Θεματα

Τα πρώτα καυτά νέα της σεζόν

Μικρά και μεγάλα εστιατόρια, νέα σχέδια στα σκαριά, σεφ σε δράση. Τα καινούργια στέκια σε περιμένουν.

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 538
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107654-239557.jpg

Άλλες χρονιές έπρεπε να φτάσει Νοέμβρης για να σκάσουν μύτη τα «νέα». Φέτος, οι επιχειρηματίες της γεύσης εκμεταλλεύτηκαν το ήσυχο (;) διάστημα του καλοκαιριού για να στρώσουν τα καινούργια τους, κάποιοι άλλοι λόγω γεγονότων ανέβαλλαν το opening και ανοίγουν αμέσως μετά τις εκλογές. Ελπιδοφόρο για όλους εμάς πως από τη μία οι νέες τάσεις καταφθάνουν από όλο τον κόσμο με ταχύτητα αστραπής και στην Αθήνα και από την άλλη οι επιχειρηματίες στήνουν τα καινούργια τους με φανατική προσήλωση στο κόστος (το δικό τους αλλά και της τσέπης μας).

Είμαστε πολίτες του κόσμου

Έχουμε γίνει εξπέρ στο σούσι αλλά ο ασιατισμός μάς περπατάει και σε πιο πέρα μονοπάτια. Ανοίγουν σουσάδικα παντού με casual νοοτροπία, το καινούργιο Nakama της οδού Μασσαλίας είναι μικρό, μοντέρνο, ανοίγει από το πρωί, σερβίρει επιτόπου, στέλνει πακέτο και, το κυριότερο, έχει πολύ προσιτές τιμές. Η περουβιανογιαπωνέζικη κουζίνα (Nikkei, βλέπε διεθνείς τάσεις) είναι και στην Αθήνα στα πάνω της με τον Δημήτρη Κατριβέση που την πρωτολάνσαρε να αναλαμβάνει τα Kiku (στα σχέδια είναι και ένα ακόμη Kiku στο Λονδίνο). Το Balthazar ανοίγει ξανά χειμώνα (δούλευε μόνο καλοκαίρι) και ο Χριστόφορος Πέσκιας ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα που ενώνουν Ασία με Περού – ανοίγει αρχές Οκτώβρη. Εντός των ημερών ανοίγει από τον Γιάννη Μωράκη (Cash) και το Nikkei, όνομα και πράγμα, στη Λεβέντη στο Κολωνάκι.

image

Nakama

image

Nakama

image

Nikkei

Grande openings

Το «Θα σε κάνω βασίλισσα» του Δημήτρη Λίτινα είναι εδώ και καιρό έτοιμο, αλλά έκανε υπομονή να περάσει η... λαίλαπα του καλοκαιριού. Το χώρο έχει φτιάξει ο γνωστός Kirios Criton (περιμένουμε πολλές ομορφιές και εξτραβαγκάντσες), τα πιάτα επιμελείται ο Ανδρέας Λαγός, μεγάλη έμφαση όμως θα δίνεται στα premium προϊόντα (αυγοτάραχα, φουαγκρά, τυριά κ.ά.) αλλά και σε premium ποτά (...σκούρα ως επί το πλείστον, μου λέει ο Λίτινας, δηλαδή ουίσκι-ρούμια). Η κάβα των κρασιών αναμένεται κάτι παραπάνω από εξαιρετική ενώ θα γίνονται πολλά happenings με γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και πελάτες να αναγορεύονται καθημερινά Βασίλισσες! Η Στοά Σπυρομήλιου ανακαινίζεται πυρετωδώς από το δίδυμο των επιτυχημένων χώρων, τους αδερφούς Πανά. Το City Bistro θα σερβίρει «εύκολη» κουζίνα, το City Bar θα προσφέρει καφέ από το πρωί αλλά και απεριτίφ, κρασιά και νοστιμιές. Στο Zonar’s, που το έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Κ Studio, είναι που θα γίνουν οι μεγάλες αλλαγές. Μαθαίνω για βελούδα, μπουαζερί και λοιπά πολύτιμα υλικά που θα αναβιώσουν τις παλιές ένδοξες μέρες.

Στα grande να συμπεριλάβω και τη μεγάλη ανακαίνιση που κάνει ο αρχιτέκτονας Τάσος Ζέππος στο Faro Capo του Ψυχικού – ανοίγει μέσα Νοέμβρη. Ήδη ανοιxτό όμως είναι το Modern Restaurant στο υπέροχα φτιαγμένο από τους Stage Design Office ξενοδοχείο Athens Was της Διονυσίου Αεροπαγίτου, με θαυμάσια θέα Ακρόπολη, μεσογειακή κουζίνα και σεφ τον Ηλία Σταρόγιαννη. Τέλος το πολυσύχναστο Mama Roux του κέντρου ανοίγει Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου μετά τις εκλογές το αδελφάκι Mama Roux South στη Λαζαράκη στη Γλυφάδα με μενού πολυεθνικό αλλά και Low & Slow Bbq.

image

City Bistro

image

Modern Restaurant

image

Mama Roux South

Στρείδια, burgers, πιροσκί... για όλους έχει

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, μέσα σε μικρούς χώρους ή/και με μικρό budget, μας κλέβουν τις καρδιές και καλύπτουν κάθε όρεξη. Στην Πλάκα, στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, άνοιξε το 7 Food Sins, έχει σεφ τον Τάσο Στεφάτο και δηλώνει gastropub. Με πιο ανάλαφρο μενού το μεσημέρι, πιο γαστρονομικό το βράδυ, πειράζει την ελληνική κουζίνα μ’ έναν υπέροχο μουσακά (Crunchy Moussaka) και παίζει με το εθνικό μας street food (Souvlaki Inside-Out). Συμπληρώνει με 8 draft, πάνω από 60 εμφιαλωμένες μπίρες και μια καλή λίστα κρασιών. Και πάλι στην Πλάκα (που τώρα μοιάζει έτοιμη να πάρει τη θέση που της αξίζει), εκεί που η Υπερείδου συναντάει τη Νίκης βρίσκουμε το Sideways. Αυτό ενισχύει το μέτωπο των wine bars, εμπνέεται από την ταινία «Πλαγίως» (με θέμα το κρασί), είναι λιλιπούτειο και ατμοσφαιρικό, έχει 80 και πάνω εκλεκτές ελληνικές ετικέτες και τις συνοδεύει με τυριά, αλλαντικά και άλλες πρωτότυπες, λιχουδιές. Το Mama Tierra στην Ακαδημίας έχει Ινδό σεφ, τον Πόλας, που έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Ινδία αλλά έχει μαγειρέψει σε όλο τον κόσμο. Τα πιάτα του απευθύνονται στους vegetarians και τους vegan αυτής της πόλης. Έχει υπέροχες σαλάτες, φαλάφελ, korma, πιάτα καυτερά και λιγότερο, τα τυπάκια που το «τρέχουν» είναι συμπαθέστατα.

image

7 Food Sins

image

Sideways

image

Mama Tierra

image

Mama Tierra

image

Mama Tierra

Στη Σταδίου άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι το καινούργιο του, μεγαλύτερο κατάστημα το Καλίνκα Μαλίνκα, με τις συμπαθέστατες Ρωσίδες να ψήνουν καθημερινά πιροσκί και τσεμπουρέκ. Στον πεζόδρομο της Δράκου, εκεί που ήταν η Βύνη στο Κουκάκι, ο Γιώργος Γεράρδος (γνωστός από τον Ανθό του στον Ταύρο αλλά και το Master Chef της TV) μόλις άνοιξε το Hops Beer & Burger, με αυτά ακριβώς που καταλαβαίνετε. Τα burgers είναι ποιοτικά, κλασικά αλλά και πρωτότυπα (και για χορτοφάγους), υπάρχουν και άλλα πιάτα που συνδυάζονται με μπίρες, όπως κότσι, λουκάνικα κ.ά., οι σάλτσες είναι σπιτικές, υπάρχει και μενού για παιδιά, έχει και πολύ όμορφο χώρο. Έχει και το Κολωνάκι μια πολύ νόστιμη άφιξη, το Soiree στην Τσακάλωφ. Το καινούργιο έχει λιτή και dark ατμόσφαιρα, στο βάθος έναν πάγκο γεμάτο θαλασσινά-στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια και άλλα νόστιμα του βυθού, τα οποία σου ανοίγει επιτόπου κι εσύ τα τρως συνοδεία κάποιου καλού κρασιού, μιας σαμπάνιας, ενός κοκτέιλ (και δυνατή μπάρα). Στα συν του πως ανοίγει από το πρωί και έχει καλές για το είδος τιμές.

image

Καλίνκα Μανίνκα

image

Hops Beer & Burger

image

Soiree

Οι σεφ στο προσκήνιο

Φθινόπωρο και οι σεφ είναι σε δημιουργικό οίστρο. Έτσι ο αγαπημένος μου Γιώργος Ηλιού - Polly Maggoo ολοκληρώνει τον κύκλο με την γαλλική και διεθνή κουζίνα και στρέφεται στην Ελλάδα. Το –τώρα πια– Πόλλυ του θα σερβίρει συνταγές της πατρίδας (φάβα Φενεού με παστό Μεσσηνίας, ρεβίθια στο πήλινο με δεντρολίβανο) που συνοδεύονται από τσίπουρα Νάουσας, ρακή Τήνου με μάραθο, το περίφημο απόσταγμα Malvazia di Candia aromatica, χύμα πολύ καλό κρασί, όλα σε εξαιρετικές τιμές. Από την άλλη, μαθαίνω πως ο Δημήτρης Σκαρμούτσος τελείωσε τη συνεργασία του με το Ergon και ανοίγει δικό του κάπου στα βόρεια, ο Ρενάτο Μεκόλι έπειτα από 5 χρόνια στον Βασίλαινα (και πολλά βραβεία) αναχωρεί για καριέρα στο εξωτερικό, οπότε το καλό εστιατόριο είναι τώρα σε συζητήσεις και ραντεβού για νέο σεφ. Αυτά για μια πρώτη γεύση, ο χειμώνας προβλέπεται πολύυυ νόστιμος.

image

Βασίλης Σπόρος


Φωτό: Θανάσης Καρατζάς 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ