- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
«Μεδίκων», το νέο εστιατόριο στη Μάνη που αξίζει να μάθεις
Από τα παλάτια της Φλωρεντίας στα πυργόσπιτα των Μανιατών
Μεδίκων: το εστιατόριο που αλλάζει το γευστικό προφίλ της Μάνης μια ανάσα από την Καρδαμύλη
Λίγο έξω από την Καρδαμύλη και μόλις μια ώρα διαδρομή από την Καλαμάτα, στο ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου στη Μάνη θα βρεις το εστιατόριο «Μεδίκων». Το ολοκαίνουργιο στέκι της περιοχής βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, έχει για θέα το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου και στεγάζεται μέσα σε ένα αναπαλαιωμένο πετρόχτιστο αρχοντικό. Αν και μόλις άνοιξε, η ιστορία του ξεκινά αρκετούς αιώνες νωρίτερα… Κάπου στα 1475 συγκεκριμένα όταν οι πρόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών, μέλη της οικογένειας των Μεδίκων, εγκαταλείπουν τα λαμπερά παλάτια της Φλωρεντίας για να εγκατασταθούν ακριβώς εδώ, στα πυργόσπιτα των Μανιατών. Σε αυτούς χρωστά το σημερινό εστιατόριο την ονομασία του.
Με επίκεντρο τον ολόδροσο κήπο, η μέρα στο «Μεδίκων» ξεκινάει από το πρωί με το άναμμα του ξυλόφουρνου. Ύστερα κάνουν την εμφάνισή τους υπέροχες προτάσεις για πρωινό με φρέσκα τοπικά και farm to table προϊόντα… Το παστό, οι ελιές Καλαμάτας, το κρίταμο, οι πίτες που ζυμώνονται στο χέρι, τα φρέσκα αυγά και το ζεστό ψωμί γεμίζουν με τοπικές γεύσεις την αρχή της μέρας σου, για να την κάνουν ακόμη πιο νόστιμη. Το μεσημέρι είναι η σειρά των πιάτων ημέρας να σε ταξιδέψουν στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα της Μάνης, ενώ η βραδινή κάρτα εμπλουτίζεται επιπλέον και με κάποια πιάτα της σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος, πάλι, είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς ένα ποτήρι κρασί από την καλά ενημερωμένη κάβα με τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες.
Η Μανιάτικη σαλάτα με παστό, μεθυσμένα σύκα, φιλέτα πορτοκάλι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, τα λαδοπαξίμαδα, η σοφιγάδα με κοκκάρια, βολβούς, άγρια μανιτάρια, τσαπέλες και πορτοκάλι, ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες και παλαιωμένο ντόπιο τυρί, το αρνάκι γάστρας με αρωματικό πλιγούρι, η σάλτσα με φρέσκια μαντζουράνα και κρασί Νεμέας, αλλά και ψάρια, αστακοί και κολοχτύπες, και διάφορα άλλα θαλασσινά από την ψαριά της ημέρας, δίνουν νόστιμες επιλογές, ενώ το grill ψήνει με δεξιοτεχνία εκλεκτές κοπές ωρίμασης από ελληνικά και εισαγόμενα βοοειδή.
Τα λαχταριστά επιδόρπια, τα υπέροχα signature cocktails, αλλά και τα σπάνια αποστάγματα ολοκληρώνουν με τον ιδανικό τρόπο το ταξίδι-μύησης που κάνει τους φιλοξενούμενους μέρος της μακράς αυτής ιστορίας που συνδέει το ένδοξο παρελθόν των Μεδίκων με τον τόπο, τις γεύσεις και τους ανθρώπους της Μάνης. Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, αξίζει να το επισκεφτείς. Και με το παραπάνω…
Άγιος Νικόλαος, Δυτική Μάνη, 2721079119, www.medikon.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μια παραλία του Πηλίου γίνεται τρεντ μέχρι να πεις «καλοκαίρι» και ένας νοστιμότατος λόγος για να την επισκεφτείς
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.