Resto

Sah, η πλατεία Μαβίλη έχει νέα Βασίλισσα

Ταξίδι στις γεύσεις της Μεσογείου, θεματικά live και σαγήνη στο κέντρο της πόλης

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sah-anoigma.jpg

Η Sayyida All Hurra γεννήθηκε περίπου στα 1485. Λένε ότι ήταν όμορφη, μυστηριώδης, δυναμική. Μια βασίλισσα. Ερωμένη του τρόμου και φόβου των θαλασσών, του πειρατή Μπαρμπαρόσα, είχε υπό την κατοχή της όλη τη Δυτική Μεσόγειο. Ήταν η τελευταία βασίλισσα που είδαν οι λαοί της Μεσογείου, αλλά πριν αποσυρθεί στη λήθη κατάφερε να αφήσει μια κοινή παρακαταθήκη: το φαγητό. Ο μύθος λέει ότι οι κουζίνες όλων αυτών των χωρών, υπό την κυριαρχία της ενώθηκαν και έγιναν αυτό που σήμερα ονομάζουμε «μεσογειακή κουζίνα».

img_0044.jpg
img_0041.jpg

Όταν ανοίγει η πόρτα του Sah (τα αρχικά δηλαδή της Sayyida All Hurra), νιώθεις λίγο σαν να μπαίνεις στην καρδιά ενός μυστικού. Ψηλοτάβανος χώρος, υπέροχη μπάρα, 1800 (!) φιάλες κρασιού σε κοινή θέα, στο βάθος μια θαμπή τζαμαρία που σου επιτρέπει να βλέπεις μόνο τις σκιές των σερβιτόρων καθώς μπαινοβγαίνουν αεικίνητοι στα άδυτα της κουζίνας. Απ’ έξω τίποτα δεν προμηνύει ότι θα βρεθείς σε αυτήν τη σχεδόν μυσταγωγική συνθήκη. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι έχω επιβιβαστεί στο πειρατικό του Μπαρμπαρόσα και όπου να’ ναι θα σαλπάρουμε για τις γεύσεις της Μεσογείου.

dsc_5364_1.jpg
dsc_5420_1.jpg

Το Sah ανοίγει στις 7.30 το πρωί και αμέσως σου ετοιμάζει το (πλουσιοπάροχο) πρωινό σου με scrambled eggs, pancakes, τσουρέκι French toast, αυγά Benedict κ.α. Μαζί να πάρεις και καφέ. Ο espresso εδώ είναι από τους πιο καλούς που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα. Το lunch menu έχει πάντα πιάτα ημέρας (κυρίως από την ελληνική κουζίνα) τα οποία αναρτούνται καθημερινά και στη σελίδα τους στο Facebook.

img_0107.jpg
img_0099.jpg

Αλλά η πειρατεία της γεύσης εμφανίζεται σε όλη της την αίγλη το βράδυ με τα εξαιρετικά πιάτα μεσογειακής κουζίνας που ετοιμάζει ο γνωστός στην εστιατοριακή σκηνή της Αθήνας σεφ Κώστας Τερζούδης (Σπονδή, Mezzo Mezzo, Villa Mercedes). Ραβιόλι με ουρά μόσχου, λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά, σπιτικό πελτέ ντομάτας, αυγά, μπαχαρικά και νεροκάρδαμο, εκπληκτική paella, linguini καρμπονάρα με κολοκύθια και κρέμα τυριού, μάγουλα bourguignon ακριβώς όπως μαγειρεύονται στη Νότια Γαλλία και πολλά ακόμα πιάτα μιας νόστιμης μεσογειακής κουζίνας. Συνοδεύονται απολαυστικά και απολύτως ταιριαστά με κάποια από τις 70 ετικέτες κρασιών από όλη τη Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα).

img_0115.jpg

Τις νύχτες η Βασίλισσα ξεδιπλώνει όλη τη σαγήνη της στα θεματικά live που γίνονται καθημερινά και κάνουν την εβδομάδα πιο ιντριγκαδόρικη. Οι Τρίτες είναι αφιερωμένες στην αγάπη με ένα μουσικό ταξίδι που ακούει στο όνομα “In the name of love” με τον Γιώργο Μαραγκού στο πιάνο και την Ανδρομάχη στα φωνητικά. Τις Τετάρτες το μενού έχει 21 Sabores, δηλαδή 21 γεύσεις που σε ταξιδεύουν κάθε φορά σε μια χώρα της Μεσογείου μέσα από το παραδοσιακό μουσικό της όργανο και φυσικά από την παραδοσιακή της κουζίνα (για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ας πούμε, το μουσικό και γευστικό αφιέρωμα τιμάει το Παρίσι με ακορντεόν και μενού 5 πιάτων με €70/2 άτομα). Τις Πέμπτες αναλαμβάνει ο dj, χωρίς σαφή προσανατολισμό αλλά πάντοτε ακολουθώντας ethnic μουσικά μονοπάτια. Οι Παρασκευές πάλι, είναι παραδομένες ψυχή και σώμα στη jazz, με τα μοναδικά live των Sera Bellos. Όσο για τα Σάββατα, αυτά είναι αφιερωμένα στη χώρα του κρασιού. Κάθε φορά θα παρουσιάζεται και ένα διαφορετικό ελληνικό οινοποιείο με την καθοδήγηση του sommelier και μουσικού παραγωγού Κώστα Ζήκου, στις βραδιές οινογνωσίας Musica de Vino. Τις Κυριακές η Βασίλισσα ξεκουράζεται για να μας μαγέψει ξανά από Δευτέρα.

img_0035.jpg

Δορυλαίου 10-12, Πλατεία Μαβίλη, 210 6451169, www.sah.gr, Fb: SAH

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ