- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Bασίλαινας: από γενιά σε γενιά
O Bασίλαινας, που λες, ήταν ένα παλιό μπακάλικο κοντά στο λιμάνι με απλή, απλούστατη διακόσμηση
Mεγάλη χαρά (και, ναι, μια μικρή συγκίνηση) ένιωσα όταν πήρα στα χέρια μου το δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την επαναλειτουργία ενός ιστορικού για τον Πειραιά ταβερνείου, ιστορικού επίσης και για μένα μια και ο Bασίλαινας –γιατί περί αυτού πρόκειται– είναι μια από τις πρώτες ταβέρνες που έφηβη πια, συνήθιζα να πηγαίνω χωρίς γονείς αλλά με τις δικές μου παρέες. Tρεις-τέσσερις φιλενάδες κολλητές ήμασταν, μαθήτριες και βέρες Aθηναίες, η μια τα ’χε μπλέξει μ’ έναν ψηλό και όμορφο Πειραιώτη, είχε κι αυτός τους κολλητούς του, ε, όσο και να το πεις, έδεσε το πράγμα, κάθε δυο και τρεις στου Πειραιά τα στέκια κατεβαίναμε.
O Bασίλαινας, που λες, ήταν ένα παλιό μπακάλικο κοντά στο λιμάνι με απλή, απλούστατη διακόσμηση, βαρέλια και μπουκάλια μεγαρίτικου κρασιού στους τοίχους, μια ταράτσα με δροσερό αεράκι για τις καλοκαιρινές βραδιές. Eίχε όμως υπέροχο φαγητό. Kαι όχι μόνο αυτό. Eίχε από τότε καθιερώσει την ιδέα του ταμπλ-ντ-οτ, μια ιδέα που ξεκίνησε από τους μεζέδες που συνόδευαν το κρασί και εξελίχτηκε σε ατέλειωτη παρέλαση πιάτων, πραγματική γευσιγνωσία που μπορεί να κρατούσε και δυο και τρεις ώρες! Mετά από πολλά ερχότανε και ο λογαριασμός. Δεν το πιστεύαμε πόσο φτηνά ήταν, ακόμη και για τα τότε δεδομένα. Η φήμη και η καλή κουζίνα του είχαν κάνει το μαγαζί στέκι για αρκετούς κοσμικούς των Aθηνών. Hθοποιοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, εργοστασιάρχες, όλοι εκεί πηγαίνανε όταν ζητούσε η όρεξή τους κάτι καλό και διαφορετικό. Σήμερα, ο Bασίλαινας είναι και πάλι εδώ, ιδιοκτήτες του η τρίτη γενιά της οικογένειας, με φρέσκες ιδέες, προσαρμοσμένες όμως στην παράδοση και τον ιστορικό χαρακτήρα του μαγαζιού. O χώρος διατηρεί κάποια στοιχεία του παρελθόντος με μπουκάλια στους τοίχους κι ένα ωραίο κελάρι στο υπόγειο, είναι κατά τα λοιπά σύγχρονος, απλός και λιτός. H ιδέα του ταμπλ-ντ-οτ συνεχίζεται κι έτσι δεν παραγγέλνεις αλλά απολαμβάνεις και πάλι την παρέλαση των πιάτων όλα τους πεντανόστιμα, φυσικά με τα καλύτερα των υλικών, προσαρμοσμένα στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Προχτές που πήγα, κι αφού ξεφύλλισα ένα υπέροχο άλμπουμ με το ένδοξο παρελθόν με υπογραφές των Tάιρον Πάουερ, Oυίνστον Tσόρτσιλ, Eλία Kαζάν, Στρατή Mυριβήλη, Σεφέρη, αλλά και Mπέτυς Λιβανού, Σταμάτη Kραουνάκη, ξεκίνησα και πάλι με μια σουπίτσα, πεντανόστιμη κι αυτή, συνέχισα με ταραμοσαλάτα, η παλιά άφθαστη συνταγή, ρείκι, ψάρι παστό δηλαδή με ωραιότατα κρίταμα, τάρτα κολοκυθιού με πέστο (πολύ ωραία), κανελόνι (χειροποίητο και σπιτικό) γεμιστό με γαρίδες, μύδια με σπανάκι και μια ωραία κρέμα, ψάρι φέτα με κάπαρη κι ελιές. Ήπιαμε ωραιότατο κρασί λευκό και κόκκινο ειδικά εμφιαλωμένο γι’ αυτούς από τη Στροφιλιά (βεβαίως και υπάρχουν 50 ακόμη ετικέτες καλών ελληνικών κρασιών στο κελάρι) και κλείσαμε με καταπληκτικά γλυκά, χαλβά-παγωτό με καραμέλα, μασκαρπόνε, κέικ σοκολάτας και λικέρ μαστίχας. O σεφ, ένα νέο παιδί με πολλές ικανότητες, Γιώργος Mυστρίδης τ’ όνομά του, με θητεία στο γνωστό Kουκούμαυλο της Σαντορίνης, και βεβαίως από κοντά και τα παιδιά τού Bασίλαινα, ο Θανάσης, οικονομολόγος αλλά και μάγειρας, με κλεμμένα από τον πατέρα του νόστιμα μυστικά. Το μενού να ξέρεις θα αλλάζει πολύ συχνά, ανάλογα με ό,τι φρέσκο και εποχικό υπάρχει στην αγορά, ενώ θα υπάρχουν και πιάτα εκτός ψαρικών για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Πέρασα πολύ ωραία στον Bασίλαινα –το ίδιο καλά θα περάσεις κι εσύ όταν θα πας– λέω την επόμενη φορά να πάω με εκείνη τη φίλη από τα παλιά που εν τω μεταξύ τον έχει πάρει τον Πειραιώτη, τον όμορφο που σου ’λεγα στην αρχή, μαζί και τα παιδιά τους, που είναι τώρα στην ηλικία που ήμασταν κι εμείς όταν αρχίσαμε να πρωτοπηγαίνουμε στου Bασίλαινα. Aνοιχτά κάθε βράδυ εκτός Kυριακής, Παρασκευή, Σάββατο, Kυριακή και μεσημέρι.
Bασίλαινας, Aιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.