Θεματα

Γλυφάδα high και Γλυφάδα cool

Η Γλυφάδα είναι μία από τις λίγες περιοχές που σου προσφέρει ευχαρίστηση με τη θαλασσινή της αύρα, τους άνετους δρόμους, το πράσινο, τα μαγαζιά

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 583
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυφάδα high και Γλυφάδα cool
© Μαρίνα Βερνίκου (@mvernicos), Βαγγέλης Τατσής, Γιώργος Γαβριλάκης

Γλυφάδα: Ευχάριστες φυσιογνωμίες, ακριβά ρούχα, χαλαρό στιλ, μαύρισμα που μοιάζει να κρατάει όλο το χρόνο.

Ευχάριστες φυσιογνωμίες, ακριβά ρούχα, χαλαρό στιλ, μαύρισμα που μοιάζει να κρατάει όλο το χρόνο. Η Γλυφάδα μοιάζει να περπατιέται υποχρεωτικά με καπουτσίνο στο χέρι –ή οτιδήποτε έχει κατάληξη τσίνο– με ψηλοτάκουνα ή με αθλητικά και φόρμα το πρωί. Κι αν αυτή η περιγραφή δεν είναι παρά αστικός μύθος, σημαίνει άραγε ότι η Γλυφάδα έχει κι άλλα πρόσωπα; Υπήρξε κάποτε αλάνι με κρυφή ιστορία και παρελθόν όλο νόημα;

Οι παλιοί έχουν πολλά να θυμηθούν και όχι μόνο από τη Γλυφάδα της «καλής ζωής». Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον παππού μου και πολλούς σημερινούς παππούδες, που όταν κατέβηκαν/ανέβηκαν από το χωριό στην Αθήνα τα οικόπεδα στη Γλυφάδα αγοράζονταν μισοτιμής λόγω έλλειψης συγκοινωνίας και αστικής ανάπτυξης. Τιμές μακράν κατώτερες των σημερινών για τη γη της Γλυφάδας, που ήταν τότε βοσκοτόπι. Γι’ αυτό εν έτει 1963, ο δικός μου παππούς, τουλάχιστον, αγνόησε το οικόπεδο της τάξης των 50.000 δραχμών και προτίμησε να κινηθεί πιο κεντρικά, μέχρι την εξωτική Ηλιούπολη για παράδειγμα, απόφαση που ως απόγονοι χαιρετίζουμε με αμφιβολίες.

Η Γλυφάδα, που για κάποιους μπορεί να είναι «πολύ αστική», δεν παύει να είναι μία από τις λίγες περιοχές της Αθήνας που σου προσφέρει ευχαρίστηση με τη θαλασσινή της αύρα, τους άνετους δρόμους, το πράσινο, τα μαγαζιά και γενικότερα μία αύρα «που θυμίζει εξωτερικό, βρε παιδί μου». 

Η ποπ κουλτούρα των social media υμνεί με κάθε ευκαιρία τις επισκέψεις στη Γλυφάδα και οι καθιερωμένες βόλτες των εγχώριων επωνύμων επιβεβαιώνουν την αίγλη της περιοχής που φροντίζει να απαθανατίζεται σταθερά με παπαρατσικές-στημένες φωτογραφίες. Κι ενώ οι ντόπιοι κατηγορούν τους εξωτερικούς θαμώνες για ντύσιμο υπερπαραγωγή και αγώνα να κλέψουν τις εντυπώσεις, εκείνοι επιμένουν ότι ο αυθεντικός Γλυφαδιώτης θα κατέβει για καφέ με τη φόρμα, απενοχοποιημένος από κάθε ανάγκη επίδειξης κι επιβεβαίωσης.

Τα παλιά τα χρόνια, όμως, η Γλυφάδα ήταν αλλιώς, πολύ αλλιώς για την ακρίβεια. Στα χρόνια της εφηβείας μου μπορεί να γραφόταν συνωμοτικά glf, να είχε emo και σκεϊτάδες που αργότερα κατέβηκαν στο Σύνταγμα, όμως είχε κι εξακολουθεί να έχει και «αλάνια» και πανκ κόσμο, ψαγμένο. Μέχρι και ροκ μπάντες είχε βγάλει η Γλυφάδα. Σε σχολείο υπό κατάληψη έδωσαν την πρώτη συναυλία τους τα μέλη της μπάντας «Αντίδραση» που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1985. Με πανκ, hardcore μέταλ ήχο, η Αντίδραση γνώρισε επιτυχίες μέχρι το 1996, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε για να ξαναβρεθεί το 2004. Γλυφαδιώτικη ήταν όμως και μία από τις πρώτες punk rock μπάντες που εμφανίστηκαν στην Αθήνα. Πηγαίνοντας πίσω στο 1980 οι Stress μπορεί να μη σύχναζαν στους κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας, αλλά σ’ εκείνη τη γειτονιά έφτιαξαν  τη μουσική τους. 

Επιστρέφοντας πάλι πίσω στη Γρ. Λαμπράκη, τη Ζησιμοπούλου και την πλατεία Εσπερίδων, συναντάς πολλούς άλλους που έγραψαν εκεί ένδοξες σελίδες της ιστορίας τους. Κάθε Γλυφαδιώτης έχει να θυμάται τα Queen, το fast food ορόσημο της περιοχής, το Μπλε Ξενοδοχείο (εκεί που σήμερα βρίσκεται το Florida Mall). Το Carambola, άλλο σήμα κατατεθέν της περιοχής, που υποδέχεται ακόμα τους επισκέπτες στο ρεύμα προς Γλυφάδα της λεωφόρου Βουλιαγμένης σαν φυσικό σύνορο του δήμου. Το αγαπημένο outlet κατάστημα της περιοχής έχει γνωρίσει και καλύτερες μέρες, αλλά παραμένει σταθερή αξία. 

Άλλο χαρακτηριστικό είναι τα πολλά πολυκαταστήματα, που κρατούν ακόμα, σαν μικρά mall του νότου. Με τις γραμμές του τραμ στη μέση, η Αγγέλου Μεταξά είναι ο απόλυτος προορισμός για ψώνια και εκτός από τα καταστήματα που φαίνονται, να θυμάσαι ότι στα γύρω εμπορικά κέντρα κρύβονται άλλα τόσα. 

Εννοείται ότι όσοι υποστηρίζουν ότι είναι γέννημα θρέμμα της γειτονιάς πρέπει οπωσδήποτε να έχουν φάει μικροί με την οικογένεια μακαρόνια στο Oscar, να έχουν παίξει στην ξύλινη παιδική χαρά, έχοντας κατακτήσει την κορυφή της αράχνης, να έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά κοπάνα για να παίξουν bowling στο Blanos, να έχουν ξενυχτήσει στο Up & High και το Fresh, συνεχίζοντας να περνάνε τα καλύτερά τους χρόνια με ξενύχτια στα Divina και Number One. Όσοι πάλι είναι λίγο πιο πρόσφατοι στη γειτονιά θυμούνται σίγουρα το άραγμα στα Μc Donalds και την καθιερωμένη έξοδο για φαγητό στα πρώτα αμερικάνικα Hambo, Lebels και Wendy’s.  

Ανέκαθεν βέβαια η περιοχή συγκέντρωνε και ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων, γεγονός που κάνει την ταυτότητα του συγκεκριμένου προαστίου «διπλής όψεως». Η αλήθεια για την κυριλέ και παράλληλα αντισυμβατική πλευρά της είναι, όπως πάντα, κάπου στη μέση. Κι αν σήμερα η Γλυφάδα προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αχανείς και κοσμικές καφετέριες της Ζησιμοπούλου, υπάρχει σίγουρα  και η πιο ήσυχη γειτονιά της Τερψιθέας, όπου η ζωή επιστρέφει σε πιο ήπιους τόνους.

Βέβαια όταν μαθαίνεις ότι η Βάνα Μπάρμπα έχει διατελέσει εκεί δημοτική σύμβουλος του δήμου και ο Ωνάσης είχε κάποτε στην ιδιοκτησία του οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων, η ζυγαριά μοιάζει να γέρνει περισσότερο στις φήμες που θέλουν την περιοχή ακριβή και κοσμοπολίτικη. 

Λέγεται πως ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε στη Γλυφάδα ένα οικόπεδο και έχτισε μία μονοκατοικία με πλούσια ιστορία, ενώ πέρασε εκεί και τις τελευταίες του μέρες, λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι, όπου και πέθανε το 1975. Αν και το ιστορικό ακίνητο κατεδαφίστηκε αργότερα, ο Ωνάσης το έχτισε με σκοπό να εξασφαλίσει τη μητριά του, ενώ επέλεξε την παραθαλάσσια περιοχή, δίπλα στο σημερινό γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας, για να θυμάται την πατρίδα του τη Σμύρνη. 

Στη Γλυφάδα είχε επίσης σπίτι και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στο οποίο είχε μάλιστα φωτογραφηθεί για τις ανάγκες συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Φαντάζιο» τον Σεπτέμβριο του 1969. 

Κάτι που επίσης δεν γνώριζα είναι ότι μεταξύ του Δήμου Γλυφάδας και του Δήμου Kunming της επαρχίας Yunnan, στη νοτιοδυτική Κίνα, έχει υπογραφεί σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Στο πλαίσιο της σύσφιξης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, στόχος είναι η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της καλλιέργειας υγιών και βιώσιμων τουριστικών σχέσεων! 

Ο δήμος πάντως πρωτοτυπεί με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Τον Ιούνιο εγκαινιάστηκε το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike με 20 ποδήλατα ειδικής κατασκευής για δημόσια χρήση, ενώ στις αρχές του έτους οι δημότες απέκτησαν την εφαρμογή «Γλυφάδα - Fix My City». Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν, εντοπίζει αυτόματα μέσω GPS τη θέση του χρήστη στο χάρτη και στη συνέχεια καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πρόβλημα ή τη βλάβη κάποιας υπηρεσίας, υποδομής ή δημόσιας περιουσίας. Ο χρήστης μπορεί να αποστείλει και σχετική φωτογραφία, ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. 

Με το app ή χωρίς, μια βόλτα στην περιοχή είναι πάντα κουλ και θα πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνει μια βόλτα στα νέα καφέ, μπαρ και εστιατόρια που γίνονται τα νέα ορόσημα της γειτονιάς. Μιλώντας για ορόσημα, να για το τέλος και ένα μυστικό που ξέρουν λίγοι και καλοί: ο φούρνος «Ανθέων πίτες, άνωθεν γεύσεις» στην Άνω Γλυφάδα. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και είναι από τους καλύτερους της Αθήνας. Εδώ και 24 χρόνια φουρνίζει ζαλιστικές χειροποίητες λιχουδιές και μέχρι λίγα χρόνια πριν δεν είχε ούτε καν ταμπέλα! 


Γλυφάδα Trivia

-Στη σημερινή θέση του Δήμου Γλυφάδας βρισκόταν επί αρχαιότητας ο δήμος της Αιξωνής.

-Όπου Αιξωνή, βλέπε Αιξωνική Τρίγλη, δηλαδή το μπαρμπουνάκι στα αρχαία ελληνικά.

-Το σημερινό όνομα «Γλυφάδα», που χρησιμοποιείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, προέρχεται από κάποια πηγάδια της περιοχής με γλυφό νερό.

-Ως το 1830, την έκταση της σημερινής Γλυφάδας κάλυπταν δύο συνεχόμενα τούρκικα τσιφλίκια. Εκτείνονταν από το Χασάνι ως τη Βούλα και από το δρόμο Αθηνών - Βάρης (στους πρόποδες του Υμηττού) ως τη θάλασσα.

-Η Γλυφάδα πέρασε την Κατοχή χωρίς πείνα, αφού είχε τα βοσκοτόπια της. Οι κάτοικοι παραχωρούσαν μέχρι και τους κήπους τους για καλλιέργεια. 

-Από το 1924 η πώληση γης σε οργανωμένους επαγγελματικούς συλλόγους προσείλκυσε δικηγόρους. Έτσι προέκυψε και η συνοικία «Δικηγορικά».

-Στον Ψυχρό Πόλεμο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρξε στη Γλυφάδα μεγάλη βάση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

-Η παραλία του Αστέρα έγινε οργανωμένη πλαζ το 1959. Η Χριστίνα Ωνάση, η Τζόαν Κόλινς, η Μπριζίτ Μπαρντό, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί έδειξαν την προτίμησή τους στον κατάφυτο κόλπο με τα καθαρά νερά. 

-Σήμερα ο Δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής, έδρα πολλών δημόσιων υπηρεσιών (εφορία, πολεοδομία, ΚΕΠ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, αστυνομία) καθώς και της ομώνυμης Ιεράς Μητρόπολης.


Gazi College 

Αν θες να μάθεις τον λόγο που το Gazi College έγινε ένα από τα αγαπημένα σημεία συνάντησης (και) της Γλυφάδας, δεν έχεις παρά να ανοίξεις τη μεγάλη γυάλινη πόρτα του. Ζεστά χαμόγελα, φιλικά πρόσωπα, ατμόσφαιρα φιλόξενου σπιτιού. Τώρα διάλεξε τη γωνιά που χωράει τη δική σου στιγμή. Θες να βολευτείς στον δερμάτινο καναπέ και να διαβάσεις το βιβλίο σου από τη μεγάλη βιβλιοθήκη; Ή μήπως στη μεγάλη τραπεζαρία για ένα healthy lunch break; Ίσως τελικά το αγαπημένο σου μέρος να είναι ένα all day eatery, σαν κι αυτό, όπου μπορείς να περνάς κάθε στιγμή της ημέρας. Πάρε καφέ στο χέρι ή το πρωινό σου, κάτσε για pizza και burgers με την παρέα, έλα ξανά το βράδυ για τέλεια cocktails και ταξιδιάρες μουσικές από γνωστούς djs. Highlight το brunch του Σαββατοκύριακου, που δεν πρέπει να χάσεις. Το μενού των executive chefs, Μιχάλη Φανερωμένου και Γιώργου Πρίντεζη εξάλλου, πάντα σε αφήνει έκπληκτο… Από την ανοιχτή κουζίνα, μπορείς να χαζέψεις τη δημιουργία όλων των συνταγών και να διαπιστώσεις ότι τα πάντα είναι homemade: από το ψωμί για burgers που ξεφουρνίζεται επιτόπου, τα αλλαντικά που κόβονται εκεί και τις αληθινά χειροποίητες πατάτες, μέχρι τα υπέροχα γλυκά του Δημήτρη Μακρινιώτη. Με δωρεάν parking, delivery ή take away, θα το βρεις επίσης στο Γκάζι (Περσεφόνης 53) και στον Πειραιά (Γρ. Λαμπράκη 117).

Γρ. Λαμπράκη 5, 2108982723


WeSC

Όλη η γκάμα των προϊόντων WeSC συγκεντρωμένη σε ένα χώρο! Στο κατάστημα που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν για τη Γλυφάδα θα βρεις τα τελευταία trend της μόδας σε τζιν και υφασμάτινα παντελόνια, μονόχρωμα ή printed t-shirts και μπλουζάκια, funky ακουστικά και μοδάτα αξεσουάρ, φορέματα με ιδιαίτερο στιλ και βέβαια τη σειρά παπουτσιών WeSC Footwear. Η απόλυτη premium streetwear συλλογή για άντρες και γυναίκες εξασφαλίζει μια εμφάνιση με σφραγίδα προσωπικού στιλ. Αναζητήστε τις νέες φθινοπωρινές συλλογές σε χρώματα, σχέδια και γεωμετρικά prints εμπνευσμένα από τη σκανδιναβική «κληρονομιά». 

 
Αρτέμιδος 2, 2108941358


Το Μαγειρείο
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, στην καρδιά της Γλυφάδας, με γεύσεις σπιτικές, από φρέσκα και αγνά υλικά της ελληνικής γης. Εξαιρετικά μαγειρευτά, ζυμαρικά, σχάρας, πιάτα ημέρας, ενώ υπάρχει και τη σπεσιαλιτέ της κάθε ημέρας, όπως το κατσικάκι γάστρας με πατάτες και φέτα. Από το απόγευμα μετατρέπεται σε μεζεδοπωλείο, με εκλεκτούς μεζέδες όπως γαύρος μαρινάτος, πατάτες με αυγά και λουκάνικο, φάβα με πέστο κάπαρης κ.ά., παρέα με ουζάκια, τσίπουρα και τα σχετικά. Σε ένα ζεστό χώρο γεμάτο γωνιές αλλά και τραπέζια στη στοά.
Φοίβης 17, 2108940263


Burger Joint
Το ακούς, το ξέρεις, το λιγουρεύεσαι. Το Burger Joint είναι τόσο διαδεδομένο στους κύκλους των burger lovers, που δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσά τους που να μην έχει δοκιμάσει (και λατρέψει) το ζουμερό μπιφτέκι του. Homemade ψωμάκια που ξεφουρνίζονται κάθε μέρα εδώ και κολασμένα μπιφτέκια (αγγελικά) πλασμένα αποκλειστικά με μοσχάρι Black Angus (δικής τους εισαγωγής). Μαζί με σάλτσες και vinaigrette που φτιάχνονται κάθε μέρα με extra παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης. Το απόλυτο hit δεν είναι άλλο από το υπερδιάσημο Umami Burger με κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και truffle mayo, αλλά και το ολοκαίνουργιο Redneck Jack burger που έχει γίνει γευστικό best seller. Μη μένεις όμως μόνο στα burgers γιατί η ήρεμη δύναμη του Burger Joint είναι η… πίτσα! Ειδικά η Truffle Veggie με πάστα μαύρης τρούφας, μοτσαρέλα, ανάμεικτα λαχανικά εποχής και παρμεζάνα, κάνει πάταγο. Οι ζύμες πατούν σε μια κλασική ναπολιτάνικη συνταγή, το αποτέλεσμα όμως έχει ένα καθαρό νεοϋορκέζικο στιλ, καθότι τα τρία αδέρφια-ιδιοκτήτες (ο Γιώργος, ο Φάνης και ο Θανάσης) έχουν όλοι τους γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το N.Y. Cheesecake που ακολουθεί πιστά την ίδια συνταγή που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου cheesecake της Νέας Υόρκης το 1978. Τέλος, να ξέρεις ότι θα βρεις και πολύ δυνατά cocktails με το Cheesecake Martini (ναι, είναι αυτό που φαντάζεσαι) και το Blossom να σε αφήνουν άφωνο. 
Γλυφάδα: Πλατεία Νυμφών 1, 2108940260/ Ν. Ψυχικό: Δ. Σολωμού 4-6, Φάρος, 2106712222


Marron


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να συνοδεύσεις τη φθινοπωρινή σου βόλτα, από μία αχνιστή και μυρωδάτη κούπα γεμάτη με το πιο υπέροχο τσάι που μπορείς να φανταστείς. Το Marron, που άνοιξε τον περασμένο χειμώνα, γλυκαίνει τα απογεύματα του Σεπτέμβρη με τις πιο εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού και τα άπαντα του κέικ. Από cupcakes μέχρι cheesecake και ό,τι ακόμα μπορείς να φανταστείς, όλα φρέσκα και σαν σύννεφα αφράτα. Σαν πέσει το βραδάκι όμως, το Marron μεταμορφώνεται σε ένα ειδυλλιακό μπαράκι με όμορφες μουσικές και στον κατάλογό του βρίσκεις 15 εκλεκτές ετικέτες κρασιού, που σχεδόν όλες σερβίρονται και σε ποτήρι. Αν όμως είσαι τύπος που προτιμάει τα δροσερά cocktails, ανακάλυψε τις 20 προτάσεις του καταλόγου. Είναι η απόδειξη ότι το καλοκαίρι κρατάει ακόμα στα νότια.
Λαζαράκη 20, 2109681085


TGI Fridays 
Αγαπημένο στέκι τα TGI Fridays™ της Γλυφάδας ήδη από το 2003, έχουν το δικό τους τρόπο να αφήνουν τους πάντες ευχαριστημένους και να κάνουν την κάθε ημέρα να θυμίζει Παρασκευή. Μοντέρνος και άνετος χώρος, ευγενέστατο και εξυπηρετικό προσωπικό, δροσερές μαργαρίτες και πεντανόστιμο φαγητό όπως τα ζουμερά burgers από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και κάθε Τετάρτη τα TGI Fridays™ της Γλυφάδας μας μεταφέρουν στην εποχή της ποτοαπαγορεύσης με live σαξόφωνο και όλα τα μπουκάλια κρασί στη μισή τιμή. Ο καλύτερος τρόπος, δηλαδή, να γίνει και η Τετάρτη Παρασκευή.
Λαζαράκη 43, 2108982608

Holy Spirit
Όλες οι βραδιές που αξίζει να θυμάσαι ξεκινάνε με ένα cocktail σε αυτό το street bar με τις mainstream μουσικάρες και την καρδιά που ανήκει στα cocktail. Υπεύθυνος για τα… υγρά αριστουργήματα ο Ξαβιέ Μισαϊλίδης, πάντα χαμογελαστός, σου προτείνει αυτό που πραγματικά θες. Νέα σεζόν για το κατάστημα της Γλυφάδας, κλείνει όπου να ’ναι το καλοκαιρινό beach bar της Βάρκιζας, έρχονται ωραίες μέρες και νύχτες.
Λαοδίκης 42, 2108982650


Vein Wine Bar & Bistro
Η Γλυφάδα εδώ και τρία χρόνια έχει αποκτήσει το δικό της στέκι  για κρασί. Στο μικρό στενάκι της Μπότσαρη θα βρείτε το Vein Wine Bar & Bistro , ένα μοντέρνο χώρο  με στοιχεία από μπαρ της Νέας Υόρκης και του εξωτερικού, με λίστα 50 κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα που σερβίρονται όλα σε ποτήρι και εναλλάσσονται κάθε μήνα, μπύρες και premium ποτά, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών με ελληνικά και ξένα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και δεκαπέντε συνοδευτικά πιάτα  που επιμελείται η σεφ Αριάδνη Πούλιου και ταιριάζει με κρασί η σομελιέ Άννα Χρισκιώτη. Η μουσική κινείται μεταξύ jazz, swing και πειραγμένου ελληνικού έντεχνου σε ένα γενικότερο κλίμα οινικού feelgood και πραγματοποιούνται lives από την εγχώρια jazz-swing σκηνή μία με δύο φορές τον μήνα και σας ξεσηκώνουν με τη δυναμική και την ενέργειά τους. Το Vein Wine bar & bistro λειτουργεί καθημερινά από τις 6 το απόγευμα με το ιταλικό apperitivo time και μέχρι τις 9 σας κερνάει μαζί με το κρασί σας και ένα πιάτο με μπρουσκέτες. Κλείνει στη 1 το βράδυ τις καθημερινές και στις 2 Παρασκευή και Σάββατο. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες, σεμινάρια και δοκιμές κρασιών με επιλεγμένους «δασκάλους» του οινικού χώρου. Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα, όπου ο χώρος διατίθεται για εταιρικά γεύματα, εκδηλώσεις και γευστικές δοκιμές.
Vein Wine Bar & Bistro, Μάρκου Μπότσαρη 1-3 Γλυφάδα, 2155159777, 6983863324

Ο Τάσος 
Ένα μικρό ζαχαροπλαστείο που θυμίζει έντονα τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τότε που το καθετί ήταν φτιαγμένο με μεράκι και από αγνά υλικά. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, με πρωτεργάτη τον παππού, ο οποίος το 1955 άνοιξε ένα μπαρ στον παλιό γλυφαδιώτικο κινηματογράφο «Αριάν». Ένθερμος υποστηρικτής του Πανιωνίου ο παππούς, μια Κυριακή ενθουσιάστηκε από το γκολ ενός ποδοσφαιριστή που λεγόταν Νέγρης και προς τιμήν του έφτιαξε κοκ με γέμιση σοκολάτας, ονομάζοντάς τα «νεγράκια». Είναι τα γνωστά νεγράκια που αφήνουν ιστορία. Το 1971 το κατάστημα-στέκι μεταφέρθηκε στη σημερινή του διεύθυνση και η παράδοση συνεχίστηκε από τον πατέρα και σήμερα από τον εγγονό. Όσοι αγαπούν τις τυρόπιτες πρέπει να περάσουν από εδώ. Είναι οι παραδοσιακές τυρόπιτες με ζύμη κουρού και φέτα παραγγελία από την Αρχαία Ολυμπία, εξ ολοκλήρου χειροποίητη. Με την ίδια φοβερή ζύμη φτιάχνονται όλα τα αλμυρά, όπως σπανακόπιτες, κρεατόπιτες, λουκανικόπιτες κ.ά., ενώ το εργαστήριο, εκτός από τα υπέροχα νεγράκια, «τιμάει» τα περισσότερα κλασικά γλυκά, τα κοκ, τις σοκολατίνες, τα σιροπιαστά, όπως σάμαλι, γαλακτομπούρεκο, γιαουρτόπιτα και πολλά ακόμη, ενώ για όσους θέλουν να γλυκαθούν το πρωί θα βρουν μηλόπιτα, μπουγάτσα, τσουρέκι. Κρατήστε το όνομα «Τάσος» και για τα εποχιακά του γλυκά και κρατήστε εγκαίρως «θέση» για τη βασιλόπιτα.
Μαραγκού 6, 2108943154 


Pere Ubu
Τα αδελφοποιημένα μαγαζιά που γέμισαν απόλαυση τις μέρες και τις νύχτες μας. Από τη μία το Pere με τα ασυναγώνιστα burgers, τα signature κοσμοπολίτικα cocktails, που δεν γνωρίζουν αντίπαλο, τη νεοϋορκέζικη αισθητική και τις μουσικές των πιο καταξιωμένων djs της πόλης. Από την άλλη το Ubu με υπότιτλο «Pure Food» που μιλάει στην ψυχή όσων πραγματικά νοιάζονται για την προέλευση και την ποιότητα του φαγητού τους. Πλούσια brunch, organic drinks, βιολογικά ψωμιά με φυσικό προζύμι, και χίλιες ακόμα γευστικές απολαύσεις που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου στην Open Κουζίνα. Αυτά τα δύο εντελώς διαφορετικά concepts τελικά συνωμοτούν για να φτιάξουν έναν κόσμο γεμάτο χαμόγελα. Το Pere Ubu είναι η καρδιά της διασκέδασης, ένα σημείο αναφοράς όπου συναντιούνται όλες οι ηλικίες και οι τύποι ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο που η φήμη του γρήγορα εξαπλώθηκε και εκτός συνόρων. Τώρα πια οι θαμώνες του μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Η γλώσσα του comfort food, όμως, της urban κουλτούρας και της πραγματικής διασκέδασης είναι κοινή. Κι είναι αυτή που σε κάνει να επιστρέφεις εδώ, ξανά και ξανά. 
Κύπρου 74, Pere: 2108941450, Ubu: 2112158737


Napoli Joe
Αρώματα και νοστιμιές Ιταλίας, σε ένα φιλόξενο και χαλαρό χώρο, με πίτσες αληθινά ιταλικές. Ψήνονται σε ξυλόφουρνο, η ζύμη φτιάχνεται από ιταλικό αλεύρι και είναι λεπτή όπως πρέπει (μπορείτε να επιλέξετε και αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης), τα αλλαντικά και τα τυριά έρχονται όλα από Ιταλία και είναι διαλεγμένα ένα προς ένα. Απλά εξαιρετικές η Napoli Joe με cotto, pancetta, καπνιστή μοτσαρέλα, μανιτάρια, φρέσκο βασιλικό και καραμελωμένο ντοματίνι και η Melanzone με καπνιστή μοτσαρέλα, καταμελωμένο κρεμμύδι και μαύρο πιπέρι, αλλά και η Healthy, με καπνιστό σολομό, ξύσμα lime και φρέσκο κρεμμύδι. Εξίσου ενδιαφέρων είναι και ο κατάλογος των ζυμαρικών (δοκιμάσαμε Amatriziana με ελαφρώς καυτερή κόκκινη σάλτσα, καπνιστή πανσέτα και τσέρι ντοματίνια), θα βρείτε και κάποιες επιλογές από κρέατα, αλλά και εξαιρετικά γλυκά, όπως το μοναδικό calzone nutella που μπορείτε να συνοδεύσετε με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης. Κάθε μέρα από τη μία το μεσημέρι έως τη μία το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα έως τις 2. Κάνει και delivery για να απολαύσετε όλα αυτά τα ωραία και στο σπίτι σας.
Αρτέμιδος 1, 2109681066

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ