Resto

Okio: Το καινούργιο, υπέροχο εστιατόριο του Συντάγματος

Νόστιμη μοντέρνα κουζίνα από τον Παναγιώτη Γιακαλή και τον Βαγγέλη Δαγδελένη

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ομάδα του Okio
Η ομάδα του Okio. Από αριστερά: Φωτείνης Πέτρος (Consultant Chef), Δαγδελένης Βαγγέλης (Head Chef), Γιακαλής Παναγιώτης (Executive Chef)

Το Okio είναι το νέο εστιατόριο στο Σύνταγμα με μοντέρνα κουζίνα από τους σεφ Παναγιώτη Γιακαλή και Βαγγέλη Δαγδελένη

Βράδυ Πέμπτης, γύρω στις 21.00. Το γωνιακό εστιατόριο με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη φωτεινή επιγραφή μοιάζει με πλοίο που αρμενίζει ήρεμα τα στενά του Συντάγματος. Ένα ζευγάρι καταφτάνει. «Θέλετε να κάτσετε στο συνηθισμένο σας τραπέζι;» ρωτάει ευγενικά η σερβιτόρα. Το ζευγάρι συμφωνώντας κατευθύνεται στo «συνηθισμένο» του. Το Okio δεν έχει πολύ καιρό που βρήκε τη θέση του στη συμβολή της Νίκης με τη Ναυάρχου Νικοδήμου, άνοιξε μόλις το καλοκαίρι… Με εκπλήσσει που ήδη έχει κερδίσει τους θαμώνες του.

Η λευκή, μαρμάρινη μπάρα στο Okio
Η λευκή, μαρμάρινη μπάρα στο Okio/ Φωτογραφία: Χρήστος Δράζος


Τα τραπέζια είναι ξύλινα, φτιαγμένα όλα με ειδική παραγγελία από τον κορμό ενός δέντρου που ήρθε από τη Νότια Αμερική. Με τον τρόπο τους, όπως και κάθε τι στον χώρο, προσθέτουν πόντους στη γαλήνια ατμόσφαιρα που επικρατεί: το σκουροπράσινο χρώμα στους τοίχους, η μαρμάρινη μπάρα, ο καθησυχαστικός φωτισμός, η απαλή μουσική. Ο εξωτερικός χώρος δίνει τη δυνατότητα να χαζέψεις την περατζάδα του δρόμου. Αν ωστόσο ψάχνεις μία πιο ήσυχη γωνιά, εκτός από την εσωτερική αίθουσα, στον επάνω όροφο υπάρχει και άλλη μια σάλα, αρκετά ευρύχωρη για να χωράει ένα μεγάλο τραπέζι και τόσο ζεστή που θυμίζει την τραπεζαρία φιλικού σπιτιού.

Χώρος για Private Dinner &Parties στον 1ο όροφο
Χώρος για Private Dinner &Parties στον πάνω όροφο/ Φωτογραφία:

Το Okio με το κομψό του design και τη χαλαρωτική του διάθεση έχει την ικανότητα να σε ελευθερώνει από το άγχος της μέρας. Αυτό όμως δεν είναι ο κύριος λόγος που, όπως όλοι, θα επιστρέψεις… Το μεγάλο του ατού είναι το φαγητό.

Το μενού δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Γιακαλή (έναν από τους πιο δυνατούς σεφ της εγχώριας γαστρονομικής «σκηνής») και τον head chef του εστιατορίου Βαγγέλη Δαγδελένη (νεαρός αλλά και ταλαντούχος που έχει κάνει τα πέρασματά του από ελληνικά και λονδρέζικα εστιατόρια πριν αναλάβει τα ηνία του Okio). Έχει σαν βάση του τη Μεσογειακή κουζίνα, με αρκετές ωστόσο επιρροές από την Ασιατική, κάτι που κάνει την υπόθεση «φαγητό» άκρως ενδιαφέρουσα. Το πρώτο πράγμα που παρατηρώ είναι ότι ο κατάλογος δεν χωρίζεται σε ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως πιάτα και επιδόρπια. Η λογική είναι ένα sharing style menu, όπου τα πιάτα παίρνουν τη θέση τους στη μέση του τραπεζιού ώστε να τα μοιραστείς με την παρέα.

Σταμναγκάθι, ημίπαστο σκουμπρί, φουντούκι και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνη
Σταμναγκάθι, ημίπαστο σκουμπρί, φουντούκι και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης/ Φωτογραφία: Χρήστος Δράζος

Στο δικό μας τραπέζι φτάνει πρώτα ένα υπέροχο προζυμένιο ψωμί. Ιδανικό για να αλείψεις πάνω του το φρέσκο βούτυρο με πούδρα από μανιτάρια shiitake που φτιάχτηκε στην κουζίνα του Okio. Το ωραίο καλωσόρισμα ακολουθεί μια νοστιμότατη σαλάτα με σταμναγκάθι, ημίπαστο σκουμπρί, φουντούκι και σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης την οποία …εξαφανίσαμε με συνοπτικές διαδικασίες! Δοκιμάσαμε και μια παραλλαγή του κλασικού «μπακαλιάρου σκορδαλιά», όπου ο μπακαλιάρος έλιωνε σε κάθε μπουκιά και η σκορδαλιά ήταν πουρές πατάτας με την προσθήκη σκόρδου που είχε υποστεί ζύμωση σε μέλι. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα με το μοσχαρίσιο συκώτι με φρέσκα σύκα, σάλτσα από χαμομήλι και χουρμά με πραλίνα φουντουκιού. Αν σου αρέσει το συκώτι, αξίζει να το δοκιμάσεις. Το αγαπημένο μου πιάτο, όμως, ήταν το μαγιάτικο με ταμάρινδο και ραπανάκι, που αντίθετα με τη φιλοσοφία του μενού δεν ήθελα καθόλου και με κανέναν να μοιραστώ…

Μοσχαρίσιο συκώτι, χουρμάς με πραλίνα φουντουκιού, χαμομήλι και φρέσκα σύκα
Μοσχαρίσιο συκώτι, χουρμάς με πραλίνα φουντουκιού, χαμομήλι και φρέσκα σύκα/ Φωτογραφία: Χρήστος Δράζος

Μπορείς να συνοδεύσεις το γεύμα σου με κάποια ετικέτα από την καλά ενημερωμένη wine list ή με ένα ωραιότατο cocktail. Μπορείς να έρθεις απλώς και μόνο για ποτό. Αλλά θα είναι κρίμα να μη δοκιμάσεις αυτά τα πρωτότυπα και βαθιά νόστιμα πιάτα που αναπάντεχα έφεραν κάτι διαφορετικό σε μια γειτονιά που κατά τ’ άλλα έχει δει τα πάντα… Υπάρχουν και άλλα πολλά και σίγουρα στην πορεία, όσο μπαίνει πιο βαθιά ο χειμώνας θα προστεθούν κι άλλα, οπότε σίγουρα κι εγώ θα αποκτήσω το «συνηθισμένο» μου τραπέζι…

Σκουμπρί, αγγούρι, σάλτσα χρένο, άνιθος
Σκουμπρί, αγγούρι, σάλτσα χρένο, άνιθος/ Φωτογραφία: Χρήστος Δράζος


Νίκης 33 & Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 210 3311436, www.okio.gr, Facebook: @Okio.restaurant, Instagram: @okio.restaurant, Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 18.30-01.00, Κυριακή: 13.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.

INFO
Okio

Eστιατόριο μοντέρνας κουζίνας με μενού που δημιούργησε ο διάσημος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής σε συνεργασία με τον εξίσου ταλαντούχο Βαγγέλη Δαγδελένη (head chef του Okio). Τα πιάτα έχουν σαν βάση τη Μεσογειακή κουζίνα και την ίδια στιγμή αρκετές επιρροές από την Ασιατική, βασίζονται στα εποχιακά υλικά και είναι σχεδιασμένα για να μοιράζονται. 

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ