Θεματα

Μια άλλη γεύση

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301000-228349.gif

Πόσο συχνά συναντάμε άτομα με ειδικές ανάγκες να σερβίρουν ή να απασχολούνται στην κουζίνα ενός εστιατόριου; Οι περισσότεροι από εμάς ποτέ. Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι αυτό «δεν δουλεύει».

Και όμως μπορεί να «δουλέψει» αρκεί να υπάρξουν ευκαιρίες. Ο βραβευμένος με αστέρια Michelin σεφ Michel Roux Jr δήλωσε πρόσφατα « Η αντίληψη των πελατών και των ιδιοκτητών εστιατορίων πρέπει να αλλάξει» και συνεχίζει ο ιδιοκτήτης και σεφ του περίφημου εστιατορίου Le Gavroche στο Λονδίνο λέγοντας «Αναρωτήθηκα αν οι πελάτες είναι έτοιμοι να σερβίρονται από κάποιον με σύνδρομο Down και η απάντηση ήταν ναι, αρκεί το σέρβις να είναι άψογο και οι σερβιτόροι ευγενείς».

image

Όμως ακριβώς το ίδιο θα απαντούσαν όλοι οι πελάτες στο εστιατόριο ΙΤ στη Σκουφά την περασμένη Δευτέρα βράδυ. Η ομάδα του ΙΤ σε συνεργασία με την ομάδα μαγειρικής των παιδιών του ιδρύματος Η Θεοτόκος (Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση) μας μαγείρεψαν και μας σέρβιραν πιάτα γεμάτα αγάπη, ελπίδα και θέληση.

image

image

Η Θεοδώρα, η Παναγιώτα και η Δήμητρα είχαν την ευθύνη του σερβιρίσματος ενώ στην κουζίνα ο Μάριος, ο Αλέξανδρος και ο Θανάσης υπό την επίβλεψη του σεφ και δασκάλου τους Γιάννη Δεληγιάννη και με την συνεργασία του Ηλία Σταυρόπουλου από το ΙΤ έκαναν θαύματα.

image

Ο στόχος, ο οποίος ήταν τα παιδιά – εκπαιδευόμενοι του τμήματος μαγειρικής να αποκτήσουν εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, επιτεύχθηκε. Αποδείχθηκαν άψογοι και ικανοί επαγγελματίες, αρκεί να αναφέρω ότι από το μενού, που πρότειναν- μαγείρεψαν και εντάχθηκε στο κατάλογο του εστιατόριου ειδικώς για εκείνη την ημέρα, δεν έμεινε ούτε ψίχουλο.

image

Η απέραντη χαρά και υπερηφάνεια που αισθάνθηκαν τα παιδιά επειδή δούλεψαν και ένιωσαν ότι είναι μέλη της κοινωνίας και μπορούν να κερδίσουν χρήματα από μια κανονική δουλειά ήταν η επίγευση της βραδιάς.

image

image

It: Σκουφά 29, Κολωνάκι, 2103635773

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ