- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Poké, το σούσι του χαβανέζου ψαρά, στο Σύνταγμα
Για κάτι εξωτικό, κάτι στο πόδι και ελαφρύ, όλοι στην οδό Πετράκη


Κάθε φορά που είσαι στο κέντρο και θέλεις κάτι εξωτικό αλλά όχι ακριβώς και σούσι, το Poké της Πετράκη είναι ο μονόδρομός σου.
Φίλος επιχειρών στην ίδια γειτονιά, μου σύστησε το Poké πιο ένθερμα δεν γίνεται «εγώ μόνον εκεί τρώω και όχι στο δικό μου μαγαζί». Γνωρίζοντας και τον καημό του για μια φιτ κορμοστασιά, τον ακολούθησα τυφλά για να το υιοθετήσω στη συνέχεια ανά πάσα ώρα και στιγμή πείνας στο κέντρο και κυρίως όταν με πιάνει αυτό το «βαρέθηκα τις γλυκερές προκάτ σάλτσες των ασιατικών στρητ που σε φορτώνουν περισσότερες θερμίδες και από μια τούρτα σοκολάτα με σαντιγί».
Διότι, το, εν προκειμένω, χαβανέζικο σούσι, είναι κυρίως η χαρά της καθαρής, ανάλαφρης γεύσης, με ευδιάκριτα σε ένα μπολ όλα τα υλικά, να σου μιλάνε στρέιτ και ξεκάθαρα στο στόμα. Λίγο πιο εξελιγμένο από κείνο που έτρωγε ο Χονολουλουέζος ψαράς στη βάρκα του, που ήταν ένα σπαρταριστό σασίμι αρτυμένο με θαλασσινό αλάτι, λίγο φύκι και μερικές σταγόνες καρυδέλαιο. Από τις ψαρόβαρκες της Χαβάης, το τοπικό σούσι κατέκτησε την Αμερική στις αρχές της νέας χιλιετίας και από κει, τον πλανήτη ολόκληρο. Στη μοντέρνα του εκδοχή, είναι ένα μπολ με τέλειο ρυζάκι, πάνω του φιλεταρισμένο ψάρι, μαριναρισμένη γαρίδα, σησαμέλαιο, σόγια και φρέσκο τσίλι με μαρινάδες επηρεασμένες από τη γιαπωνέζικη και την ασιατική κουζίνα. Poké θα βρεις και με αποξηραμένο ψάρι, με αβγά ψαριού, σολομό, χταπόδι και θαλασσινά.

Στο δικό μας, «Συνταγματικό» Poké, μια παρέα από τρία συμπαθέστατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας -εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή- και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε σαν φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 -φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής. Στο μια σταλιά μαγαζάκι τους με τα λιγοστά τραπέζια στον πεζόδρομο, το poké σερβίρεται με σολομό, γαρίδα ή ντάσκα (ψάρι, είδος τόνου είναι αυτό). Ανάλογα με τα εξωτικά, σαν Ειρηνικά ταξίδια ονόματα, O'Ahu, Pe'Ahi, Wakiki, Hanalei, Honolua, Waimea, το ψάρι συνοδεύεται από ανανά, φύτρες φασολιών, καραμελωμένα κρεμμύδια, νόρι, αβοκάντο, μάνγκο, κάσιους, φρέσκο κόλιανδρο, μαγιονέζα με τσίλι, πορτοκάλι, κόκονατ κάρυ και άλλα αρωματικά των τροπικών και σου προσφέρεται σε μικρό ή μεγάλο μπολάκι.
Προσφάτως, το poké μενού έχει μεγαλώσει, με ράμεν, ντάμπλινγκς στον ατμό, σάντουιτς με μπάο ψωμάκι και λοιπά εξωτικά μπολ. Εσύ μην ξεχάσεις να μπεις στο κλίμα και περιμένοντας το φαγητό σου να πιεις μια fizzy παγωμένη πινκ lemonade. Ονειρέψου και τους φοίνικες, ναι, καλώς ήρθες στη Χαβάη!

Ατού, το γαλάζιο των τραπεζιών, ιδανικό φόντο για αρρωστημένους instagramers!
Poké, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 2103226653
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ επιλέγεις το απόσταγμα, το κρασί ή την μπίρα σου και μαζί με αυτό καταφτάνουν στο τραπέζι σου και πιάτα-έκπληξη!
Μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, σαλάτες και φοβερά ορεκτικά, με πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς
Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με φόντο μια απίστευτη θέα
Προτάσεις βασισμένες στην παράδοση, με μια δημιουργική, σημερινή ματιά
Από ιχθυοπωλείο με ιστορία, εξελίχθηκε σε έναν ξεχωριστό γευστικό προορισμό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τα νόστιμα της θάλασσας
Δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο για νόστιμα θαλασσινά. Είναι μία ολόκληρη ιστορία γεύσεων της θάλασσας
Το ψάρι, οι ψαρομεζέδες και τα θαλασσινά γίνονται ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους
Εδώ κάθε πολύτιμο κομμάτι του ψαριού αναδεικνύεται δημιουργικά
Εδώ βρίσκεις πάντα φρέσκα και λαχταριστά ψάρια και θαλασσινά. Ωμά, αχνιστά, τηγανητά, μαγειρευτά, στη σχάρα, όπως ποθεί η καρδιά σου
Στο μενού θα βρεις νοστιμιές της θάλασσας που έρχονται απ’ όλο το Αιγαίο και σερβίρονται σε διάφορες μορφές
Το παλιό, το οriginal, το κλασικό ψητοπωλείο που τιμούν καθημερινά οι Αθηναίοι
Φιλικό, ανεπιτήδευτο, χαλαρό είναι το μεζεδοπωλείο που αγαπούν οι παρέες
Το εμβληματικό roof garden του Royalty Hotel Athens είναι ένα καταφύγιο για κάθε στιγμή της ημέρας
Το μενού δεν είναι ποτέ σταθερό, γιατί η φιλοσοφία εδώ είναι να σερβίρονται μόνο τα πιο φρέσκα και αγνά υλικά
Φτιάχνεται από ολόφρεσκο κοτόπουλο, έχει χειροποίητο πανάρισμα, και σερβίρεται με σπιτικές σος
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος εξερευνούν το street food
Η ελληνική παράδοση από μια σύγχρονη, δημιουργική ματιά
Μενού που επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Μερζένης και signature cocktails από τον Αλέξης Κοντίνης
Εδώ θα γευτείς comfort αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.