Low Budget Food
Μενού, happy hours, fast casual, delivery. Οδηγός επιβίωσης στην εποχή της κρίσης.
Υπήρχε κάποτε ο ωραίος εκείνος ο καιρός, που όλοι μας δίναμε ένα σκασμό λεφτά στην έξοδό μας για φαγητό και κανείς μας δεν νοιαζόταν. Ήταν η δεκαετία από το ’98 ως το 2008, τότε που τα εστιατόρια είχαν μετατραπεί σε μπουζούκια, μια βραδινή έξοδος με τα όλα της και ως τέτοια ανάλογα πληρωμένη. Μια εποχή που κυριαρχούσαν τα εστιατόρια-υπερπαραγωγές σε μέγεθος και ντεκόρ, στην πίστα-παρντόν, στην κουζίνα παίζανε μεγάλα ονόματα με πιστό κοινό που τους ακολουθούσε στις μεταγραφές της κάθε σεζόν, στα πιάτα τα φαγητά δεν ήταν απλώς φαγητά αλλά «δημιουργίες» ή/και η τελευταία λέξη της μόδας στο food & wine διεθνώς. Οι πελάτες από την άλλη, στο σύνολο ή έστω στο μεγαλύτερο μέρος τους, λίγο ενδιαφέρονταν για τη «δημιουργία», όλη τους η προσοχή ήταν προσηλωμένη στους υπόλοιπους και πολύ πιο ενδιαφέροντες φιόγκους και κορδελάκια. Όταν κάποιοι από εμάς ανακάλυπταν κάποιο «διαμαντάκι», ένα εστιατόριο που είχε καλή ποιότητα φαγητού και τιμές ανθρωπινές πανηγυρίζαμε! Δίναμε μάλιστα και συγχαρητήρια στο «κανονικό», σ’ αυτό που στη συνέχεια μάθαμε να λέμε “value for money”, σ’ αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση. Από την απολαυστική εκείνη εποχή μάς έμειναν αξέχαστα τα ονόματα κάποιων πιάτων καθώς και τα λεφτά που δώσαμε για να τα φάμε. Σήμερα όμως οι καιροί έχουν άλλες απαιτήσεις, έχουμε κρίση και αυτή δεν φέρνει μόνο κακά, έχει και τα καλά της. Το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση, μας κάνει λιγότερο υπερβολικούς, περισσότερο απαιτητικούς, μας κάνει να ψάχνουμε οπωσδήποτε την ποιότητα και σχεδόν πάντα (πια) τη συμφέρουσα τιμή. Με δυο λόγια, η κρίση μάς κάνει λογικούς. Και οι επιχειρηματίες της γεύσης για να επιβιώσουν αποφεύγουν το υπερτιμημένο και καταφεύγουν σε έξυπνες λύσεις. Από τα ακριβά ξεκινώντας και φτάνοντας μέχρι και τα «ταπεινά», οι επιχειρηματίες πια κινούνται ευέλικτα προτείνοντας μενού, καθιερώνοντας happy hours, διευρύνοντας το ωράριό τους σε all day, αναζητώντας φτηνότερες πρώτες ύλες. Αλλά κι εμείς οι πελάτες γυρνάμε πια την πλάτη σ’ όσα μέχρι χτες μετά μανίας αναζητούσαμε, γινόμαστε πολύ πιο απαιτητικοί στο θέμα της ποιότητας, θέλουμε να ξέρουμε από τι ακριβώς αποτελείται και από πού προέρχεται το περιεχόμενο του πιάτου μας και όχι μόνο δεν το συζητάμε το «ακριβό» αλλά το εξοστρακίζουμε στο πυρ το εξώτερο! Η Αθήνα μέσα από μια δύσκολη, είναι η αλήθεια, μετάβαση, σήμερα έχει πραγματικά απ’ όλα και συμφέρει. Μεγάλα ή μικρότερα, μοντέρνα ή παραδοσιακά, εστιατόρια, μπιραρίες, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, ταβέρνες και κάθε είδους μαγαζί που προσφέρει φαγητό φοράνε τα καλά τους και μας περιμένουν. Ας δούμε ποιες είναι οι τάσεις της εποχής και μ’ ένα στόμα-μια φωνή ας δηλώσουμε: κι αν έχει κρίση δεν θα πεινάσουμε, εμείς θα διασκεδάσουμε!
Μενού, μειωμένες τιμές και happy hours
Την αρχή έκαναν τα εστιατόρια πολυτελείας, που με τρόμο έβλεπαν στον καιρό της κρίσης τις σάλες τους αδειανές. Η σύσταση ενός μενού που περιλαμβάνει μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση της κουζίνας και του επώνυμου συνήθως σεφ δίνει τη δυνατότητα στον μεν επιχειρηματία να διαχειριστεί αλλιώς τα κόστη του, ενώ ο πελάτης απολαμβάνει μια συμπυκνωμένη γεύση και μάλιστα σε «συμπυκνωμένη» τιμή. Η ιδέα γρήγορα εξαπλώθηκε και σήμερα τα περισσότερα εστιατόρια έχουν μενού ή και εκπτωτικές τιμές. Έτσι, στο Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983), ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα –τώρα μάλιστα που ανοίγει και ο υπέροχος κήπος του– εστιατόρια της πόλης, μπορεί κάποιος να ευχαριστηθεί ένα δείπνο αξιώσεων με πιάτα από τον πολύ καλό σεφ Αλέξη Καρδάση στην εξαιρετική τιμή των € 25! Στον Διόνυσο (Ρ. Γκάλι 43, Μακρυγιάννη, 210 9233.182) και με θέα Ακρόπολη σερβίρουν 12 το μεσημέρι με 6 το απόγευμα μενού πέντε πιάτων με € 38. Στο πολυτελές και κοσμικό Baraonda (Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, 210 6444.308) από Δευτέρα έως Πέμπτη υπάρχουν δύο μενού με € 34 και € 36. Στον Θαλασσινό (Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404.518) και στη γραφική αυλή με τις πέργκολες ένα ζευγάρι μπορεί να απολαύσει ωραία (και πάντα φρέσκια) ψαροφαγία διαλέγοντας το μενού των € 48 και για τους δύο. Στον Αϊ-Νικόλα (Λ. Συγγρού 156, 210 9232.919), το «αμπιγιέ» ψαροφαγικό της Συγγρού, έχουν “Mezzo Menu” με όλα τα πιάτα αν θες στη μισή ποσότητα και στη μισή τιμή – θέλεις, το ξέρω. Στο καινούργιο Tramezzini Café (Κ. Βάρναλη 2, Χαλάνδρι, 210 6826.459) προσφέρουν ποτήρι κρασί από δική τους εισαγωγή από την Ιταλία μαζί με κάποιο πιάτο ζυμαρικών ή ένα ριζότο στην τιμή σοκ των € 7,50! Στην καινούργια μπιραρία Beertuoso (Λ. Ποσειδώνος 38, 210 9836.550) στον Άλιμο, θα βρεις πιάτα εξαιρετικά σε πολύ καλές τιμές, αλλά και κάθε μέρα από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 μπορείς να πιεις όση βαρελίσια μπίρα θες και να γευτείς όλα τα πιάτα με έκπτωση 30%. Αλλά και στην παλιά και καλή μπιραρία Octoberfest (Aγ. Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, 210 6082.999) με τις μεγάλες ποικιλίες, τα βαυαρέζικα χορταστικά πιάτα και τις μπίρες όλων των ειδών και των μεγεθών, ένα άτομο δεν ξεπερνάει τα € 15. Στον Λεμονόκηπο (Αγ. Τριάδος 11 & Επταλόφου, 210 2588.611) στη Φιλαδέλφεια, με ωραίο κήπο, χώρο για να παίζουν τα παιδιά, ωραίες μουσικές και ανοιχτά από το μεσημέρι, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα νόστιμο, χορταστικό γεύμα με περίπου € 20. Στο συμπαθέστατο all day Βουτάδων 48 (Βουτάδων 48, Γκάζι, 210 3413.729), με τραπεζάκια έξω, σνακς, νόστιμες σαλάτες, κρύα πιάτα και κοκτέιλς, κάνουν έκπτωση 30% σε κάθε φοιτητή που δείχνει απλά το πάσο του. Τελευταία ήρθαν στην Ελλάδα και τα διάσημα από τη Μεγάλη Βρετανία gbk’s (gourmet burger kitchen) που άνοιξαν το πρώτο τους restaurant στο The Mall Athens στο Μαρούσι. Με σλόγκαν «το καλύτερο burger της πόλης» χρησιμοποιούν κρέας από 100% Aberdeen Angus Beef, φρέσκα ελληνικά κοτόπουλα και εκλεκτά λαχανικά, και έχουν τιμές από € 8 ως 12. Τέλος, σε όλα τα T.G.I. Friday’s από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, με ωραίες μουσικές διοργανώνουν after office parties με μοναδικά κοκτέιλς και λαχταριστά appetizers σε happy hour (17.00-20.00) τιμές.
Ταβέρνα for ever
Κάθε καινούργια ταβέρνα που ανοίγει έχει και αυτό το κάτι στο ντεκόρ που τη βάζει μεμιάς στην κατηγορία «μοντέρνα». Άνθηση όμως γνωρίζουν και οι παλιές, αυθεντικές της Αθήνας, τα γραφικά μικρά ταβερνάκια-καπηλειά που πήγαιναν οι γονείς μας για καλό κρασί και σπιτικά πιάτα. Και οι δύο κατηγορίες, παλιές και καινούργιες, πολύ συχνά προσθέτουν και όργανα για περισσότερη διασκέδαση του πελάτη, σίγουρα όμως και οι δύο επιμένουν και στις χαμηλές τιμές. Στο γλυκύτατο Πέταλο (Ξάνθης 10 & Λέλας Καραγιάννη, 210 8622.000) της Κυψέλης, και μέσα στο χώρο που θυμίζει σπίτι φίλων, ο λογαριασμός ποτέ δεν ξεπερνάει τα € 15, ενώ τις Κυριακές τα μεσημέρια ανοίγουν μπουφέ όπου κανείς μπορεί να φάει μέχρι σκασμού με € 12. Στον Γάιδαρο (Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, 210 6000.724), την ταβέρνα με την ωραία αυλή στην Αγία Παρασκευή, κάνουν έκπτωση 10% σε κάθε λογαριασμό. Στο πολύ χαλαρό και φιλικό Tirbouson (Κωνσταντινουπόλεως 104, 210 3410.107, Κεραμεικός) ψηφίζουν… ΔΝσΤ, δηλαδή Δεν Νηστεύω στο Tirbouson, και από Δευτέρα έως Πέμπτη πληρώνεις € 12,5 το άτομο και με κρασί, ενώ και τις υπόλοιπες μέρες μη φανταστείς πολύ παραπάνω. Στην Παλιά Ιστορία (Δημοφώντος 146, 210 3466.601) στα Πετράλωνα, έχει πολλούς μεζέδες κι ακόμα πιο πολλά τσίπουρα για να συνοδέψεις. Κινήσου άφοβα, οι τιμές είναι γύρω στα € 12-15, ακόμη και με μεγάλη κατανάλωση. Στο καινούργιο Μεζεδάδικο (Πλ. Μεσολογγίου 5, 210 7250.528, Παγκράτι) η ατμόσφαιρα είναι παρεΐστικη, το ντεκόρ πολύχρωμο, κάποιες μέρες παίζει και ζωντανή μουσική, οι μερίδες είναι χορταστικές και πάμφθηνες, υπολόγισε γύρω στα € 15 το άτομο. Στο Αρχοντικό (Έβρου 40, 210 7777.742), και μέσα στα δωματιάκια που το κάνουν να μοιάζει με σπίτι, μαγειρεύουν καθημερινά όλα τα αθάνατα ελληνικά φαγητά που αγαπάμε σε τιμές γύρω στα € 15 το άτομο. Στο Χαρτί και Καλαμάρι (Λ. Ειρήνης 33, 210 4023.306 & 210 4023.307), κάτω στο Πέραμα, θα συναντήσεις μεγάλη ποικιλία μεζέδων τόσο σε ψάρι –και φρέσκιοι αχινοί–, όσο και σε κρέας, όλα τους αυθεντικά και πεντανόστιμα, όλα τους σε τιμές που σε κάνουν (μαζί με την ωραία ατμόσφαιρα) να θες να πηγαίνεις ξανά και ξανά.
Φαγητό στο σπίτι
Οι καινούργιοι καιροί μάς ξαναμάζεψαν στο σπίτι, αναθέρμαναν τις σχέσεις και φέρανε τις παρέες πιο κοντά. Από την άλλη και η τηλεόραση με τόσα εντατικά μαθήματα μας έκανε όλους ξεφτέρια! Γι’ αυτό και οι βιομηχανίες τροφίμων βγάζουνε κάθε τόσο καινούργια προϊόντα με τα οποία μπορούμε όλοι εύκολα, γρήγορα και κυρίως οικονομικά να μαγειρέψουμε για να ταΐσουμε την οικογένεια ή τους φίλους. Μαζί ξαναζωντάνεψαν οι λαϊκές αγορές με τα φρέσκα και φτηνά καλούδια και τα deli που φέρνουν ελληνικές (και άρα πιο προσιτές) λιχουδιές απ’ όλη την επικράτεια. Όταν δεν υπάρχει χρόνος, η λύση είναι η παρακάτω κατηγορία που κι αυτή στις μέρες μας γνωρίζει νέες δόξες…
Delivery, παντοτινέ μου φίλε
Σουβλάκια, πίτσες, burgers, σούσι, έθνικ κουζίνες και μαγειρευτά. Δηλαδή ό,τι τραβάει η ψυχή σου και φτηνά και υπεύθυνα! Όχι μόνο γιατί τα περισσότερα έχουν καλυτερέψει ποιότητα και παροχές, αλλά και γιατί στην κούρσα προστέθηκαν και αρκετά καλά εστιατόρια που ξεκίνησαν να δίνουν φαγητό και σε πακέτο. Έτσι μπορείς να φας ένα αυθεντικό αμερικάνικο Simply Burgers (www.simplyburgers.gr) στον έτσι κι αλλιώς ωραίο χώρο τους αλλά το ίδιο καλό (χάρη στην ειδική συσκευασία) και ζουμερό μπορεί σε λίγη ώρα να καταφτάσει και σπίτι σου. Μαζί με πατάτες πεντανόστιμες, σαλάτες ολόφρεσκιες, λιχουδιάρικα και πάντα καλοφτιαγμένα ορεκτικά, δώρο για το τέλος και ένα πεντανόστιμο σοκολατένιο brownie για καθένα της παρέας. Το Vincenzo (Γιαννιτσοπούλου 1, 210 8941.310), ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ιταλικά της Γλυφάδας, στα στέλνει και με πολύ καλές τιμές στο σπίτι. Στο L’ Artigiano (www.lartigiano.gr) οι ιταλικές προτάσεις δεν έχουν τελειωμό και καλύπτουν τα γούστα όλης της παρέας και μάλιστα σε τιμές εξαιρετικές. Η Crepa-Crepa (www.crepa-crepa.gr) σού αλλάζει τη γεύση από τα συνηθισμένα με κρέπες αλμυρές ή γλυκές και γεμιστές με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Η Mystic Pizza (Εμ. Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839.500) θα σε βρει σε λίγη ώρα με πίτσες πεντανόστιμες και με πολύ καλά υλικά. Το Pango’s (Ζωοδόχου Πηγής, 210 3834.753), μέσα στο κέντρο της πόλης, θα σου φέρει στο γραφείο ωραιότατα σάντουιτς, wraps με πάντα φρέσκα υλικά, σαλάτες και ό,τι άλλο θες. Στο κέντρο επίσης, στο γνωστό σου Βrazilian, είτε εκεί είτε με delivery στο γραφείο ή στο σπίτι (και με πολύ μειωμένες τιμές), μπορείς να γευματίσεις με ωραία σάντουιτς, ομελέτες, κις λορέν αλλά και λαδερά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.