Από τη μια θα τρέχεις για να ψηφίσεις και από την άλλη δεν είναι καιροί για να ετοιμάζεις (ψωνίζεις) τρικούβερτα τραπεζώματα. Τα δυο βασικά που σου χρειάζονται είναι ψωμί (πολύ), και αλκοόλ (μπίρες, κρασί, τσίπουρα), ζητά κι απ´ τους υπόλοιπους της παρέας να φέρουν κάτι. Μπορείς να έχεις πάρει από το Σάββατο κάποιες μικρές προμήθειες σε ντομάτες και ντοματίνια, ένα ματσάκι άνηθο κι ένα μαϊντανό, αυγά, τόνο σε κονσέρβα, 3-4 λουκάνικα, ένα πικάντικο σαλάμι αέρος ή κάμποσες φέτες προσούτο που θα κόψεις σε μικρότερες μπουκίτσες για να φτουρήσουν. Εννοείται πως κάπου υπάρχει ένα βαζάκι κάπαρη, μια καλή μουστάρδα (αυτή με το μέλι κάνει θαύματα), ένα βαζάκι λιαστές ντομάτες. Ένα λάδι τρούφας μπορεί να σε οδηγήσει από το τίποτα σε αριστουργήματα. Καταρχάς κάποιες προτάσεις που ταιριάζουν με τον πνεύμα της ημέρας. Πάρε έμπνευση και κάνε με την παρέα τους δικούς σας συνδυασμούς.
- Η μπρουσκέτα του Μεϊμαράκη
Ψωμί προζυμένιο, κατσικίσιο τυρί, λάδι, ντομάτα, ρίγανη απ’ τον Ψηλορείτη
- Η μπρουσκέτα του Τσίπρα
Τζαπάτα με λάδι, λεμόνι, άνηθο, τόνο Αλονήσου
- Η μπρουσκέτα του Θεοδωράκη
Ντακάκια με χόρτα τσιγαριαστά, 2 σταγόνες τρούφα, χοντρό αλάτσι
- Η μπρουσκέτα του Λαφαζάνη
Παξιμάδι βρεγμένο, ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς το κουκούτσι, θρούμπι
- Η μπρουσκέτα της Φώφης
Χωριάτικο με μελιτζάνες ιμάμ και θρυμματισμένη φέτα
- Η μπρουσκέτα του Κουτσούμπα
Ψωμί καλαμποκένιο, χοιρινό λουκάνικο Ευρυτανίας, μπούκοβο
Η άλλη εκδοχή είναι να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα φαγητών της προηγούμενης ημέρας. Προφανώς, δεν αποκλείεται ένας συνδυασμός και των δυο. Άκου μερικές ακόμα προτάσεις.
Πάνω σε ψωμιά κομμένα σε φέτες και φετούλες (πολύ καλή δουλειά κάνουν και οι πίτες για σουβλάκια, μικρές, μεσαίες, μεγαλύτερες, ζεσταίνονται στο γκριλ στο πι και φι, γι' αυτό να έχεις πάντα στην κατάψυξη-ΣΩΖΟΥΝ!!), βαλε ό,τι περίσσεψε:
*Κρέας. Τα καθαρά από κόκαλα και λίπη κομμάτια, από ψητό, βραστό η κοκκινιστό ή και μπριζόλες, τα κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες. Αλείφεις το ψωμί με μια στρώση μουστάρδα ή λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη (όχι και τα δυο μαζί). Ακουμπάς τα κρεατάκια, ραντίζεις με 2-3 σταγόνες καλό λάδι, προσθέτεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίξε ανέμελα 2-3 φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή δυόσμου ή σχοινόπρασο (όχι αυτά με τη λιαστή).
*Κοτόπουλο. Βράσε μια 6αδα αυγά. Λιώσε τους κρόκους με το πιρούνι και πρόσθεσε λίγο αλάτι, λεμόνι και λίγο λάδι-αν έχεις και καλαμπόκι του πάει πολύ. Χρησιμοποίησε το μείγμα για να αλείψεις το ψωμί και βάλε από πάνω μικρά κομμάτια κοτόπουλου, φυσικά συν πιπέρι.
*Ψάρι. Καθάρισέ το από κόκαλα και πέτσες και στο καθαρό ψαχνό πρόσθεσε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό. Ράντισε με λάδι και λεμόνι, του πάει και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
*Λαδερά. Ας πούμε ότι έχεις από χτες μελιτζάνες ιμάμ. Βαλε πολύ λίγο μ´ ένα κουταλάκι, ίσα για να πάρει γεύση σαν βάση πάνω στις φέτες του ψωμιού και πρόσθεσε σε κάθε ψωμάκι ένα κομμάτι λουκάνικο που προηγουμένως έχεις ψήσει ή τηγανίσει. Σου έχουν περισσέψει μπάμιες; Βάλτες πάνω στο ψωμί και από πάνω μικρά κομματάκια κοτόπουλου.
*Με τόνο. Φτιάξε σε ένα μπολ τον τόνο με μαγιονέζα ή λάδι και μπόλικο λεμόνι. Πρόσθεσε ψιλοκομμένα ασπράδια βραστών αυγών, κάπαρη και άνηθο. Άλειψε με το μείγμα τις μπρουσκέτες.
*Με ντομάτα, τριμμένη φέτα, λάδι, ρίγανη.
*Με ντομάτα, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.
*Πέρνα μια φέτα ντομάτα πάνω από κάθε ψωμάκι να «κοκκινίσει» και ακούμπησε πάνω λίγο προσούτο. Οι Ισπανοί τα λένε pa amb tomaquet και τα σερβίρουν σκέτα με ντομάτα και λίγο ανθό αλατιού. Κάνουν θραύση.
TIPS
1.Τα ψωμιά διαφόρων ειδών σου δίνουν ιδέες για συνδυασμούς και χορταίνουν το μάτι.
2.Σημασία έχουν οι ωραίες πιατέλες και πιατελάκια, γεμάτες από καλοβαλμένα ψωμάκια με μεζέδες κατά είδος.
3.Ξεκίνα από τα πιο απλά (ψωμάκια με ντομάτα ή ένα κομματάκι προσούτο), συνέχισε με τα ψαρικά, με κοτόπουλο, βγάζε συνέχεια παραλλαγές, αποτελείωσέ τους με τις υπερπαραγωγές-ιμάμ με λουκάνικο.
4.Θυμήσου πως λίγες σταγόνες καλό λάδι, φρεσκοτριμμένα πιπέρια, χοντρό φυσικό αλάτι, ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά-ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός πάνω από κάθε ψωμάκι είναι τα υλικά που απογειώνουν τις γεύσεις. Καλό βόλι!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.