Θεματα

Κρασί

Επιστροφή στο χύμα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 334
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12448-28297.jpg

Αν και πίνω κρασί δεν ξέρω πολλά, το αγαπάω όμως το καλό και τώρα τελευταία όσο να ’ναι δυσκολεύομαι να πληρώσω τα 15 ή και παραπάνω ευρώ ενός μεσαία καλού εμφιαλωμένου για να μαζέψω τους φίλους στο σπίτι. Γυρνάω λοιπόν την Αθήνα και μαθαίνω κάβες που πουλούν καλό χύμα, όλοι τους μου δηλώνουν πως τελευταία έχει αυξηθεί η πελατεία. Μαθαίνω ακόμη μερικά απλά μυστικά, πως δηλαδή καλό είναι να αγοράζω κρασί σε μικρές ποσότητες για να μη χαλάει και πως η φύλαξή του σε ασκούς είναι η πιο καλή. Τέλος μαθαίνω τον πολύ απλό κανόνα για να βρω αυτό που μ’ αρέσει: μάτι-μύτη-στόμα. Λένε δηλαδή όλοι οι γνωρίζοντες πως στο κρασί πρώτα παίζει ρόλο το μάτι (αν το χρώμα είναι καλό, αν το κρασί είναι διαυγές ή θολό), δεύτερη έρχεται η μύτη, αν δηλαδή μυρίζει ωραία και τέλος το στόμα είναι αυτό που θα σου πει αν το κρασί σού ταιριάζει σαν γεύση.

Το Οινότυπο (Χαρ. Τρικούπη 98, 210 3616.274) έχει φανατικούς πελάτες απ’ όλη την Αθήνα. Διαθέτει πάνω από 2.000 ετικέτες ξένες και ελληνικές, αλλά έχει και πολύ καλά χύμα κρασιά που οι ίδιοι πολλές φορές παλιώνουν σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, ενώ οι δεξαμενές τους είναι συνδεδεμένες με φιάλες αζώτου ώστε να μην οξειδωθούν. Εδώ, λοιπόν, βρήκα ωραιότατο Sauvignon Blanc με € 4,40 το λίτρο, Μαλαγουζιά λευκή με € 5, Άρωμα Λήμνου με € 2,60, ξινόμαυρο κόκκινο με € 3, Grande Reserve Syrah με € 7, Μerlot φρέσκο και βιολογικής γεωργίας με € 4,4. Κι ακόμη βρήκα πολλές συνοδευτικές λιχουδιές, όπως απάκι Κρήτης, Νούμπουλο Κερκύρας, καβουρμά βουβαλίσιο και άλλα. Κάνουν και παράδοση στο σπίτι.

Ψηλά στα Μελίσσια βρίσκεται το γνωστό σε όλη την Αθήνα Κρασοπουλιό (Δημοκρατίας 11, 210 8033.123) και ο συμπαθέστατος ιδιοκτήτης του Λάζαρος Τουγουντζόγλου θα σε βάλει να δοκιμάσεις διάφορα μέχρι να τεστάρει το γούστο σου. Εδώ βρήκα χύμα Merlot Cabernet προς € 3,5 το λίτρο, Syrah με € 3,5, Gevurstraminer Αρκαδίας με € 3,5, Μαυροδάφνη παλαιωμένη με € 4, γλυκό κρασί Λήμνου με € 5, τσίπουρο παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι με € 15 το λίτρο, βρήκα μάλιστα και το αγαπημένο μου Riesling, που όμως τους είχε τελειώσει. Φυσικά το Κρασοπουλιό έχει και πολλές ετικέτες, διαθέτει φιάλες αζώτου, φέρνει κρασιά από την Τοσκάνη, έχει μεγάλη ποικιλία σε malt ουίσκι, κάνει πολύ συχνά βραδιές οινογνωσίας αλλά και «τυχαία» βράδια με μουσικές jazz – ο Λάζαρος κι οι φίλοι του.   

H «Οινάνθη» (Γ. Σισίνη 39), στην περιοχή Χίλτον, είναι μια κάβα μικρή και πολύ αγαπημένη. Η ιδιοκτήτρια Κωνσταντίνα το ψάχνει, αγαπάει τους μικρούς παραγωγούς, έχει και πολύ καλά εμφιαλωμένα σε καλές τιμές. Από χύμα έχει καλό Syrah Τυρνάβου προς € 6 το 1,5 lt, Mοσχοφίλερο Μαντινείας με € 5 το 1,5 lt, Malvasia (λευκό) με € 8, τσίπουρο Τυρνάβου με € 11 το 1,5 lt κι ακόμη έχει πολλά deli.

Μια παλιά και καλή κάβα είναι οι «Αμπελο...σοφίες» (Κειριαδών 81, 210 3421.041) στα Πετράλωνα. Η ιδιοκτήτρια Σταυρούλα Δασακλή μου λέει πως καταρχήν φέρνουν το δικό τους κρασί από τα αμπέλια και το οινοποιείο τους στο Μαλανδρένι της Νεμέας, κρασί Αγιωργίτικο, κόκκινο και ροζέ σούπερ, € 2,70 το κόκκινο, € 2 το ροζέ. Κι ακόμη έχει Μοσχάτο Αμβούργου κοκκινέλι προς € 2,70 το λίτρο, Ροδίτη λευκό από Νεμέα € 1,90, Νυχτέρι Σαντορίνης με 2,70, γλυκό κρασί Vinsanto Σαντορίνης € 15, Μοσχάτο Ρίου γλυκό με € 4,5, τσικουδιά από τις Αρχάνες με € 6. Και εδώ διοργανώνονται συχνά βραδιές οίνου, παρουσιάσεις παραγωγών, σεμινάρια, οινικές εκδρομές.

Το «Πατητήρι» του Άρη και της Ερμιόνης είναι στους Αμπελοκήπους (Τριφυλλίας 83, 210 6929.689), έχει κι αυτό μαζί με τα εμφιαλωμένα πολλά καλά χύμα, όπως λευκό Μοσχάτο Αλεξάνδρειας με € 5 το 1,5 lt, Μοσχοφίλερο λευκό του Λαντίδη από Νεμέα με € 4 το 1,5 lt, Cabernet Sauvignon 5 μήνες παλαιωμένο σε βαρέλι προς € 5 το 1,5 lt, τα ελαφρώς αφρώδη λευκά, ροζέ, κόκκινα της Ζίτσας προς € 4 το 1,5 lt, Ροδίτη λευκό από τον Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου με € 3 το 1,5 lt. 

Το «Εύβοτρυς» στην Πεύκη (Πίνδου 48, 210 8060.597) είναι πολύ παλιό, μια επιχείρηση που περνάει από γενιά σε γενιά. Εδώ θα βρεις Μοσχοφίλερο Μαντινείας με € 3,5 το λίτρο, Ροδίτη (λευκό) με € 1,80, ρετσίνα με 1,50, τσίπουρο Τυρνάβου και τσικουδιά Κρήτης με € 6.

Τέλος, κάτω στον Κολωνό (Λένορμαν 183 & Κρέοντος, 210 5146.163) θα βρεις τον «Κορωναίο», ένα από τα παλιότερα και σήμερα το μοναδικό (δεν δίνονται πια άδειες) οινοποιείο της Αθήνας. Η Νατάσσα και ο Μιχάλης έχουν σαντορινιά καταγωγή και δικά τους αμπέλια στο νησί. Τους επισκέπτονται απ’ όλη την Αθήνα, ενώ προμηθεύουν και πολλά γνωστά εστιατόρια. Θα βρεις Ασύρτικο Σαντορίνης με € 3 το λίτρο, Αγιωργίτικο με € 1,5, εκπληκτικό ροζέ από Αγιωργίτικο με € 1,5, ρετσίνα Αττικής (που μου λένε ότι γνωρίζει νέα άνθηση και είναι μια σταλιά πιο εκλεπτυσμένη από παλιά) με € 1,50, τσίπουρο από τα Τζουμέρκα με € 12 το λίτρο, ρακή από το Ηράκλειο με € 4,4.


news & gossip

● Ο –μας τρέχουν τα σάλια– Τsaf της Χαλκίδας ανοίγει εντός των ημερών ψαροταβέρνα και στην Αθήνα

● Με νέο σεφ, τον Ρενάτο Μεκόλι, ο Βασίλαινας και με πιο πολλά πιάτα κρεατικών

● Ένα ακόμη κρητικό, ο Κατεχάρης, άνοιξε και στρώνει τραπέζι στο Χαλάνδρι

● Η Καβάτζα στη Σπευσίππου στο Κολωνάκι σερβίρει από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ καθημερινό ελληνικό φαγητό με ευρώ –βαριά!– 7 το κεφάλι.

Mellow καινούργιο, με ζωντανή μουσική, κρεατοφαγικό από το διπλανό και αδελφό Meat Square στην αρχή της Ηροδότου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ