Resto

Yum Cha Toom: Το παλιό χρυσοχοείο που μετατράπηκε σε κινέζικη καντίνα στην Απόλλωνος

Η νέα άφιξη στην έθνικ εστιατορική συνοικία

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, ιδιοκτήτης του Yum Cha Toom
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Yum Cha Toom: Ο Γιώργος Ζαχαριάδης δημιούργησε μια κινέζικη «καντίνα» στη διασταύρωση Απόλλωνος και Νίκης

Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ινδία. Τα τελευταία χρόνια η Απόλλωνος έχει μεταμορφωθεί σε όμορφη έθνικ εστιατορική γειτονιά. Κινέζικα εστιατόρια γεμίζουν με κόσμο κάθε ώρα της ημέρας, chopsticks ανοιγοκλείνουν παντού και χαρούμενα πρόσωπα χορταίνουν με γλυκιές, αλμυρές, ξινές, πικρές και πικάντικες γεύσεις. Βολτάρω στο αγαπημένο μου μπαράκι στο κέντρο και η μυρωδιά των dumplings που ξεχύνεται από το λιλιπούτιο γωνιακό spot στη διασταύρωση Απόλλωνος και Νίκης-μοιάζει με καντίνα- με αρπάζει από μακριά. Όσο πλησιάζω γίνεται πιο έντονη, κι όσο γίνεται πιο έντονη μου ανοίγει η όρεξη. Bρίσκομαι μπροστά στο Yum Cha Toom ή αλλιώς στο «Μεζεδοπωλείο με τσάι» που έχει ανοίξει τις πόρτες του πριν δυο μήνες αλλά αισθάνομαι πώς έχω σταθεί στην China Τown στο Manhattan. Το όνομα του κάπως «παραπλανητικό» μιας και εδώ σερβίρουν μόνο κρύο τσάι και κινέζικο μούρλια ενώ το Toom αποτελεί το επίθετο της αρχιτεκτόνισσάς του. Σταντάκια κόκκινα, πορτοκαλί, πράσινα και μερικά τραπέζια, πολύχρωμες ταμπέλες τριγύρω με σύμβολα της κινέζικης φιλοσοφίας όπως «τυχερές» γάτες, δράκοι και τίγρεις και δυο επιγραφές «Μου αρέσει το κινέζικο», «Είσαι η ηλιαχτίδα μου» φωτίζουν την γειτονιά. Στην είσοδο ο χαμογελαστός ιδιοκτήτης, Γιώργος Ζαχαριάδης με καλωσορίζει δια χειραψίας.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, ιδιοκτήτης του Yum Cha Toom
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Ο Γιώργος, ευγενικός, φιλικός και φιλόξενος ήταν ιδιοκτήτης χρυσοχοείου για χρόνια στην ίδια ακριβώς τοποθεσία. «Το να έχεις εδώ οικογενειακή επιχείρηση, ένα χρυσοχοείο, ενώ η γειτονιά μετατρέπονταν σε Chinatown δεν ήταν καθόλου εύκολο, οπότε δυστυχώς τα πράγματα για την επιχείρηση μου δεν πήγαιναν καλά το τελευταίο διάστημα. Αποφάσισα λοιπόν να εναρμονιστώ με τους ρυθμούς και τη νέα ατμόσφαιρα της περιοχής και να δημιουργήσω ένα κινέζικο διαφορετικό, ένα κινέζικο που να μοιάζει περισσότερο με καντίνα και να το διακρίνεις από μακριά, ένα κινέζικο που να έχει λίγα και καλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Yum Cha Toom
© Γιώργος Ζαχαριάδης

Στο Yum Cha Toom θα έρθεις από τις δώδεκα- οι Κινέζοι άλλωστε τα καλούδια τους τα τρώνε και για πρωινό πολλές φορές- για να φας τα πεντανόστιμα dumplings -όλα στον ατμό- με κοτόπουλο, κρεμμυδάκια, λάχανο, καρότα, αυγό, νεροκάστανα, σάλτσα σόγιας και σάλτσα στρειδιών αλλά και τα θεσπέσια dumplings με ψημένη πάπια, λάχανο, καρότα, πράσα, αυγό, κρεμμυδάκια, μπαχαρικά και σάλτσα χόισιν που σερβίρονται όλα μέσα σε καλάθι από φοίνικα και παίρνουν λίγο από την γεύση και την μυρωδιά του φύλλου μπανάνας που θα βρεις στον πάτο. Δοκίμασε τα λαχταριστά veggie dumplings, τα shao mai beef dumplings που θα τα θυμάσαι για καιρό, τα won ton cheese dumplings, τα γευστικά πουγκάκια-money bags, ενώ και τα χοιρινά dumplings είναι μια πανδαισία φρεσκάδας. Αναπόφευκτη ήταν η συνάντηση μου τόσο με τα nοοdles beef όσο και τα veggie και chicken. Στα mains πιάτα τους υπέροχο είναι το πικάντικο Szechuan Beef με το ομώνυμο πιπέρι και τις πιπεριές που συνοδεύεται με ρύζι αλλά και το Κung Pao Chicken με πιπεριές και φιστίκια που επίσης συνοδεύεται με ρύζι. Μην φύγεις αν δεν γευτείς τις  chow chilli potato με sweet chilli sauce που σου αφήνουν μια γλυκο-πικάντικη γεύση, το Βok Choy ή αλλιώς το κινέζικο λάχανο που γίνεται βραστό στο steamer και συνοδεύεται με μια ιδιαίτερη σάλτσα που ετοιμάζεται εκείνη την στιγμή και την ολόδροση Chicken Salad. Το Jasmine Rice και το Yum Cha Rice είναι σταθερές αξίες.

Dumplings
© Γιώργος Ζαχαριάδης
Money Bags
© Γιώργος Ζαχαριάδης
Chow Chilli Potato
© Γιώργος Ζαχαριάδης

Υπάρχει και η δροσιστική αλλά και ελαφριά ασιατική μπίρα Tsingtao για να ολοκληρώσεις το γεύμα σου ότι ώρα κι αν εγκατασταθείς στο spot. Το τρολ του μαγαζιού είναι το … νερό του, αφού είναι το μόνο που δεν είναι κινέζικο όπως γράφει πάνω στην πολύχρωμη στάμπα του με τους δράκους που το διακοσμούν.

Yum Cha Toom
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Τέλος, για να δεις την τύχη σου μην αμελήσεις να ανοίξεις το fortune cookie που υπάρχει σε κάθε καλαθάκι. Το δικό μου έγραφε «Μια συναρπαστική στιγμή πλησιάζει». Αμήν και πότε ρε παιδιά.

Info: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά 12:00-00:00. Σύντομα διαθέσιμο delivery αλλά και παραγγελίες μέσω Wolt.
Yum Cha Toom, Απόλλωνος 1, 6944682124

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ