329614-681825.jpg
Θεματα

5 εστιατόρια που ψωνίζεις προϊόντα και για το σπίτι

Στο ένα χέρι το πιρούνι στο άλλο τα πακέτα

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είσαι για φαγητό σε ένα εστιατόριο που δίνει στα καλά προϊόντα τη σημασία που τους αξίζει. Και εκεί που τσιμπάς την τέλεια ελιά, το μερακλίδικο σουτζούκι, το ξινοτύρι των Κυκλάδων, σου αρέσουν τόσο πολύ που …θες να τα πάρεις σπίτι σου. Να φτιάχνεις σαλάτες, νόστιμα πιατάκια και παραγεμισμένα σάντουιτς για πάντα. Γίνεται; Μα φυσικά!

Όλο και περισσότερα εστιατόρια αντί για διακοσμητικά, στήνουν ράφια γεμάτα προϊόντα προς πώληση. Μαρμελάδες και εκλεκτά αλλαντικά, τυριά από όλη τη χώρα, χειροποίητα ζυμαρικά, παξιμάδια και μέλια μικρών παραγωγών. Είναι ωραίο και βολικό. Συναντιέσαι για φαγητό με τη φίλη, παίρνεις και λίγο παστουρμά για το σπίτι.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Όταν το γνωστό αλλαντοπωλείο Αραπιάν στην Ευριπίδου αποφάσισε να ανοίξει μεζετζίδικο απέναντι, οι μυρωδιές από τον τσιγαρισμένο καβουρμά, τα τηγανιτά παστουρμαδοπιτάκια και τις τηγανιές σουτζούκι (σε παρένθεση «πύραυλος», ενημερώνει ο κατάλογος) έφτασαν μέχρι το Μοναστηράκι. Ακριβώς στο κέντρο του μεζετζίδικου η γυάλινη προθήκη με τα δεκάδες αλλαντικά, τα κρεμασμένα λουκάνικα και τα σουτζούκια σου βάζει (πολλές) ιδέες για ψώνια που δεν έχουν τελειωμό. Σωκράτους 1& Ευριπίδου, 210 3254184, Δευτέρα έως Σάββατο: 12.00-23.00 (πώληση: 08.00-21.00), Κυριακή κλειστά


Ergon

Μετά από επιτυχημένη πορεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Μαϊάμι (παρακαλώ), ήρθε και το δεύτερο «μεζεδοπαντοπωλείο» στην Αθήνα, αυτή τη φορά όμως στο (καρα)κέντρο. Το καινούργιο Ergon στη Μητροπόλεως, μοστράρει στα ράφια του (τα οποία αναρριχώνται σε όλους τους τοίχους) συσκευασμένα προϊόντα με ομώνυμες του εστιατορίου ετικέτες. Μεγάλη γκάμα σε αλείμματα, ελιές και ελαιόλαδο, μέλια μυρωδάτα και μαρμελάδες σε ντελικάτα βαζάκια, ζυμαρικά και όσπρια, σάλτσες για κάθε είδους πειραματισμό, σιρόπια, βότανα και καφέδες. Τα βλέπεις, παθαίνεις μια μικρή λιγούρα, ψωνίζεις στα γρήγορα και αναπόφευκτα περνάς στα ενδότερα για χειροποίητα ντολμαδάκια, κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, φάβα με σύγκλινο, χταποδάκι στη σχάρα με σαλάτα φακές και πέστο λιαστής ντομάτας. Μητροπόλεως 126, 210 3315547, Καθημερινά 12μμ-12πμ (πωλητήριο: 09.00-01.00).


Zoe’s Premium Latteria

Ως φανατική του γάλακτος, αυτό το σύγχρονο γαλακτοπωλείο με κέρδισε με το που ξεμύτισε στην Ακαδημίας. Εκτός από εξαιρετικής ποιότητας και φρεσκάδας γάλα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, σε προμηθεύει για το σπίτι με χειροποίητες πίτες, γλυκά του κουταλιού, ρυζόγαλα, γιαούρτια, τυριά και λοιπά γαλακτοκομικά, γαλακτομπούρεκα σπιτικά και πολλά άλλα. Έχει και μαγειρευτά. Ναι, σε αυτά τα φινετσάτα τραπεζάκια μπορείς να κάτσεις (και) για γεμιστά, κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, σουτζουκάκια πολίτικα, παστίτσιο, παπαρδέλες πικάντικες ή ό,τι άλλο βγάλει η έμπνευση της ημέρας. Τα πάντα μαγειρεύονται, ζυμώνονται ή φουρνίζονται καθημερινά εδώ. Με €5 τα παίρνεις και πακέτο. Ακαδημίας 37& Ομήρου, 213 0344023, Δευτέρα-Κυριακή: 07.00-22.00.


Testaccio Organic

Testaccio Organic

Με όνομα εμπνευσμένο από την «αλήτικη» συνοικία της Ρώμης, σεργιανίζει στα νότια με πλούσια πραμάτεια. Βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τη γωνιά που λειτουργεί ως οπωροπωλείο, παξιμάδια, ζυμαρικά, κινόα και μούσλι από το «παντοπωλείο», βιολογικά κρέατα από το «χασάπικο». Αυτά πριν ή αφού δοκιμάσεις την άτιμη Cucina Italiana του Κώστα Τσίγκα, πραγματικά εξαιρετική. Λητούς 2& Απόλλωνος, Βουλιαγμένη, 210 8964112, Τρίτη- Σάββατο: 18.00-01.00, Κυριακή: 13.00-01.00, Κυριακή κλειστά


La Pasteria

Κάποια καταστήματα της γνωστής αλυσίδας έχουν προσθέσει ιταλικές γωνιές όπου μπορείς να βρεις τα μικρά μυστικά της παντογνώστριας ιταλίδας γιαγιάς. Ρύζι για σωστό ριζότο, νόστιμες σάλτσες, κρασιά και πολλά ακόμα αυθεντικά ιταλικά προϊόντα. Ανακάλυψέ τα στα καταστήματα της Αγίας Παρασκευής, Golden Hall, Π. Φάληρο και στο Κολωνάκι.


Yoleni’s

Το αποκορύφωμα αυτής της λίστας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το πρώτο «φυσικό» κατάστημα του ηλεκτρονικού delicatessen www.yolenis.com. Ανοίγει από στιγμή σε στιγμή και στον πολυεπίπεδο χώρο του θα μπορείς να βρεις κυριολεκτικά τα πάντα, μια που στην ουσία μιλάμε για ένα παντοπωλείο 2.000 ελληνικών προϊόντων! Εδώ, θα μπορείς να κάτσεις για ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα (πίτες που φτιάχνονται επιτόπου, σάντουιτς και λοιπά), αλλά και να δοκιμάσεις το μενού που έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Νουργλόγλου για το πρώτο εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου, που θα λειτουργεί στον πρώτο όροφο. Σόλωνος 9. Εγκαίνια στις 6 Νοεμβρίου. 

Δειτε περισσοτερα