Θεματα

Χριστούγεννα στο Σπίτι

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316130-623591.jpg

Σε όλους μας αρέσει να δεχόμαστε καλεσμένους στο σπίτι, ποια όμως οικοδέσποινα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη; Ρωτήσαμε την ειδικό, την Anna-Maria Barouh που έγραψε ολόκληρο βιβλίο για τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων κι αυτή μας αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας.

«Η πρώτη και καλύτερη συμβουλή μου είναι πως η οικοδέσποινα πρέπει να βρίσκεται με τους καλεσμένους της κι όχι κλεισμένη στην κουζίνα. Το επιτυχημένο τραπέζι χρειάζεται μόνο κέφι και οργάνωση. Για να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους, να είστε ντυμένες και περιποιημένες, ξεκούραστες, χαμογελαστές, έτοιμες να απολαύσετε τη βραδιά μαζί με τους φίλους σας. Και για μένα όλα εξαρτώνται από τρεις λίστες.

Πρώτη λίστα. Οι καλεσμένοι

Ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος του τραπεζιού μας. Αν υπάρχει χώρος (και βοήθεια) προσθέτουμε μια ροτόντα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό. Η πρόσκληση πρέπει να γίνεται 15 μέρες νωρίτερα, στις γιορτές μπορεί να γίνει και έναν μήνα πριν.

Δεύτερη λίστα. Το μενού

Σημειώστε στη δεξιά πλευρά το σκεύος στο οποίο θα σερβιριστεί το κάθε φαγητό και στην αριστερή τη σειρά προτεραιότητας, δηλαδή πως θα ξεκινήσετε και πως θα συνεχίσετε το σερβίρισμα. Τηρώντας αυτό το χρονοδιάγραμμα θα κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και θα προλάβετε τα πάντα.

Η τρίτη λίστα. Τα ψώνια.

Ψωνίζουμε 1-2 μέρες πριν όλα τα απαραίτητα. Πάμε νωρίς στο σουπερμάρκετ, όταν έχει λίγο κόσμο, για να κερδίσουμε χρόνο. Η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τα τρόφιμα και τα ποτά, τα λουλούδια ή τα διακοσμητικά που θα βάλουμε στον χώρο μας, καθώς και τα κεριά και τις χαρτοπετσέτες. Για τη διακόσμηση του τραπεζιού δε χρειάζεται τίποτα εξεζητημένο, θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε στο σπίτι μας και θα βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.


Το σπίτι

Αρκετές ημέρες πριν το τραπέζι καλό είναι να γίνει ένας γενικός καθαρισμός του σπιτιού, να γυαλιστούν τα ασημικά, να ανοίξουμε τον μπουφέ, να βγάλουμε τις καταχωνιασμένες πιατέλες (και να τις θυμηθούμε), να τις πλύνουμε ώστε να είναι έτοιμες για χρήση.

Χρυσός κανόνας!

Στρώνουμε το τραπέζι από το προηγούμενο βράδυ. Σε περίπτωση που μας λείπει κάτι, έχουμε χρόνο να το αγοράσουμε την επόμενη μέρα.

Στολίδια

Στολίδια -στεφάνια, γιρλάντες, γλάστρες, κουκουνάρια- που έχουμε βαρεθεί είναι χρήσιμα για τη διακόσμηση των τραπεζιών. Με χρυσό ή ασημένιο σπρέι δείχνουν καινούργια. Αν γεμίσουμε μικρά και μεγάλα βάζα με έλατο ή κλωνάρια από πεύκα το σπίτι θα γεμίσει ζωή. Μικρά μπολ διάσπαρτα στο σαλόνι με κόκκους καφέ αρωματισμένους με βανίλια και φουντούκι κάνουν το σπίτι να μυρίσει υπέροχα.

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μου θα εκπλαγείτε από τις δυνατότητές σας! Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλές γιορτές!»

image

*Στο βιβλίο Χριστούγεννα στο Σπίτι, Celebrating Christmas, εκδόσεις Πατάκη, θα βρείτε κι άλλες χρυσές συμβουλές και μια μεγάλη γκάμα γιορτινών συνταγών με φωτογραφίες, οδηγίες βήμα-βήμα, για κάθε περίπτωση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ