Σε μία από τις εξορμήσεις μου στα βόρεια κατηφορίζω τη Χαριλάου Τρικούπη της Νέας Ερυθραίας και πέφτει το μάτι μου σε λευκό, φωτεινό, με αύρα αιγιοπελαγίτικη καινούργιο ρεστό. Σε λίγη ώρα βρίσκομαι καθισμένη σε κέντρο-απόκεντρο τραπέζι και μαθαίνω πως η Αθερίνα έχει μόλις ανοίξει, είναι μοντέρνα ψαροταβέρνα και αγαπάει μικρά και μεγαλύτερα ψαράκια, καθώς και όλα εκείνα τα τέλεια συνοδευτικά μεζεδάκια που ο Έλληνας ποτέ δεν βαριέται να τρώει.
Ο χώρος είναι απλός και μαζί γουστόζικος, έχει νησιώτικες καμάρες με ωραίες στρογγυλάδες, τραπέζια λευκά και λαδόκολλες που κι αυτές ακόμα το έχουν το ωραίο εικαστικό τους, πλήθος από μικρές αθερινούλες που κολυμπάνε. Μας φέρνουν ψωμί στα κάρβουνα με λίγο λαδάκι και χοντρό αλάτι κι ένα μεγάλο δίσκο, τη γνωστή «παραμάνα». Έχει πάνω της όλα τα καλά, πιάτα 11 τον αριθμό, διαλέγουμε ταραμοσαλάτα (€4), φάβα Σαντορίνης (€3,5), τσίρο καπνιστό (€3), χταπόδι ξιδάτο (€6), αφήνουμε για άλλη φορά μελιτζανοσαλάτα (€3,50), κολοκυθάκια sticks (€4,50), ρέγγα καπνιστή (€3), σκορδαλιά (€3) και κάμποσα άλλα. Προσθέτουμε ντοματούλα ξεφλουδισμένη με κάπαρη (€3,50), σκουμπρί καπνιστό στα κάρβουνα (€4,50), βραστά χόρτα (€4), γαύρο τηγανητό (€7) και κουτσομουρίτσες (€13). Στον κατάλογο υπάρχουν κι άλλα του τηγανιού, όπως γαρίδες σκορδάτες (€8,50), γαρίδες σαγανάκι (€12), γλώσσα πανέ σε sticks με σος ταρτάρ (€7,50) και γλώσσα μενιέρ (€9,50), αλλά και της σχάρας, όπως σαρδέλα φιλεταρισμένη με ντομάτα και κρεμμύδι ή με μαϊντανό, κρεμμύδι και λίγο σκόρδο, λαβράκι και σολομός φιλέτο (€9,50 έκαστο).
Απολαμβάνουμε την τέλεια φαγοποτική βραδιά, η ταραμοσαλάτα είναι ακριβώς όπως τη θέλουμε, το χταποδάκι απλά ε-ξαι-ρε-τι-κό, ούτε δίπλα στη θάλασσα και από φίλο ψαρά δεν έχω φάει τέτοιο, ο γαύρος και οι κουτσομούρες φιλεταρισμένα και παρότι μουρμουράω (τα θέλω ολόκληρα), είναι τηγανισμένα τέλεια, τα αλίπαστα πεντανόστιμα και σούπερ μερακλίδικα. Υπάρχει καλό χύμα κρασί –λευκό μοσχοφίλερο του Νασιάκου και βιολογικά ροζέ και κόκκινο του Τσιβόλα από τη Λήμνο γύρω στα €4,50 το μισό λίτρο–, υπάρχουν αρκετές ετικέτες σε ούζα-τσίπουρα και φυσικά μπίρες, αλλά και ωραία ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά σε τιμές ανέλπιστα χαμηλές οπότε συνοδεύουμε με παγωμένη μαλαγουζιά Κτήμα Γεροβασιλείου στα €19!
Στης νύχτας τη σιγαλιά υμνούμε το ελληνικό καλοκαίρι, το ντεκόρ μάς φτιάχνει τη διάθεση, αναπολούμε τις Κυκλάδες και λίγο πριν φύγουμε γυρνάμε όλο το χώρο πέφτοντας σε μια ακόμη έκπληξη. Στην πίσω μεριά η Αθερίνα έχει ένα μεγάλο υπέροχο κήπο, που αυτός κι αν μοιάζει νησιώτικος έτσι όπως στολίζεται με «σπιτάκια» με γκριζογάλανα παντζούρια, είναι γεμάτος με ελιές, συκιές, βασιλικούς αλλά κι ένα μποστάνι. Σε λίγο, μας λένε, θα βγουν ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγουράκια, όλα βιολογικά για να φτιάχνουν τις σαλάτες με τα δικά τους μαναβικά. Όμορφη, απλή και μαζί περιποιημένη, με τιμές κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, ανοιχτή κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, συστήνεται ανεπιφύλακτα όποτε κι αν θελήσετε ψάρι του βουνού.
Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.