Resto

Poké, το σούσι του χαβανέζου ψαρά, στο Σύνταγμα

Για κάτι εξωτικό, κάτι στο πόδι και ελαφρύ, όλοι στην οδό Πετράκη

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Poké

Κάθε φορά που είσαι στο κέντρο και θέλεις κάτι εξωτικό αλλά όχι ακριβώς και σούσι, το Poké της Πετράκη είναι ο μονόδρομός σου.

Φίλος επιχειρών στην ίδια γειτονιά, μου σύστησε το Poké πιο ένθερμα δεν γίνεται «εγώ μόνον εκεί τρώω και όχι στο δικό μου μαγαζί». Γνωρίζοντας και τον καημό του για μια φιτ κορμοστασιά, τον ακολούθησα τυφλά για να το υιοθετήσω στη συνέχεια ανά πάσα ώρα και στιγμή πείνας στο κέντρο και κυρίως όταν με πιάνει αυτό το «βαρέθηκα τις γλυκερές προκάτ σάλτσες των ασιατικών στρητ που σε φορτώνουν περισσότερες θερμίδες και από μια τούρτα σοκολάτα με σαντιγί».

Διότι, το, εν προκειμένω, χαβανέζικο σούσι, είναι κυρίως η χαρά της καθαρής, ανάλαφρης γεύσης, με ευδιάκριτα σε ένα μπολ όλα τα υλικά, να σου μιλάνε στρέιτ και ξεκάθαρα στο στόμα. Λίγο πιο εξελιγμένο από κείνο που έτρωγε ο Χονολουλουέζος ψαράς στη βάρκα του, που ήταν ένα σπαρταριστό σασίμι αρτυμένο με θαλασσινό αλάτι, λίγο φύκι και μερικές σταγόνες καρυδέλαιο. Από τις ψαρόβαρκες της Χαβάης, το τοπικό σούσι κατέκτησε την Αμερική στις αρχές της νέας χιλιετίας και από κει, τον πλανήτη ολόκληρο. Στη μοντέρνα του εκδοχή, είναι ένα μπολ με τέλειο ρυζάκι, πάνω του φιλεταρισμένο ψάρι, μαριναρισμένη γαρίδα, σησαμέλαιο, σόγια και φρέσκο τσίλι με μαρινάδες επηρεασμένες από τη γιαπωνέζικη και την ασιατική κουζίνα. Poké θα βρεις και με αποξηραμένο ψάρι, με αβγά ψαριού, σολομό, χταπόδι και θαλασσινά.

Poké

Στο δικό μας, «Συνταγματικό» Poké, μια παρέα από τρία συμπαθέστατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας -εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή- και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε σαν φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 -φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής. Στο μια σταλιά μαγαζάκι τους με τα λιγοστά τραπέζια στον πεζόδρομο, το poké σερβίρεται με σολομό, γαρίδα ή ντάσκα (ψάρι, είδος τόνου είναι αυτό). Ανάλογα με τα εξωτικά, σαν Ειρηνικά ταξίδια ονόματα, O'Ahu, Pe'Ahi, Wakiki, Hanalei, Honolua, Waimea, το ψάρι συνοδεύεται από ανανά, φύτρες φασολιών,  καραμελωμένα κρεμμύδια, νόρι, αβοκάντο, μάνγκο, κάσιους, φρέσκο κόλιανδρο, μαγιονέζα με τσίλι, πορτοκάλι, κόκονατ κάρυ και άλλα αρωματικά των τροπικών και σου προσφέρεται σε μικρό ή μεγάλο μπολάκι.

Προσφάτως, το poké μενού έχει μεγαλώσει, με ράμεν, ντάμπλινγκς στον ατμό, σάντουιτς με μπάο ψωμάκι  και λοιπά εξωτικά μπολ. Εσύ μην ξεχάσεις να μπεις στο κλίμα και περιμένοντας το φαγητό σου να πιεις μια fizzy παγωμένη πινκ lemonade. Ονειρέψου και τους φοίνικες, ναι, καλώς ήρθες στη Χαβάη!

Poké

Ατού, το γαλάζιο των τραπεζιών, ιδανικό φόντο για αρρωστημένους instagramers!

Poké, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 2103226653

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ