Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Υπάρχουν εστιατόρια που μεγαλώνουν μαζί με την πόλη τους και το Apallou είναι ένα από αυτά. Φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας και, όσο κι αν έχει αλλάξει η Θεσσαλονίκη, το ίδιο συνεχίζει να εξελίσσεται, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Στη νέα του εποχή, το Apallou Ristorante Italiano εστιάζει αποκλειστικά στο lunch και το dinner – σε μια εμπειρία καθαρά γαστρονομική.
Ο χώρος, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ζήση Παπαμίχου, είναι κομψός χωρίς να γίνεται επιτηδευμένος. Μάρμαρο, καθαρές γραμμές, μεγάλα τραπέζια για παρέες και μια αίσθηση που ταιριάζει σε σύγχρονη trattoria. Η πρώτη εντύπωση προδιαθέτει για μια καλή έξοδο, όμως αυτό που κάνει το Apallou ξεχωριστό είναι το φαγητό του, το οποίο επιμελείται ο σεφ Θάνος Πήχας.
Όλα βασίζονται σε ιταλικές πρώτες ύλες: burrata, ricotta, τυριά, ζυμαρικά από το Gragnano και φυσικά τίποτα δεν γίνεται «πρόχειρα». Η πίτσα ωριμάζει 48 ώρες πριν ψηθεί, και η Tartufo είναι από αυτές που αξίζει να δοκιμάσει κανείς τουλάχιστον μία φορά: κρέμα τρούφας, portobello, shimeji και ricotta τρούφας σε μια ισορροπημένη, πλούσια γεύση.
Από τα ζυμαρικά, η cacio e pepe alla ruota έχει γίνει το πιάτο-σήμα κατατεθέν του Apallou. Ετοιμάζεται στο τραπέζι, μέσα σε ολόκληρο κεφάλι παρμεζάνας και είναι ένας από τους λόγους που πολλοί από τους θαμώνες επιστρέφουν ξανά και ξανά. Το ίδιο ενδιαφέροντα είναι και τα gnocchi al tartufo, η carbonara με guanciale, το rigatoni pesto basilico ή τα bucatini με γαρίδα και bisque.
Το risotto milanese με σαφράν είναι καλοδουλεμένο, με σωστή υφή και όσο άρωμα χρειάζεται. Το scaloppine al limone είναι μια κλασική ιταλική συνταγή σε ισορροπημένη εκτέλεση: λεπτές φέτες μοσχαριού, λεμόνι confit και άγγιγμα φασκόμηλου που δίνει βάθος. Για όσους προτιμούν κάτι πιο πλούσιο, το filetto alla Rossini συνδυάζει μοσχαρίσιο φιλέτο, foie gras και τρούφα σε ένα πραγματικά ξεχωριστό αποτέλεσμα. Το carpaccio γαρίδας, με αυγοτάραχο και μανταρίνι, και το tartare μοσχαριού με κάππαρη και μουστάρδα πετιμεζιού ξεχωρίζουν για την καθαρή γεύση τους. Το γεύμα κλείνει ιδανικά με κλασικό tiramisu ή torta caprese, δύο γλυκά που έχουν σταθερά το δικό τους κοινό. Η ενημερωμένη λίστα κρασιών βοηθά να δέσει όμορφα η εμπειρία, χωρίς υπερβολές.
Το Apallou παραμένει ένα εστιατόριο που σέβεται τον επισκέπτη του, προσφέροντας καθαρή κουζίνα, εξαιρετική πρώτη ύλη, σταθερή ποιότητα και ένα περιβάλλον που σε κάνει να θες να επιστρέψεις. Με απλά λόγια, το ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη.