Resto

Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά

Ένα και… food και bar που αλλάζει τους κανόνες

Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά

Το Kobra στα Εξάρχεια είναι ένα υπέροχο food bar με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά

Τι μπορεί να συνδέει το street food με την υψηλή γαστρονομία, τις fusion γευστικά αναπάντεχες προτάσεις με ένα μπιστρό, τα παράταιρα πλαστικά έπιπλα με τις inox επιφάνειες και τις λιτές ξύλινες επενδύσεις, τα φώτα νέον με το φως της μέρας, ένα εξομολογητήριο με τα… αποδυτήρια μιας πισίνας, ένα poke bowl με ζαργάνα με ένα Singapore Sling κοκτέιλ, μια πίτσα με τη synth pop των 90s; Η απάντηση για όλα βρίσκεται στο Kobra.

Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά

Όλα «εξηγούνται» στο άναρχο μεν, άκρως δημιουργικό δε μυαλό της παρέας των αυθεντικών ξενύχτηδων που δεν ακολουθεί κανένα στερεότυπο και δεν χωράει σε κανένα καλούπι παρά μόνο στο δικό τους, ένα δίπατο και μακρόστενο καλούπι, στην οδό Ναυαρίνου, στο κέντρο της πόλης, στο πρώην Circus… Άκουσα καινούργιο μαγαζί, σχόλια που ιντριγκάρουν, και πήγα.

Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά
Κεφτέδες με σος ντομάτας, σερβιρισμένοι με τραγανό, βουτυράτο ψωμί

Ένα μεγάλο μοναστηριακού τύπου τραπέζι πλαισιωμένο από τις πλαστικές καρέκλες του «εξοχικού», μοναδικά χρωματιστά έπιπλα, σκαμπό 60s, τραπεζοκαθίσματα 70s, μια μπάρα… χωρίς μπάρμαν - εκείνος αποσύρεται στη μπερζέρα του όταν δεν ετοιμάζει μια παραγγελία-, μια Αφροδίτη του Μποτιτσέλι που σε περιεργάζεται από τη βιτρίνα της, ένα καθολικό εξομολογητήριο που ξεπλένει την αμαρτία στην οποία υπέπεσες μπροστά στο φωτεινό booth με τα γλυκά, δίπλα μια τρισδιάστατη εκδοχή του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, γεωμετρικές εικαστικές πινελιές στο ξύλινο πάτωμα. Ένας γρίφος απλωμένος σε δυο ορόφους. Ευφάνταστες αντιθέσεις, χωρίς λογική. Όλα ταιριάζουν μεταξύ τους και την ίδια στιγμή όλα είναι αταίριαστα. Αυτό είναι το ζητούμενο, μαθαίνω. Μια αισθητική προσέγγιση απελευθερωμένη από τις νόρμες του ντιζάιν. Το οποίο ντιζάιν ωστόσο, παρότι αφανές εκ πρώτης όψεως, παραμένει υψηλό και το υπογράφουν ο Μίλτος Κοντογιάννης με τους Studio materiality του.

Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά

Υπέροχα «διχασμένο» βρίσκω και το μενού, ένα on going πειραματισμό με τις έννοιες του fusion, που επιμελείται ο χαρισματικός Άνταμ Κοντοβάς. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, δουλεύοντας με ψαγμένες πρώτες ύλες κορυφαίας ποιότητας, δημιουργεί τα πάντα in situ. Από το κορεάτικο σάντουιτς με παστουρμά, σε ένα poke bowl με βασιλική ζαργάνα, καυτερή σάλτσα μάνγκο, ρύζι ξυδάτο και αμύγδαλο. Από τις τραγανές φτερούγες κοτόπουλου στα αξεπέραστα dan dan noodles με μποκ τσόι, φιστίκια και κιμά κοτόπουλο. Από τις  τηγανητές πατάτες με τόφου, στο καπνιστό χέλι με μους μυρωδικών,  και μέχρι την all time classic (…ή μήπως όχι) πίτσα με τομάτα, βασιλικό και πεκορίνο. Το γευστικό παραλήρημα κλείνει με μια κλασική νουγκατίνα, η αμαρτία που σου έλεγα παραπάνω, δια χειρός Φίλιππου Παπασπύρου - του θρυλικού ζαχαροπλάστη της Κηφισιάς.  

Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά
Τα γλυκά στο Kobra υπογράφει ο Φίλιππος Παπασπύρου

Όσο προχωρά η ώρα, η μουσική δυναμώνει, ο κόσμος πληθαίνει - χωρίς να συνωστίζεται (!) - και ο «φάκελος» cocktail ανοίγει αποκαλύπτοντας μια λίστα από ιδιαίτερες και ασυνήθιστες βερσιόν.      

Πρέπει να το δεις για να καταλάβεις πως υπάρχει τάξη και ισορροπία και ζυγισμένη λεπτομέρεια στο χάος. Το χάος του Kobra. Ακόμα και το όνομά του σε μπερδεύει. Μα η κόμπρα γράφεται με C, είναι λάθος. Είσαι σίγουρος; Στο σύνορο του Κολωνακίου με τα Εξάρχεια, στο νούμερο 11 της οδού Ναυαρίνου, θα βρεις πολλά «λάθη», συναρπαστικά λάθη, αυτά που σου αρέσει να ζεις και θέλεις να ξανακάνεις. 

Kobra, η αναπάντεχη γαστρονομία του χαρισματικού Άνταμ Κοντοβά

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια 210 3638134

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ