- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ονειρία, το νόστιμο μεζεδοπωλείο στο Χαλάνδρι με τις τρεις αυλές
Μερακλίδικα μεζεδάκια, ηλιόλουστα τραπεζάκια και κρασί από κάθε γωνιά της χώρας
Στην Ονειρία στο Χαλάνδρι για όλα τα ελληνικά μεζεδάκια που ονειρεύεσαι
Φουντωτές γλάστρες σκαρφαλώνουν σε ασβεστωμένα σκαλιά, ανθισμένα γιασεμιά κάνουν τον τόπο να μοσχοβολάει, μικρά σπουργίτια χοροπηδούν στο πλακόστρωτο και στα μαρμάρινα τραπέζια ακουμπάει ένας ελληνικός καφές που φτιάχτηκε στη χόβολη. Την πρώτη φορά που βρίσκεσαι σε κάποια από τις συνολικά τρεις αυλές της Ονειρίας, στρέφεις το κεφάλι ασυναίσθητα προς τα πίσω για να δεις την πόρτα από όπου μπήκες και να βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι ακόμα στο Χαλάνδρι. Τίποτα δεν θυμίζει τη βόρεια αυτή γειτονιά της πόλης. Περισσότερο, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μακριά πολύ, ίσως στην πλατεία κάποιου ελληνικού, μερακλίδικου χωριού, ξεχασμένου στον χρόνο. Και να που οι γαργαλιστικές μυρωδιές που καταφτάνουν από την κουζίνα, το επιβεβαιώνουν.
Η Ονειρία είναι ένα πληθωρικό μεζεδοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό, χαλανδριώτικο αρχοντικό. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στους δύο ορόφους του κάνοντάς σε να νιώθεις κάτι παραπάνω από ζεστά και οικεία. Δεν γίνεται να μην χαζέψεις τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθε γωνιά, εδώ κι εκεί. Παλιές ραπτομηχανές, ένα σίδερο που κάποτε λειτουργούσε με κάρβουνο, μία γραφομηχανή του προηγούμενο αιώνα, ένα πικάπ-κόσμημα… Αντικείμενα που οι ιδιοκτήτες της Ονειρίας συνέλλεξαν μέσα στα χρόνια από παλαιοπωλεία της Αθήνας, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το κάθε ένα ξεχωριστά κι όλα μαζί ταυτόχρονα λένε την ίδια ιστορία: εδώ, σε αυτή τη ζεστή σάλα με τα ξύλινα ταβάνια το παρελθόν και το παρόν ενώνονται.
Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και η κουζίνα, μέσα από ένα νόστιμο μενού γεμάτο με κλασικούς μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, που ωστόσο μαγειρεύονται με σύγχρονες τεχνικές της γαστρονομίας. Έτσι, θα συναντήσεις πιάτα όπως είναι οι χειροποίητες τυροκροκέτες με σπιτική σάλτσα περγαμόντο, το κανταΐφι με κοτόπουλο, πιπεριές, παρμεζάνα και χειροποίητη σάλτσα, τα παραδοσιακά στριφτάρια που εδώ σερβίρονται με ροζ κρέμα, απάκι κοτόπουλο, σελινόριζα, κολοκύθι και αυγό μάτι. Μην παραλείψεις τα παραδοσιακά κεφτεδάκια που τηγανίζονται με μπόλικο δυόσμο και σερβίρονται με αρωματική μαγιονέζα τρούφας, ούτε βέβαια τους έξτρα μερακλίδικους γκιουζλεμέδες με κασέρι Μυτιλήνης, παστουρμά, ντομάτα και σπιτική σάλτσα πάπρικας. Και για το τέλος, θα βρεις -μεταξύ άλλων- ένα φανταστικό, όσο και πρωτότυπο γλυκάκι: το cheesecake… μπακλαβά!
Θα συνοδέψεις το γεύμα σου με ωραία κρασιά, από όλη την Ελλάδα (μπορείς μάλιστα να χαζέψεις τις ετικέτες στην εντυπωσιακή κάβα που βρίσκεται στην κεντρική σάλα του μαγαζιού), όσο από τα ηχεία θα ακούγεται προσεκτικά επιλεγμένη ελληνική μουσική στη σωστή ένταση, για να μπορείς να συζητάς με την παρέα σου, να μοιράζεστε ιστορίες και μπουκιές, τσουγκρίζοντας ποτήρια γεμάτα κρασί. Και θα είναι ωραία, όσο ωραία το φανταζόσουν κι ακόμη πιο πολύ…
Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι, 211 4035993, www.oneiria.gr, Fb: Ονειρία, Instagram: @oneiria_mezedopwleio
INFO
Ωραίο μεζεδοπωλείο με μεζέδες που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές, αλλά εδώ σερβίρονται σε μία πιο σύγχρονη απόδοση. Μεγάλο συν η πανέμορφη αυλή.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Το νέο στέκι της πόλης για νόστιμο φαγητό και χαλαρά cocktails
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.