πίτσα με παστουρμά απευθύνονται σε αυθεντικούς μερακλήδες. Μπορείς να βρεις από χορτοφαγικό κεμπάπ με κεφτεδάκια από φακή και χούμους μέχρι Ιτσλί κιοφτέ (ζυμάρι από πλιγούρι με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, καρύδια και σταφίδα). Την παράσταση φυσικά  κλέβουν τα πολίτικα γλυκά όπως το κεσκιούλ (κρέμα από φρέσκο γάλα με κοπανισμένο αμύγδαλο) και το δροσερό ασουρέ που είναι χυλός από σιτάρι με ξηρούς καρπούς  και αποξηραμένα φρούτα. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το θρυλικό κιουνεφέ με κανταΐφι και τυρί- το φτιάχνουν εκείνη την ώρα, είναι ζεστό και απλά αριστούργημα.

Αιόλου 57 και Βύσσης– Αθήνα, 210-3232008

Γαρύφαλλο- Κανέλα 

Στη ζεστή αυτή γωνιά στο Κουκάκι όλα έχουν άρωμα Ανατολής. Ο ιδιοκτήτης είναι Πολίτης τρίτης γενιάς και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις παραδόσεις. Σπεσιαλιτέ το χουνκιάρ μπεγιεντί (τας κεμπάπ μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας) και το παραδοσιακό ελμπασάν (χοιρινό βρασμένο σε σινάπι και κουρκουμά με σάλτσα γιαουρτιού και μυρωδικά). Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από κεφτέδες, από τραγανούς παλατιανούς με φιστίκι, και τυλιγμένους σε φύλλο μέχρι κεφτεδάκια με πιπεριά όπως ακριβώς τα κάνουν στο Αιβαλί. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο συμπληρώνει την ατμόσφαιρα με ζωντανή μουσική και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία και την Αρμενία.

Οδ. Ανδρούτσου 35 και Ζαν Μωρεάς 28 –Κουκάκι, 210-9245332

Deniz Meze

Υπάρχει μια γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου η οποία αναδύει αύρα Βοσπόρου. Ο ιδιοκτήτης άνοιξε το Deniz Meze της Αθήνας για να αναβιώσει και να τιμήσει κατά κάποιον τρόπο το εστιατόριο που είχαν οι γονείς του στην Πόλη, το Deniz Park στο Νεοχώρι (Yenikoy) του Βοσπόρου. Το σουξέ εδώ όπως δηλώνει και το όνομά του («deniz» στα τούρκικα σημαίνει θάλασσα) είναι τα φρέσκα θαλασσινά και οι ανάλογοι μεζέδες. Η κουζίνα είναι ελαφριά αλλά με ανατολίτικο άρωμα και οι συνταγές παραμένουν πιστές στον πολίτικο χαρακτήρα και παράδοση. Όπως –αδυναμίες μας- η γνήσια μελιτζανοσαλάτα χωρίς κρεμμύδι και  τα μπουρεκάκια και παστουρμαδοπιτάκια με τραγανό φύλλο γιουφκά. Η δροσερή πολίτικη σαλάτα είναι «ταμάμ» για να συνοδεύσεις με φρέσκα ψαράκια. Μέσα στο Νοέμβρη θα έχει και βραδιές με ζωντανή μουσική με τραγούδια από την Πόλη και ρεμπέτικα.

Χρονοπούλου 50, Παλαιό Φάληρο, 2114043811

Twist East

O Ανδρέας, ιδιοκτήτης  και μάγειρας με καταγωγή από την Πόλη έστησε ένα σύγχρονο χώρο όπου η Δύση κι η Ανατολή γίνονται ένα, με πιάτα που μάλλον θα σου είναι αδύνατον να αντισταθείς. Το κεμπάπ γιαουρτλού είναι κλασική αξία αλλά θα λατρέψεις και το  φαλάφελ και  τη σαλάτα φατούς. Δοκίμασε το μυρωδάτο λαχματζούν με φρέσκια ζύμη που φτιάχνουν καθημερινά και θα με θυμηθείς.

Βρυούλων 1, Πλ.Πατριάρχου, 210 2583741

Karakoy Gulluoglu

Στο κέντρο του Παλαιού Φαλήρου υπάρχει ο παράδεισος του μπακλαβά και γενικότερα των σιροπιαστών γλυκών. Είναι παράρτημα του πιο φημισμένου τούρκικου μαγαζιού της Κωνσταντινούπολης, ο κόσμος κι εκεί κάνει ουρές κάθε μέρα για να γευτεί τον καλύτερο και πιο διάσημο μπακλαβά στην Πόλη. Έρχεται από την Τουρκία κι είναι ο κλασικός τούρκικος με τραγανό φύλλο, βούτυρο και φιστίκι. Εκτός από τον μπακλαβά και το λαχαταριστό τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα, θα βρεις τα πιο αυθεντικά ταούκ κιοκτσού και καζάν ντιπί στην Αθήνα  με κοτόπουλο (μη τρομάζεις στο άκουσμα, η γεύση του κοτόπουλου είναι πολύ διακριτική).

Αγίου Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, 2109840733

Μπάρμπα Αλέξης

To 1992 άνοιξε το πρώτο εστιατόριο σε μια  περιοχή με έντονο προσφυγικό χαρακτήρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια και σήμερα αριθμεί τρία μαγαζιά σε όλη την Αθήνα. Ο ανταγωνισμός σκληρός αλλά ο Μπάρμπα Αλέξης έχει τον τρόπο του μια και ήρθε από την Αντιόχεια αποφασισμένος να αναβιώσει τις γεύσεις της σπιτικής κουζίνας από τις χαμένες πατρίδες. Έτσι δημιούργησε έναν χώρο με γεύσεις κι αρώματα από τα παλιά. Σπεσιαλιτέ του η τηγανιά Μπαρμπαλέξη με αυγά και τηγανιτές πατάτες και το παστουρμαλί. Απόλαυσε τις πολίτικες νοστιμιές με θέα τον μεγάλο του κήπο.

Σαλαμίνος 70, Ν. Χαλκηδόνα , 210 2583415 

Φλέμινγκ  48, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 2104835903

Ιλισίων 13, Νέα Κηφισιά, 2111831437

Η Πόλη

Το όνομα  τα λέει όλα. Σε ένα περιβάλλον με στοιχεία παλιάς εποχής θα απολαύσεις πολίτικες νοστιμιές με αποκλειστικά αγνά υλικά και ανατολίτικα μυρωδικά και μπαχαρικά. Εκτός από την ποικιλία κρεατικών που θα βρεις, θα ξετρελαθείς με τα μερακλίδικα πιτάκια Καισαρείας και τα αφράτα πεινϊρλί. Μη ξεχάσεις και το πολίτικο ρύζι με κανέλα, κουκουνάρι και σταφίδες. Κάθε Πέμπτη έχει και ζωντανή μουσική.

Δεκελείας 130 &Φωκών 1, 210 2521000

Δειτε περισσοτερα