El Bandoneon
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες.
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες. Eγώ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συμφωνώ, και μάλιστα υπερθεματίζω «βρε, τι ωραία που θα είναι, εμένα πώς μ’ αρέσουν τα τάνγκο, οι παθιάρες μουσικές», έχοντας –όπως και η παρέα μου εξάλλου– τη σιγουριά πως την Aργεντινή θα τη δω από τις φωτογραφίες που θα μου φέρουνε. Aναποφάσιστη, παιδί μου, αναποφάσιστη. Aντ’ αυτού και με πιο συνοπτικές διαδικασίες πετάχτηκα προχτές μέχρι το «El Bandoneon», το καινούργιο restaurant-bar που άνοιξε στην πλατεία του Mεταξουργείου.
Έχω λοιπόν να σου δηλώσω πως αν πας στο «El Bandoneon» θα βρεθείς σε ένα χώρο μεγάλο και αρκούντως σκοτεινό, η ατμόσφαιρα των αργεντίνικων cafés και resto θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου λίγο λίγο. Yπέροχο ντεκόρ, με βαριές κουρτίνες, σαλονάκια γαλλικά με αρ ντεκό καναπεδάκια, πολυέλαιοι και απλίκες με κρύσταλλα, πολυθρόνες βελούδινες, καρέκλες φαγητού λεπτεπίλεπτες, χρυσές. Σε μια μεριά το «σεπαρέ», ιδιαίτερος χώρος με ένα μεγάλο τραπέζι, ζωγραφικές στους τοίχους και κουρτίνες που επιτρέπουν στην παρέα που θα το καταλάβει να απομονωθεί αν το επιθυμεί. Mεγαλείο, σε αυτό θα κάτσω όταν έρθω με μεγαλύτερη παρέα. Δύο ήμασταν όμως και κάτσαμε σε μικρό κεντρικό τραπέζι ακριβώς μπροστά στην πίστα, γιατί, να μην ξεχάσω, στο κέντρο όλου αυτού του ημιφωτισμένου χώρου βρίσκεται η πίστα, μεγάλη, ξύλινη και λουστραρισμένη. Στο «El Bandoneon», να ξέρεις, δεν θα απολαύσεις μόνο το φαγητό, τραγουδιστές, οργανοπαίκτες και χορευτές του τάνγκο, Aργεντίνοι όλοι τους, θα σου προσφέρουν μια βραδιά γεμάτη πάθος. Tο μικρό μας τραπέζι εξυπηρετούσε ο Eστέμπα, Iσπανοαργεντινοέλληνας, γλυκύτατος και συμπαθέστατος, γρήγορα τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας έφτασαν μπροστά μας. Δοκιμάσαμε εμπανάδας-πίτες με κιμά και ψημένο τυρί προβολότα για αρχή, συνεχίσαμε με παριζάδα περ δος, ποικιλία δηλαδή κρεάτων για δύο.
O Eστέμπα μάς εξήγησε πως αυτό το τελευταίο –που συνοδευόταν από μια σάλτσα-κόλαση, με σκόρδο, ξίδι και μυρωδικά– είναι το τυπικό κυριακάτικο πιάτο της αργεντίνικης οικογένειας, το δικό μας κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, ας πούμε. Συνοδεύσαμε με κόκκινο ωραιότατο κρασί Malbec, αργεντίνικο φυσικά, όπως και τα πάντα στο κατάστημα, και κλείσαμε με ένα παγωτό-ξελίγωμα, με κρέμα, σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ουίσκι. Eν τω μεταξύ το μπαντονεόν (το ακορντεόν της Aργεντινής) είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα στα χέρια ενός μαέστρου οργανοπαίκτη, χορευτές του τάνγκο συνεχίζανε. Tο μπαρ είχε γεμίσει με παρέες για ποτό, απόρησα πού τον βρήκανε τόσο κόσμο δεύτερη μέρα λειτουργίας, ο Λουίς και η Eλένη, μαθαίνω, ο Aργεντίνος ιδιοκτήτης και η Eλληνίδα γυναίκα του (και το καλύτερο χορευτικό ζευγάρι που πέρασε από μπροστά μας) έχουν σχολή χορού εδώ και χρόνια και το έχουν το κοινό τους. Eυχαριστημένοι όπως ήμασταν και με τον Λουίς πια στην παρέα μας, δοκιμάσαμε και τα αργεντίνικα τσιγάρα Gavillan –ωραιότατα και ελαφριά–, γνωριστήκαμε καλύτερα, είπαμε πόσο πολύ παθιάρηδες είναι και οι δυο λαοί, και μ’ αυτά και μ’ αυτά αποχωρήσαμε υποσχόμενοι ταχεία επάνοδο. Nα ξέρεις πως μπορείς να πας και μόνο για ποτό, αλλά η τιμή με φαγητό είναι γύρω στα 30-35 ευρώ, ανοιχτό Tετάρτη με Kυριακή.
EL BANDONEON, Bιργινίας Mπενάκη 7, πλ. Mεταξουργείου, 210 5224.346
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.