- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κορυφαία ντόπια κουζίνα η κρητική, υγιεινή, πληθωρική, πεντανόστιμη, έχει ήδη κάνει διεθνή καριέρα, έχει φανατικό κοινό, έχει μεγάλη λίστα εστιατορίων να την αντιπροσωπεύουν στην Αθήνα. Τελευταίο απόκτημα το ολοκαίνουργιο Ιδαίον της Πειραιώς, που το κινεί μια… αλλοπρόσαλλη όσο και άπαιχτη ομάδα. Ένας υγιεινιστής Αμερικανός από τη… Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης (δικά του και τα επιτυχημένα «Ντερλίσιους» και “Nice’n’Easy”), ένας πληθωρικός Πόντιος μάγειρας, ο Χρήστος Αθανασιάδης (με μεγάλη προϋπηρεσία σε Ελούντα και αλλού) κι ένας… νόστιμος Κρητικός, ο ηθοποιός Κώστας Αποστολάκης. Απέναντι από το «Αθηνών Αρένα», το Ιδαίον είναι εστιατόριο που θέλει να προσφέρει όχι μόνο το πανόραμα της κρητικής γεύσης αλλά και την πρωτόγονη ένταση του κρητικού γλεντιού.
Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, κυριότερα στολίδια είναι μια σειρά από σιδερένια κλουβιά που κρέμονται από την οροφή, φυσικά με την πόρτα ανοιχτή – ο Κρητικός, μας λένε, είναι πάντα ελεύθερο πουλί. Παλιές πόρτες και παράθυρα και μια μεγάλη ξύλινη Κρήτη στον τοίχο συμπληρώνουν το ντεκόρ. Ξεκινήσαμε με τα «καλωσορίσματα» – ψωμάκια, ελιές, καλό λάδι για μπουκίτσες και ρακή. Συνεχίσαμε με το γνωστό πανόραμα... Δηλαδή ντολμαδάκια μικρά, ντάκους, σταμναγκάθια με ρόδια, πατάτες με στάκα, αυγά με σύγκλινο Σφακίων, χοχλιούς μπουμπουριστούς αλλά και γιαχνιστούς, ποικιλία από πιτάκια (με χόρτα, τυριά, σαρικοπιτάκια). Τα προϊόντα τα φέρνουν κάθε εβδομάδα από όλες τις άκρες της Μεγαλονήσου και το ψάχνουν συνέχεια. Έχουν ακόμη ωραία τυριά, μακαρούνια που τα φτιάχνουν ορφανά ανωγειανά ή σκιουφικτά γιουβέτσι ή και με γαρίδες. Στα κυρίως, φυσικά, δοκιμάσαμε το γαμοπίλαφο με ωραίο σαν ριζότο πιλάφι και εξαιρετικό κρέας και κατσικάκι αυγολέμονο με ασκολύμπρους – πολύ καλό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και «σχαριστά» με διάφορα καλά κρεατικά στη σχάρα και διαθέτει πολλές σούπες (λαχανικών, κοτόσουπα αυγολέμονο, μοσχαρόσουπα με ξινόχονδρο, κακαβιά του Λιβυκού) γιατί, ναι, το Ιδαίον το γλεντάει γερά και το ξενυχτάει!
Δηλαδή αυτή τη στιγμή ίσως είναι το πιο ξενύχτικο της πόλης μιας και σερβίρει μέχρι τις 4.00 το πρωί, Π/Σ μέχρι τις 7.00, έχει δεν έχει live. Μαθαίνω ότι την περίοδο των γιορτών θα εμφανιστούν πολλοί σταρ της κρητικής σκηνής, όπως ο Στέλιος Μπικάκης, ο Μανώλης Αλεξάκης, τις Δευτέρες του Δεκέμβρη ο Μάνος Πυροβολάκης, οι Χαΐνηδες και άλλοι. Μετά τις γιορτές τα live θα κοπάσουν και θα αναδειχτεί ακόμη περισσότερο ο «εστιατορικός» χαρακτήρας του με συνταγές και πιάτα που θα ανανεώνει συνέχεια ο σεφ. Κλείσαμε το σούπερ δείπνο με ποικιλία γλυκών – και υπέροχα ξεροτήγανα, και δοκιμάσαμε ένα όχι ρακόμελο αλλά «μελίρακι», υπέροχο, φερμένο κι αυτό από το νησί, με τσικουδιά καταπληκτική και μέλι μικρής παραγωγής από την καλή εταιρεία Apifarm. Φύγαμε τις μικρές ώρες, στην πίστα είχαν φουντώσει οι σούστες, είδα μεγάλη ποικιλία από γνωστούς διάσημους της μικρής μας πόλης που αν και όχι Κρητικοί το ’χουνε ήδη κάνει στέκι το Ιδαίον. Να ξέρεις πως είναι ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ όλες τις μέρες της εβδομάδας και πως οι τιμές είναι φιλικές και ανοιχτόκαρδες, περίπου € 20 το άτομο χωρίς κρασί.
ΙΔΑΙΟΝ: Πειραιώς 187, Αθήνα, 210 3426.141, 693 2424446
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.