- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Xατίρι, κάτι ανάμεσα σε γαλλικό μπιστρό, ναπολετάνικη πιτσαρία και κουζίνα της μαμάς
Το στέκι του Παγκρατίου αρνείται να αποφασίσει πού ανήκει και καλά κάνει!
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/1074x600/jpg/files/2023-12-15/_a___3.jpg)
Το Χατίρι στο Παγκράτι σερβίρει ελληνική κουζίνα το μεσημέρι και γαλλοιταλικά πιάτα το βράδυ
Από πάντα, πλάι στα επαγγελματικά εστιατόρια με τον αυστηρό προσανατολισμό και την απολύτως καθορισμένη γραμμή, υπήρχαν και κάποια πιο αυθόρμητα, πιο σπιτικά, πιο χαλαρά στη διάθεσή τους. Οι επαγγελματίες της εστίασης συνήθως αντιμετωπίζουν με αποτροπιασμό τη συνύπαρξη του μουσακά με μια γαλλική αντρεκότ, κατηγορώντας για ερασιτεχνισμό την εστίαση που κάνει τα δικά της, χωρίς να κόπτεται για τις ταμπέλες. Το κοινό, όμως, όχι μόνον δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά φαίνεται να αγαπά ιδιαίτερα το ελεύθερο πνεύμα μιας κουζίνας που σου μαγειρεύει εκπλήξεις, όσα της αρέσει να τρώει ή όσα ξέρει να μαγειρεύει καλύτερα. Έτσι, στο αλάτι του φαγητού, προστίθεται και λίγο αλατοπίπερο από ταξίδι, από περιπέτεια και ελευθερία.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_210234.jpg)
Όταν πρωτοάνοιξε το Χατίρι, κεντρικότατα και Παγκρατιώτικα στη γειτονιά μας, το 2012, όλοι με ενθουσιασμό του κάναμε το χατίρι. Ο Μάριος Παπαδήμας, που είχε περάσει από πολλά μαγαζιά της Αθήνας, αποφάσισε να πάει σε σχολή μαγειρικής, να σπουδάσει το θέμα που αγαπούσε και να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Το οποίο λατρέψαμε για το χαμηλό προφίλ του, το συκώτι με δεντρολίβανο, το όσο μπούκο με τις χειροποίητες ταλιατέλες και το σπιτικό ραβιόλι, πιάτα που ακόμη νοσταλγούμε όχι μόνο για τη νοστιμιά αλλά και τις πεντανόστιμες τιμές τους. Σε κείνο το πρώτο μαγαζί δεν είχες και πολλά να πεις για το ντεκόρ, το οποίο ούτε καν θυμάμαι, πέρα από τα κόζι τραπεζάκια του εξώστη που σε ταξίδευαν με δικά τους λόγια σε κάτι από παριζιάνικη μπιστρό αύρα.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_205344__1_.jpg)
Το 2020, το Χατίρι ξαναγεννήθηκε. Γέμισε έπιπλα της δεκαετίας του '60, απέκτησε το chic του διαμερίσματος της Πασταφλώρας, μια κινηματογραφική αίσθηση παλιού αθηναϊκού στιλ με φωτισμό της θαλπωρής, ένα σύνολο που δεν σου αποκαλύπτει τίποτα από το μενού, καμιά πληροφορία για αυτό που θα γευτείς στο πιάτο, σαν ένα ωραίο αμπαλάζ που κρατά μυστικό το περιεχόμενο του νόστιμου δώρου. Το καινούργιο Χατίρι δεν είναι πια μόνον ο Μάριος. Από πελάτης, ο Γιώργος Κωστόπουλος, προβιβάστηκε σε φίλο, συνιδιοκτήτη και συν-μάγειρα στην κουζίνα. Ο Γιώργος έχει περάσει από τον κλασικό Σπύρο και Βασίλη, διδάχτηκε τη γαλλική αντρεκότ τους και αυτό είναι από μόνος του ένας λόγος να έρθεις στο Χατίρι, όπου θα την βρεις και σε φιλικότερη τιμή.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_212802.jpg)
Πριν φτάσεις, όμως, στην αντρεκότ, το μικρό μενού-εγγύηση νοστιμιάς, έχει να σου προσφέρει και μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες στάσεις. Όπως τα υπέροχα σπαράγγια σχάρας με την αυθεντική μπεαρνέζ. Από το Παρίσι, θα περάσουμε με έναν μικρό διακτινισμό από Μαρόκο με την λιτή, πλην ζουμερή και αρωματικότατη καροτοσαλάτα με καυτερό πιπέρι και σκορδάκι για να προσγειωθούμε κέντρο Νάπολη με μια πίτσα απόλυτα νοτιο-ιταλιάνα Μπούφαλα, με τα σωστά της υλικά, σε σωστές ποσότητες, τραγανό και αφράτο ζυμάρι. Τόσο ιταλική που ευχαρίστως θα αντιμετώπιζες το Χατίρι σαν την αγαπημένη σου πιτσαρία. Σε ιταλικό έδαφος δοκιμάζουμε και ένα σπαγγέτο με μπρόκολο και γκοργκοντζόλα, που περαστική γειτόνισσα φίλη ενθέρμως μας σύστησε. Μια μεσογειακή πράσινη ολόδροση σαλάτα με πορτοκάλι, αβοκάντο, κόλιαντρο και κολοκυθόσπορο είναι το ευχάριστο τράνζιτ πριν επιστρέψουμε Γαλλία στα πιο κλασικά και αγαπημένα της, με ένα φιλέτο με σος πιπεριού και την ποθητή αντρεκότ με σος μπεαρνέζ και τις τραγανές γαλλικές τηγανητές πατάτες τους. Ό,τι και να πάρεις, στην πίσω σελίδα της γεύσης θα σου μείνει ο απόηχος μιας σπιτικής κουζίνας, που μαγειρεύει ένα-ένα πιάτο ξεχωριστά και με τη φροντίδα που του αξίζει, μια κουζίνα για λίγους και καλούς πελάτες, που μετράνε ξεχωριστά και όχι σαν μια «σάλα» εν γένει και απρόσωπα.
![Το Χατίρι Το Χατίρι](/images/w734/jpg/files/2023-12-15/20231115_212533.jpg)
Την κουζίνα της ελληνίδας μαμάς δεν την ξέχασα αλλά θα τη θυμηθείς εσύ που θα πας για μεσημεριανό. Τότε που το τοπίο αλλάζει και ο Μάριος μαγειρεύει με ό,τι φρέσκο και λαχταριστό θα βρει στην αγορά: όσπρια, μαγειρευτά, σαρδελάκι με ντομάτα και ό,τι απλό και σπιτικό από το ελληνικό ρεπερτόριο.
Δεν γίνεται, όμως, να κλείσω χωρίς δυο λέξεις για την τάρτα λεμόνι, με την πλούσια, βελούδινη, αφράτη λεμονάτη κρέμα, ένα γλυκό που θα έστεκε στα καλύτερα γαλλικά ρεστοράν, άντε και στα δικά μας τα «καλά» και με επώνυμους σεφ-πατισιέ.
Το Χατίρι, Ριζάρη 28, Παγκράτι, 2107232333
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Domes Noruz Kassandra φιλοξενεί την dream team της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.