Resto

Μπήκαμε στην κουζίνα του School Pizza Bar και μεταδίδουμε

Ζουμερά πιάτα κρεατικών, κολασμένες πίτσες και φοβερά γλυκά

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
School Pizza Bar

Δοκιμάσαμε το νέο μενού των School Pizza Bar

Δύο-τρία ρολάκια από κρέας Black Angus αναπηδούν μέσα στο τηγάνι μαζί με βούτυρο. Η μυρωδιά είναι ξελιγωτική. Δίπλα τους είναι στα σκαριά μια πληθωρική καρμπονάρα, ενώ στον (ειδικό) φούρνο έχει μόλις χωθεί μια πίτσα, με ζυμάρι τόσο λεπτό που σχεδόν το διαπερνάει το βλέμμα. Ο Αλέξανδρος Λαζζούλης, ο Άντι Σάκο και ο Βαγγέλης Μαρκουλάκης στέκονται πάνω από κατσαρόλες με μυρωδάτες σάλτσες, κάνουν τα τηγάνια να χορεύουν, ψιλοκόβουν τα πάντα με μαεστρία και στήνουν τα πιάτα με προσήλωση νευροχειρουργού. Είναι οι σεφ των School Pizza Bars που σήμερα συναντήθηκαν με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Τους πετυχαίνω στην πιο πυρετώδη τους στιγμή, ακριβώς την ώρα που το ολοκαίνουργιο μενού περνάει το τελευταίο στάδιο της δοκιμής.

Αλέξανδρος Λαζζούλης
Αλέξανδρος Λαζζούλης
School Pizza Bar
Άντι Σάκο
Άντι Σάκο

Το School Pizza Bar δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ήταν ένα από τα πρώτα στέκια που έμαθαν στους Αθηναίους να τρώνε αυθεντική πίτσα με χειροποίητη ζύμη και ιταλικά υλικά, όπως ακριβώς θα τη συναντούσαν και στα στενά της Ρώμης. Δεν χρησιμοποίησα τυχαία το ρήμα «μαθαίνω». Το «σχολείο της πίτσας» έμεινε στην ιστορία της Πλατείας Αγίας Ειρήνης, όπου πρωτάνοιξε, για τα τραπέζια-θρανία, τους μαυροπίνακες και τα σκαμπό-ξύστρες. Ήταν το πιο νόστιμο σχολείο της πόλης. Τον επόμενο χρόνο (έπειτα από λαϊκή απαίτηση), άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ πέρυσι ήταν η σειρά των δυτικών προαστίων να δοκιμάσουν το τέλειο κομμάτι πίτσας, καθώς το School Pizza Bar προσγειωνόταν μέσα στο River West. Εδώ ακριβώς βρίσκομαι κι εγώ σήμερα, όρθια μπροστά στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας να κλέβω πιρουνιές από μια πεντανόστιμη σαλάτα με φαλάφελ πατζαριού, κατσικίσιο τυρί, φιλέ αμυγδάλου και vinaigrette κερασιού.

Σαλάτα με φαλάφελ πατζαριού, κατσικίσιο τυρί, φιλέ αμυγδάλου και vinaigrette κερασιού
Σαλάτα με φαλάφελ πατζαριού, κατσικίσιο τυρί, φιλέ αμυγδάλου και vinaigrette κερασιού
Τάσος Χέλμης και Βαγγέλης Μαρκουλάκης
Τάσος Χέλμης και Βαγγέλης Μαρκουλάκης

Ο Τάσος Χέλμης, ιδιοκτήτης των School Pizza Bar λέει πως «το καινούργιο μενού βασίστηκε σε μία ιδέα: να ταιριάξουμε το φαγητό μαζί με cocktails! Έτσι, όταν κάθεσαι στο τραπέζι, ο σερβιτόρος θα σου φέρνει μία cocktail list, ειδικά σχεδιασμένη για να ταιριάζει με κάθε πιάτο του μενού». Για του λόγου το αληθές, ο Τάσος μου δίνει επί τόπου να δοκιμάσω ένα cocktail με βάση το ρούμι μαζί με ένα ολόσωστα ψημένο strip loin. Ναι, όντως κάνουν καλό ταίρι, αλλά για όποιον το θέλει υπάρχει και η wine list με κρασιά ιταλικών αμπελώνων.

School Pizza Bar
School Pizza Bar

Δοκίμασα επίσης τα νόστιμα ρολάκια από κρέας Black Angus, που τυλίγονται με πεκορίνο, σπαράγγι, καρότο και φρέσκο κρεμμυδάκι, μία αχνιστή πίτσα με κολοκυθάκι, πανσέτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκορδόλαδο κι άνηθο, αλλά και τρυφερότατα (και βαθιά νόστιμα) μάγουλα μπρεζέ με πουρέ πατάτας. Παρατηρώ ότι χωρίς να χάσουν την κυριαρχία τους η πίτσα και η pasta, έχει δοθεί ένα βάρος στα κυρίως πιάτα του καταλόγου. Πλέον μπορείς να βρεις πολλά πιάτα με βάση το κρέας, πάντα, όμως, στη φιλοσοφία (και στην comfort νοστιμιά) της ιταλικής κουζίναςΌσο για τα γλυκά, αυτό είναι άλλο κεφάλαιο… Πληθωρικά (όπως πάντα), με έξτρα δόση σοκολάτας ή κρέμας (εξαρτάται τι προτιμάς). Ενδεικτικά θα αναφέρω το προφιτερόλ με γκανάς σοκολάτας και σουδάκια γεμιστά με φιστίκι Αιγίνης, αλλά και το κολασμένο γαλακτομπούρεκο με φύλλα μπακλαβά (έπος!).

Strip loin με ψητά λαχανικά
Strip loin με ψητά λαχανικά
School Pizza Bar
Γαλακτομπούρεκο με φύλλα μπακλαβά
Γαλακτομπούρεκο με φύλλα μπακλαβά

Τις Κυριακές τώρα, στο κέντρο της πόλης, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, το School Pizza Bar θα συνεχίσει να σερβίρει τα έτσι κι αλλιώς ξακουστά πρωινά του (μιλάμε για αυγά σε όλες τις μορφές τους, καυτά Panini, πολλά healthy bowls κ.α.). Το πόστο του River West, όμως, φυλάει μία άλλη, νόστιμη έκπληξη… Italian Barbecue! Bistecca alla Fiorentina, ζουμερές porchettas, αλλά και κοντοσούβλι με βασιλομανίταρα καθώς κι άλλα νόστιμα που θα ψήνονται σε μία ψησταριά στρατηγικά τοποθετημένη σε κοινή θέα. Επιπλέον θα υπάρχει entertainer για να κρατάει απασχολημένους τους μικρότερους, οπότε μπορούμε να μιλάμε για μία ευχάριστη κυριακάτικη έξοδο που μπορεί να αφορά και όλη την οικογένεια.

Ρολάκια από κρέας black angus με πεκορίνο, σπαράγγι, καρότο και φρέσκο κρεμμυδάκι

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, Μοναστηράκι, 210 3251444
River West, Λ. Κηφισιού 96-98, 210 5622156
Λεωφόρος Νίκης 9, Θεσσαλονίκη, 2310286161

Fb: School Pizza Bar, Instagram: @schoolpizzabar

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ