Ένας φόρος τιμής στη βασίλισσα ελληνική ταβέρνα, αλλά στη σύγχρονη εκδοχή της
Από το τραπέζι σου έχεις θέα την ανοιχτή κουζίνα, με όλες τις φωτιές, τις κατσαρόλες και τις σχάρες της. Οι μυρωδιές σού έχουν σπάσει τη μύτη. Παρακολουθείς το κοντοσούβλι να γυρίζει στη σούβλα του και ξέρεις ήδη τι θα παραγγείλεις. Άλλωστε εδώ έχεις έρθει πρώτα απ’ όλα για το κρέας. Αυτό το μοναδικό κρέας που καταφτάνει από μικρές φάρμες της Ελλάδας για να ψηθεί ηδονικά στον ξυλόφουρνο, στη σούβλα ή στα κάρβουνα. Μια ταβέρνα κρέατος όπως την ονειρευόσουν: με value for money τιμές για όλους και μεγάλο σεβασμό στην παράδοση.
Σεφ στο Ox ο Τάσος Θεοτόκης, που έχει δημιουργήσει ένα μενού-φόρο τιμής στη βασίλισσα ελληνική ταβέρνα, αλλά στη σύγχρονη εκδοχή της, συνδυάζοντας την παραδοσιακή τέχνη του ψησίματος με τις σύγχρονες τεχνικές. Τι να δοκιμάσεις πρώτα; Τα αρνίσια παϊδάκια, που ψήνονται στην εντέλεια – είναι το best seller πιάτο. Ύστερα τις ελληνικές μοσχίδες, το τρομερό φριγαδέλι, το κοντοσούβλι (χοιρινό και κοτόπουλο), που ψήνεται στη σούβλα μέχρι να γίνει λουκούμι.
Το τραπέζι σου θα στολίσουν και όλα τα υπόλοιπα «απαραίτητα»: θεϊκές πατάτες, μαϊντανοσαλάτα, μια θεσπέσια βουτυρομακαρονάδα με τυρί και του κόσμου οι χειροποίητες πίτες (αυτή την εποχή θα βρεις μια χορτόπιτα με βάση τους ζωχούς – βάλ’ τη στα «οπωσδήποτε»). Η κατσαρόλα με τα μαγειρευτά της δεν λείπει. Από εδώ ξεπηδάνε καθημερινά λουκούλλεια πιάτα ημέρας όπως το τέλειο φρικασέ, ένα κατσικάκι με αγκινάρες, ακόμη και χουνκιάρ μπεγιεντί.
Για να τα συνοδεύσεις όλα αυτά, θα βρεις μία πολύ καλά ενημερωμένη wine list, με περισσότερες από 100 ετικέτες από τους αμπελώνες της Ελλάδας και του κόσμου. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της λίστας είναι αφιερωμένο στα κρασιά που ταιριάζουν απόλυτα με το κρέας, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις το ιδανικό κρασί για το γεύμα σου.
Extra tip: Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το Αρμενοβίλ. Σοβαρά.