- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
500 γρ. μπρόκολο ● 25 γρ. βούτυρο ● 300 γρ. σφολιάτα ● 250 γρ. τυρί Gruyere ή, εναλλακτικά, γλυκιά γραβιέρα τριμμένη ● 1 κρόκο αυγού ελαφρά χτυπημένο ● λίγο μοσχοκάρυδο ● 1 δόση μπεσαμέλ ● λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε ένα ταψί για τάρτα. Πλένουμε προσεκτικά το μπρόκολο και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5΄ (το πράσινο μέρος προς τα επάνω). Στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε. Προσοχή, κρατάμε τα πράσινα κεφαλάκια ολόκληρα. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το μπρόκολο, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 5΄ ανακατευτεύοντας περιστασιακά (προσοχή να μην το λιώσουμε). Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το μεταφέρουμε στο ταψί, κόβοντας γύρω γύρω το κομμάτι του φύλλου που περισσεύει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε αρκετές φορές τη βάση της τάρτας. Ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα τυριού με το μοσχοκάρυδο, το σκορπίζουμε στη βάση της τάρτας και τοποθετούμε προσεκτικά το μπρόκολο στην κορυφή. Ανακατεύουμε την μπεσαμέλ με το υπόλοιπο τυρί, το ρίχνουμε πάνω από το μπρόκολο και κουνάμε ελαφρά το ταψί ώστε να πάει η κρέμα παντού. Γυρίζουμε ελαφρά το φύλλο στις άκρες της τάρτας και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο το αλείφουμε με τον κρόκο. Ψήνουμε για περίπου 40-45΄.
Μάθε ιστορία Το απλό μπρόκολο είναι ένα λαχανικό των άκρων. Όπως λέγεται, ή σε ξετρελαίνει η γεύση του ή δεν το αντέχεις. Το «επιστημονικό» όνομα της οικογένειάς του είναι Brassica oleracea και η ιστορία της χάνεται στους αιώνες. Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της βορειοδυτικής Μεσογείου χιλιάδες χρόνια πριν, και όπως πιστεύεται οι Ετρούσκοι ήταν οι πρώτοι που το καλλιέργησαν και το διέδωσαν στους λαούς της Μεσογείου. Οι Ρωμαίοι το λάτρεψαν, έλεγαν ότι το μπρόκολο ήταν τα πέντε δάχτυλα του Jupiter, το πουλούσαν αρκετά ακριβά σε δεμάτια και ήταν μια λιχουδιά για τους πλούσιους. Ο Απίκιος αναφέρει αρκετές συνταγές με μπρόκολο. Λέγεται ότι η Αικατερίνη των Μεδίκων έφερε το μπρόκολο στη Γαλλία, αλλά οι Γάλλοι δεν το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Το 1724 τα μπρόκολα ακόμα ήταν σχεδόν άγνωστα για τους Άγγλους, που τα ανέφεραν ως «ιταλικά σπαράγγια»! Χρόνια αργότερα με μια κίνηση ματ το μπρόκολο κατέκτησε τον κόσμο.
● Side dishes tip Σαλάτα από μικρές βραστές ολόκληρες πατάτες, κρεμμύδι και κάππαρη.
● Go Green Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Προτιμήστε να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
● Go Healthy tip Χρησιμοποιήστε αυγά με Ω-3 και βούτυρο light ή με Ω-3 και Ω-6.
● Σκονάκι Για να ξεκολλάει εύκολα η τάρτα από το ταψί, αφού βουτυρώσουμε, αλευρώσουμε και τοποθετήσουμε το φύλλο, βάζουμε το ταψί να κρυώσει για λίγο στο ψυγείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.