- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°

Σε μία από τις εξορμήσεις μου στα βόρεια κατηφορίζω τη Χαριλάου Τρικούπη της Νέας Ερυθραίας και πέφτει το μάτι μου σε λευκό, φωτεινό, με αύρα αιγιοπελαγίτικη καινούργιο ρεστό. Σε λίγη ώρα βρίσκομαι καθισμένη σε κέντρο-απόκεντρο τραπέζι και μαθαίνω πως η Αθερίνα έχει μόλις ανοίξει, είναι μοντέρνα ψαροταβέρνα και αγαπάει μικρά και μεγαλύτερα ψαράκια, καθώς και όλα εκείνα τα τέλεια συνοδευτικά μεζεδάκια που ο Έλληνας ποτέ δεν βαριέται να τρώει.
Ο χώρος είναι απλός και μαζί γουστόζικος, έχει νησιώτικες καμάρες με ωραίες στρογγυλάδες, τραπέζια λευκά και λαδόκολλες που κι αυτές ακόμα το έχουν το ωραίο εικαστικό τους, πλήθος από μικρές αθερινούλες που κολυμπάνε. Μας φέρνουν ψωμί στα κάρβουνα με λίγο λαδάκι και χοντρό αλάτι κι ένα μεγάλο δίσκο, τη γνωστή «παραμάνα». Έχει πάνω της όλα τα καλά, πιάτα 11 τον αριθμό, διαλέγουμε ταραμοσαλάτα (€4), φάβα Σαντορίνης (€3,5), τσίρο καπνιστό (€3), χταπόδι ξιδάτο (€6), αφήνουμε για άλλη φορά μελιτζανοσαλάτα (€3,50), κολοκυθάκια sticks (€4,50), ρέγγα καπνιστή (€3), σκορδαλιά (€3) και κάμποσα άλλα. Προσθέτουμε ντοματούλα ξεφλουδισμένη με κάπαρη (€3,50), σκουμπρί καπνιστό στα κάρβουνα (€4,50), βραστά χόρτα (€4), γαύρο τηγανητό (€7) και κουτσομουρίτσες (€13). Στον κατάλογο υπάρχουν κι άλλα του τηγανιού, όπως γαρίδες σκορδάτες (€8,50), γαρίδες σαγανάκι (€12), γλώσσα πανέ σε sticks με σος ταρτάρ (€7,50) και γλώσσα μενιέρ (€9,50), αλλά και της σχάρας, όπως σαρδέλα φιλεταρισμένη με ντομάτα και κρεμμύδι ή με μαϊντανό, κρεμμύδι και λίγο σκόρδο, λαβράκι και σολομός φιλέτο (€9,50 έκαστο).
Απολαμβάνουμε την τέλεια φαγοποτική βραδιά, η ταραμοσαλάτα είναι ακριβώς όπως τη θέλουμε, το χταποδάκι απλά ε-ξαι-ρε-τι-κό, ούτε δίπλα στη θάλασσα και από φίλο ψαρά δεν έχω φάει τέτοιο, ο γαύρος και οι κουτσομούρες φιλεταρισμένα και παρότι μουρμουράω (τα θέλω ολόκληρα), είναι τηγανισμένα τέλεια, τα αλίπαστα πεντανόστιμα και σούπερ μερακλίδικα. Υπάρχει καλό χύμα κρασί –λευκό μοσχοφίλερο του Νασιάκου και βιολογικά ροζέ και κόκκινο του Τσιβόλα από τη Λήμνο γύρω στα €4,50 το μισό λίτρο–, υπάρχουν αρκετές ετικέτες σε ούζα-τσίπουρα και φυσικά μπίρες, αλλά και ωραία ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά σε τιμές ανέλπιστα χαμηλές οπότε συνοδεύουμε με παγωμένη μαλαγουζιά Κτήμα Γεροβασιλείου στα €19!
Στης νύχτας τη σιγαλιά υμνούμε το ελληνικό καλοκαίρι, το ντεκόρ μάς φτιάχνει τη διάθεση, αναπολούμε τις Κυκλάδες και λίγο πριν φύγουμε γυρνάμε όλο το χώρο πέφτοντας σε μια ακόμη έκπληξη. Στην πίσω μεριά η Αθερίνα έχει ένα μεγάλο υπέροχο κήπο, που αυτός κι αν μοιάζει νησιώτικος έτσι όπως στολίζεται με «σπιτάκια» με γκριζογάλανα παντζούρια, είναι γεμάτος με ελιές, συκιές, βασιλικούς αλλά κι ένα μποστάνι. Σε λίγο, μας λένε, θα βγουν ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγουράκια, όλα βιολογικά για να φτιάχνουν τις σαλάτες με τα δικά τους μαναβικά. Όμορφη, απλή και μαζί περιποιημένη, με τιμές κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, ανοιχτή κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, συστήνεται ανεπιφύλακτα όποτε κι αν θελήσετε ψάρι του βουνού.
Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Συναντήσαμε τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας και τον γνωστό Chef Pâtissier, λίγο πριν την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef!
Ο σωστός τρόπος να γεμίσεις μπαταρίες για την εβδομάδα που ακολουθεί
Κρουασάν, προφιτερόλ και γαλλικές σπεσιαλιτέ
Καθετί στα ράφια και στις προθήκες του εξαιρετικού αυτού delicatessen μοιάζει πολύτιμο – και είναι
Ολόφρεσκο και λαχταριστό, φτιάχνεται μπροστά στα μάτια μας
Δύσκολα μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε τόσες λιχουδιές
Aυθεντικά γαλλικά κρουασάν, ονειρεμένα γλυκά και χειροποίητο gelato
Εδώ που κάθε μέρα ξεφουρνίζεται μια μικρή Γαλλία για εσένα μόνο
Τιμή και δόξα στα σερμπέτικα του βορρά
Ελλάδα και Γαλλία συναντιούνται σε μια γιορτή γεμάτη γεύσεις και αρώματα από βραβευμένους σεφ. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Αστέρια Michelin, τίτλοι κύρους και αμέτρητες ώρες δημιουργίας σε γαλλικές κουζίνες
Από τον Τσελεμεντέ στο «δείξε μου τί τρως»
Η γιορτή που οι καλοφαγάδες περιμένουν όλο τον χρόνο είναι εδώ
Νέο βιβλίο αποκαλύπτει όσα είχε μοιραστεί με τη βοηθό του για την απιστία με την Αρτζέντο
Η ανάγκη γέννησε κάποιες από τις πιο μερακλίδικες γεύσεις της Σαρακοστής (και όχι μόνο)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.