Resto

Μαχαιρίτσα: Λαϊκά γλέντια μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά

Το νέο μουσικό μεζεδοπωλείο της Στοάς Αθανάτων

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαχαιρίτσα μέσα στη Βαρβάκειο

Η Μαχαιρίτσα είναι το νέο μουσικό μεζεδοπωλείο στην ιστορική Στοά Αθανάτων μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά

Το 1860 ο δικηγόρος Γεώργιος Αγγελόπουλος λαμβάνει ένα μάλλον απρόσμενο (και γενναιόδωρο) δώρο. Ως αμοιβή για τις νομικές υπηρεσίες του η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας του Άθω του παραχωρεί μια έκταση επί της οδού Αθηνάς, που εκείνη την εποχή είναι ένας απέραντος αγρός. Το 1870 ο επιφανής δικηγόρος θα χτίσει εδώ την κύρια κατοικία που θα στεγάσει την οικογένειά του και μάλιστα σε σχέδια του λαμπρού Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Το νεοκλασικό κτίριο θα μείνει στην ιστορία ως «Στοά των Αθανάτων» κι αυτό γιατί κάθε φορά που ο Γεώργιος Αγγελόπουλος κέρδιζε μία σημαντική δίκη οι παριστάμενοι αναφωνούσαν: «Αθάνατος! Γεια σου Αγγελόπουλε αθάνατε!».

Τα χρόνια περνούν, ο δικηγόρος της ιστορίας μας πεθαίνει και ξεχνιέται, όχι όμως και η Στοά Αθανάτων μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά που της μέλλει να ζήσει δοξασμένες μέρες. Το 1930 η Βαρβάκειος είναι πια το πρώτο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας αφού στεγάζει καταστήματα, που θα γράψουν τη δική τους μακραίωνη ιστορία όπως τα παντοπωλεία «Βύρων» κι εκείνο του Σάββα Ψυχογιού ή το αγαπητό σε όλους τους «γκουρμέ» της εποχής τυροπωλείο «Ζαφόλιας». Η Στοά Αθανάτων είδε και πολλούς γνωστούς ρεμπέτες να περνούν το κατώφλι της (ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου είναι μερικά ονόματα) καθώς για χρόνια λειτουργεί εδώ η σκηνή «Αρχοντικό των Αγγελοπουλέων». Για φανταστείτε το: την ώρα που τα οπωροπωλεία είναι κλειστά, τα ιχθυοπωλεία έχουν ξεπουλήσει από ώρα και οι κρεοπώληδες κοιμούνται, η αγορά ζωντανεύει ξενυχτώντας με γλέντια και κρασί μέχρι το πρωί…

thumbnail_mahairitsa1.jpg

Αυτή η εικόνα της ρεμπέτικης Αθήνας έχει λίγους μήνες τώρα που αναβίωσε. Μέσα στη Στοά Αθανάτων, στην καρδιά της μεγαλύτερης αθηναϊκής αγοράς άνοιξε τις πόρτες της η Μαχαιρίτσα. Ένα νέο μουσικό μεζεδοπωλείο που από Πέμπτη μέχρι Κυριακή φιλοξενεί γνήσια λαϊκά μουσικά σχήματα.  

thumbnail_laiko_kare1.jpg

Το «Λαϊκό Καρέ» με τους Βασίλη Κουτρώνα, Θανάση Βαλάσκα, Νίκη Ασμάνη και Γιώργο Παπαδημητρίου είναι ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με αγαπημένα λαϊκά τραγούδια και μελωδίες του χθες και του σήμερα που παίρνουν σάρκα και οστά κάθε Πέμπτη βράδυ. Τις νύχτες της Παρασκευής ο Γιώργος Αλτής, η Χρυσή Παπαγιαννούλη και ο Γιώργος Παπαδόπουλος μας ταξιδεύουν με τις νότες τους σε γνήσια λαϊκά μονοπάτια, ενώ το Σαββατόβραδο παίρνουν θέση ο Γιώργος Αλτής και το μπουζούκι του, η Πέγκυ Ζάρρου και ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Τα μεσημέρια της Κυριακής, πάλι, αφήνονται στα χέρια τεσσάρων εξαιρετικών μουσικών που παίζουν από έντεχνα και λαϊκά μέχρι ρεμπέτικα και παραδοσιακά ακούσματα: Στέλλα Καρύδα φωνή, Δημήτρης Ρέππας μπουζούκι-φωνή, Σωτήρης Μαργώνης βιολί και Στέλιος Καρύδας κιθάρα και επιμέλεια προγράμματος.

thumbnail_mahairitsa2.jpg

Με φόντο αυτές τις κομπανίες στη Μαχαιρίτσα θα δοκιμάσετε αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, μαζί με τσίπουρο ή κρασάκι. Γνήσια, απλά, λαϊκά και όμορφα με καλές τιμές και καλύτερη καρδιά…

Αρμοδίου 2, Βαρβάκειος Αγορά, 210 3312352, Facebook: @maxairitsa

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ